Follow your first journalist

Create a free Journa account

Search and follow 52.983 automatically recognized authors and receive the latest news of the journalists you follow in a convenient newsfeed and in your inbox. Want to know more?

Sign up with LinkedIn
Already have an account? Log in with Linkedin
Are you a journalist? Create a profile
By signing up you agree to the terms and conditions and the privacy policy.

Journalist

Joost Schellevis

Published in Tweakers, NOS, AD and HLN
Followers
20
Articles
1795
Media
4
Collaborated with

Highlighted

Jul 08 ’20

Lijsttrekkersverkiezing CDA moet over vanwege risico op manipulatie

Het CDA heeft besloten om zijn lijsttrekkersverkiezing over te doen, omdat het niet kan garanderen dat de verkiezing eerlijk is verlopen. Kwaadwillenden konden geautomatiseerd valse stemmen uitbrengen. Dat bevestigt de partij nadat de NOS met behulp van onderzoekers wist aan te tonen dat de verkiezing onveilig was.

Vanaf morgen moeten alle leden die hun stem al hadden uitgebracht, opnieuw stemmen. "We willen zeker weten dat de verkiezing eerlijk is verlopen, en dat kunnen we nu niet garanderen", …

We found this article at:

Jun 06 ’20

Lek in RIVM-coronasite: gegevens van gebruikers makkelijk in te zien

De site Infectieradar, waar Nederlanders kunnen doorgeven of ze de afgelopen week coronaklachten hebben gehad, bevatte een ernstig datalek. Iedereen met enige technische vaardigheid kon tot vanmorgen zien wat andere deelnemers antwoordden op persoonlijke en medische vragen.

Dat blijkt uit onderzoek van de NOS in samenwerking met beveiligingsonderzoeker Tom Wolters. "Het was heel eenvoudig om data van andere mensen uit te lezen", aldus Wolters.

Na melding door de NOS heeft het RIVM de vragenlijsten…

We found this article at:

Apr 20 ’20

Veiligheidsdiensten waarschuwden ministerie om corona-app

De veiligheidsdiensten hebben het ministerie van Volksgezondheid vorige week gewaarschuwd dat het veel te hard van stapel loopt met de plannen voor een corona-app. Dat zeggen bronnen tegen de NOS.

Afgelopen donderdag bezorgden de diensten een brief van vijf pagina's bij het ministerie. Daarin stond beschreven waarop moest worden gelet met het oog op de nationale veiligheid.

Vooral de haast van het ministerie zorgde voor ergernis. Binnen een paar weken wilde minister De Jonge een werkende corona-ap…

We found this article at:

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

75 articles (from 1.795 total)

 • Jun 25 ’22

  Ingezoomd: hoe Oekraïne in verzet komt achter vijandelijke linies

  In door Rusland bezette gebieden zorgen Oekraïense verzetsstrijders ervoor dat het Russische leger niet op zijn lauweren kan rusten. Ook worden 'collaborateurs' aangevallen of zelfs omgebracht.

  Dat melden onderzoekers, overheden en is te zien op beelden die via internet worden verspreid, en waarvan de NOS in een deel van de gevallen de authenticiteit heeft kunnen vaststellen. Het verzet is vooral actief in het zuiden van Oekraïne en met name in en rond Cherson.

  De acties kunnen voor Oekraïne heel …

  We found this article at:

 • Jun 14 ’22

  Inlichtingendiensten moeten grote hoeveelheden data burgers verwijderen

  Inlichtingendiensten AIVD en MIVD overtreden de wet door gegevens van burgers die geen onderwerp van onderzoek zijn, langdurig op te slaan. Dat concludeert de waakhond op de inlichtingendiensten, de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). De gegevens moeten worden verwijderd.

  Het gaat daarbij niet om wat critici het 'sleepnet' noemen, waarmee de inlichtingendiensten via ongerichte internettaps data van veel mensen tegelijk kunnen binnenhalen. In plaats daarvan g…

  We found this article at:

 • May 23 ’22

  Rechtszaak over blokkade Russia Today: 'Verbod raakt de rechtsstaat'

  Internetproviders, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Persvrijheidsfonds en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom stappen naar het Europese Hof van Justitie vanwege de blokkade van Russische staatsmedia. Na de Russische inval in Oekraïne besloten de Europese regeringsleiders dat RT en Sputnik in de gehele Europese Unie moeten worden geblokkeerd.

  "We zijn geen fans van RT en Sputnik", benadrukt Thomas Bruning, de secretaris van de NVJ. "Het is staatspropaganda. Maar als reger…

  We found this article at:

 • May 11 ’22

  Adverteerders kijken mee als je online je e-mailadres invult

  Als je op websites je e-mailadres of andere informatie invult, kunnen adverteerders en andere partijen meekijken. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit, de KU Leuven en de universiteit van Lausanne.

  De onderzoekers vonden duizenden websites die, zonder dat gebruikers dat weten en zelfs voordat ze op 'verzenden' klikken, hun e-mailadressen doorsturen naar tracking-netwerken, bedrijven die gespecialiseerd zijn in het volgen van internetgebruikers. Die bedrijven brengen hun interesses…

  We found this article at:

 • Apr 05 ’22

  Tientallen Oekraïense ziekenhuizen gebombardeerd: 'Vergissing onwaarschijnlijk'

  Het leidde vorige maand tot veel verontwaardiging: beelden van een kinderziekenhuis in Marioepol dat volledig was verwoest, waarschijnlijk door een Russisch bombardement. Een zwangere vrouw werd op een brancard uit het puin gehaald. Zij en haar ongeboren kind zouden later overlijden, net als zeker één ander slachtoffer. Zeventien mensen raakten gewond.

  Het bombardement was geen uitzondering. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn tientallen ziekenhuizen en andere medische faciliteiten…

  We found this article at:

 • Mar 14 ’22

  In de ‘informatieoorlog’ zoekt Oekraïne steun, Rusland probeert twijfel te zaaien

  Naast een oorlog met tanks en vliegtuigen in Oekraïne, woedt er ook een informatieoorlog. Waarbij Oekraïne probeert zoveel mogelijk steun te krijgen in het Westen en Rusland in eigen land de beschikbare informatie volledig wil controleren en toegang tot het wereldwijde web afknijpt. In navolging van Facebook, Twitter en YouTube is sinds vandaag ook Instagram daar geblokkeerd en TikTok wordt beperkt.

  Terwijl dat juist de plekken zijn waar meer dan ooit heel veel informatie rondgaat. Met name de ro…

  We found this article at:

 • Feb 08 ’22

  Omstreden Chinese camera's hangen overal in Nederland, ook bij ministeries

  In ruim vijftig gemeenten in Nederland hangen camera's van de Chinese merken Hikvision en Dahua, blijkt uit onderzoek van de NOS. De merken zijn populair maar controversieel: de camera's zijn goed en niet duur, maar er zijn zorgen over spionage en mensenrechtenschendingen door de fabrikanten.

  In Den Haag hangen volgens de gemeente zeker 134 camera's, ook bij gevoelige gebouwen: onder meer bij de ingang van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar dagelijks ambtenaren en buitenlandse diplomaten…

  We found this article at:

 • Jan 28 ’22

  Nu 76.000 coronatests niet meegeteld: handmatig doorgeven speelt GGD parten

  Sinds begin vorige week is er iets geks aan de hand met de coronacijfers die het RIVM elke dag bekendmaakt. Ze zijn niet volledig, maar tegelijkertijd is bekend hoe groot de achterstand is: vandaag zo'n 76.000 positieve tests. Boosdoener blijkt de handmatige verwerking van de cijfers.

  De GGD verwijst in eerste instantie naar "het systeem", dat niet in staat zou zijn om de enorme aantallen met positieve tests aan te kunnen. "Simpel gezegd is het aanbod groter dan het systeem binnen afzienbare tijd…

  We found this article at:

 • Jan 27 ’22

  'Rusland kan Oekraïne digitaal tot stilstand brengen'

  Je merkt er niets van als de aanvallers je netwerk binnensluipen, hun virus installeren en stilletjes afwachten. Maar dan, als de knop wordt omgezet en het hele netwerk uitvalt, is het te laat - je energiecentrale, overheidsdepartement of bedrijf is platgelegd.

  Dit soort aanvallen overkwam Oekraïne meerdere malen. Banken, overheden en energiecentrales vielen een paar jaar geleden uit na hackaanvallen waarvan alom wordt aangenomen dat ze uit Rusland komen.

  Twee weken geleden kwamen computerbeveilig…

  We found this article at:

 • Jan 07 ’22

  Opvallend veel oversterfte in Nederland: corona, griep of toch uitgestelde zorg?

  Waardoor overleden er de afgelopen maanden zo'n 10.000 mensen meer dan normaal? Ouderenorganisatie ANBO, Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt en twee academici roepen op tot onderzoek. Want is die oversterfte wel te wijten aan corona, of is er iets anders aan de hand?

  Volgens UvA-hoogleraar Ruben van Gaalen, onderzoeker bij het CBS, zijn er enkele mogelijke oorzaken. Coronadoden - als gevolg van het late boosteren - uitgestelde zorg en andere virussen zijn volgens hem de meest voor de hand liggende ver…

  We found this article at: