Journalist

Nando Kasteleijn

Publiceerde in NOS, MT.nl, nrc.next en nrc.nl
Volgers
11
Artikelen
719
Media
4
Samengewerkt met

Uitgelicht

di. 19 sep. ’17

Nieuwe iPhone-software maakt volgen van jouw surfgedrag lastiger

Het internet zit vol met adverteerders die graag jouw surfgedrag in de gaten houden via zogeheten trackers. Hoe meer bedrijven over je weten, hoe beter ze je de 'ideale' reclames kunnen voorschotelen. Apple wil daar nu verandering in brengen, door de periode waarin adverteerders je kunnen volgen drastisch te verkorten.

In iOS 11, de nieuwste softwareversie voor iPhones, iPads en iPods zit Intelligent Tracking Prevention - slimme volgpreventie. Dit zorgt ervoor dat adverteerders je de eerste 24 uu…

za. 16 sep. ’17

'Camera op smartphone wordt komende jaren veel belangrijker'

Van selfies tot vakantiefoto's en filmpjes die meer dan ooit van je leven vastleggen. De camera op onze smartphones zijn steeds beter en belangrijker geworden. Maar ze worden ook in een rap tempo slimmer en krijgen daardoor andere taken. Ze zijn nodig bij gezichtsherkenning en augmented reality (AR).

Deze technieken zijn niet nieuw. Gezichtsherkenning zit al sinds 2011 in Android-telefoons en het Nederlandse Layar experimenteerde al jaren geleden met augmented reality (letterlijk vertaald: toegev…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

75 stukken (van 719 totaal)

 • wo. 8 jul. ’20

  Corona-app gaat nieuwe testfase in, is er genoeg draagvlak?

  De corona-app is sinds vandaag beschikbaar voor honderden mensen in Twente. Zij gaan testen of 'CoronaMelder', zoals de app heet, gebruiksvriendelijk genoeg is. De app registreert al wel ontmoetingen, maar 'matcht' deze nog niet met besmette personen.

  Dit is een nieuwe stap in de ontwikkeling van de app. Voorafgaand heeft de Universiteit Twente een gebruikersonderzoek gedaan met 48 proefpersonen. Het rapport over dit onderzoek wordt vrijdag naar het ministerie gestuurd.

  Negatief beeld voor install…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • vr. 3 jul. ’20

  Privacywaakhond: huidig wetsvoorstel telecomdata delen RIVM niet invoeren

  De privacy van iedere Nederlander met een telefoon wordt serieus in gevaar gebracht door een voorgestelde wetswijziging, die telecomproviders verplicht tijdelijk geanonimiseerde telecomdata te delen met het RIVM. Daarvoor waarschuwt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zijn organisatie adviseert het kabinet de wet in de huidige vorm niet in te voeren.

  Aan de hand van de data wil het RIVM inzichtelijk krijgen hoe groepen mensen zich bewegen tussen gemeenten. Stel dat er ee…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • wo. 1 jul. ’20

  Heineken en TomTom sluiten zich aan bij reclameboycot Facebook

  Heineken en TomTom stoppen tijdelijk met wereldwijd adverteren op Facebook en dochterbedrijf Instagram. Dat laten de bedrijven weten aan de NOS. Daarmee breidt de reclameboycot tegen de socialemediagigant zich nu uit onder Nederlandse bedrijven. Bedrijven vinden dat de platforms te weinig doen tegen nepnieuws, racisme en haatzaaien.

  De bierbrouwer heeft naar eigen zeggen zorgen over de "schadelijke inhoud op sociale media". De navigatiemaker zegt de stap te zetten "naar aanleiding van de kritisch…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 29 jun. ’20

  Reclameboycot Facebook groeit: waarom bedrijven meedoen aan #StopHateForProfit

  The North Face, Honda, Starbucks, Coca-Cola en Unilever. De lijst van bedrijven die tijdelijk stoppen met adverteren op Facebook en Facebook-dochter Instagram blijft groeien; aan het begin van de avond stond de teller op 93.

  De merken zeggen zich terug te trekken omdat ze vinden dat het sociale netwerk te weinig doet om racisme en haatzaaien tegen te gaan. Sommige bedrijven gaan een stap verder en kondigen een advertentiestop aan bij alle sociale media,

  Aanleiding is de campagne #StopHateForProfit…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 29 jun. ’20

  Laatste stap voordat 5G wordt aangezet: frequentieveiling begint vandaag

  Sinds 10.00 uur kunnen telecomproviders na jaren van voorbereiding bieden op de eerste frequentieband (700 MHz) die is bedoeld voor 5G. Pas als ze die in handen hebben, kunnen ze hun netwerk activeren.

  Hoelang dit proces gaat duren weet niemand. Het zou aan het eind van de week al rond kunnen zijn, maar het kan net zo goed weken of zelfs maanden duren. Zolang er geboden wordt, gaat het spel door. Tijdens die periode is er complete radiostilte.

  Er is veel vraag naar de frequentiebanden, vertelt vei…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • do. 25 jun. ’20

  Hoe het vastlopen van een cruciaal systeem van KPN vorig jaar 112 platlegde

  Op 24 juni 2019 kampte KPN met een grote storing, waardoor ook noodnummer 112 onbereikbaar was. Vandaag kwam het rapport hierover naar buiten. Een reconstructie van wat er misging bij KPN, op basis van de bevindingen van toezichthouder Agentschap Telecom. De provider heeft in een verklaring de conclusies en aanbevelingen overgenomen.

  Het is 15.30 uur als bij KPN, de beheerder van het 112-netwerk, een melding binnenkomt. Die luidt: het verkeer loopt terug. Een slecht teken.

  Intern gaan er vervolgen…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • wo. 24 jun. ’20

  Zorgen bij telecomproviders over delen van reisgegevens met RIVM

  Telecomproviders zijn bezorgd over een wetsvoorstel dat hen tijdelijk verplicht meer data te verzamelen over het reisgedrag van mensen, en deze geanonimiseerd te delen. Een van de zorgen is dat opsporingsdiensten bij de informatie kunnen komen die is opgeslagen bij providers.

  Dat zeggen bronnen in de telecomindustrie tegen de NOS. De gegevens waar het om gaat zijn bedoeld voor het RIVM; het instituut denkt dat ze kunnen helpen bij de bestrijding van het coronavirus.

  Als de wet van kracht wordt, ga…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 22 jun. ’20

  Na vijftien jaar stopt Apple met chips van Intel

  Apple heeft vanavond het einde ingeluid van een vijftien jaar durende samenwerking met chipfabrikant Intel. Het concern gaat voor zijn computers gebruikmaken van zelf ontworpen chips. Dit wordt gezien als een grote stap.

  Het bedrijf heeft al veel ervaring met dit proces: het ontwerpt de chips voor onder meer de iPhone al jaren zelf. Maar voor computers van het bedrijf - MacBooks, iMacs en de Mac Pro - doet het nog altijd een beroep op Intel. Beleggers lijken zich vooralsnog geen zorgen te maken o…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 15 jun. ’20

  Gemeenten: behoefte aan meer 5G-voorlichting door landelijke overheid

  Tientallen gemeenten willen dat de landelijke overheid burgers meer voorlicht over de komst van 5G. Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS onder alle gemeenten, waarop ongeveer een derde heeft gereageerd.

  De gemeenten spelen een belangrijke rol bij de uitrol van het nieuwe mobiele netwerk. Naast dat ze een aanspreekpunt zijn voor burgers en organisaties, voeren ze ook overleg met de telecomproviders over de plaatsing van nieuwe antennes.

  Er is de laatste tijd veel te doen over de komst van h…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • vr. 12 jun. ’20

  Veel cryptobedrijven stoppen door nieuwe witwasaanpak

  Bijna dertig cryptobedrijven hebben vooralsnog afgezien van registratie bij De Nederlandsche Bank om een vergunning te krijgen om dit jaar te mogen doorgaan. Eerder gaven 75 bedrijven zelf aan dat ze een vergunning nodig zouden hebben onder een nieuwe wet die sinds kort van kracht is, en toch hebben er uiteindelijk slechts 48 zich aangemeld.

  Wat er met de andere bedrijven is gebeurd, weet DNB niet. Ook de brancheorganisatie Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) kan niet met zekerheid zeggen…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

versie master.616dec1 · production modus · 12 dagen geleden uitgebracht