Follow your first journalist

Create a free Journa account

Search and follow 52.983 automatically recognized authors and receive the latest news of the journalists you follow in a convenient newsfeed and in your inbox. Want to know more?

Sign up with LinkedIn
Already have an account? Log in with Linkedin
Are you a journalist? Create a profile
By signing up you agree to the terms and conditions and the privacy policy.

Journalist

Nando Kasteleijn

Published in NOS, MT.nl, MT/Sprout, nrc.next and nrc.nl
Followers
11
Articles
856
Media
5
Collaborated with

Highlighted

Sep 19 ’17

Nieuwe iPhone-software maakt volgen van jouw surfgedrag lastiger

Het internet zit vol met adverteerders die graag jouw surfgedrag in de gaten houden via zogeheten trackers. Hoe meer bedrijven over je weten, hoe beter ze je de 'ideale' reclames kunnen voorschotelen. Apple wil daar nu verandering in brengen, door de periode waarin adverteerders je kunnen volgen drastisch te verkorten.

In iOS 11, de nieuwste softwareversie voor iPhones, iPads en iPods zit Intelligent Tracking Prevention - slimme volgpreventie. Dit zorgt ervoor dat adverteerders je de eerste 24 uu…

Sep 16 ’17

'Camera op smartphone wordt komende jaren veel belangrijker'

Van selfies tot vakantiefoto's en filmpjes die meer dan ooit van je leven vastleggen. De camera op onze smartphones zijn steeds beter en belangrijker geworden. Maar ze worden ook in een rap tempo slimmer en krijgen daardoor andere taken. Ze zijn nodig bij gezichtsherkenning en augmented reality (AR).

Deze technieken zijn niet nieuw. Gezichtsherkenning zit al sinds 2011 in Android-telefoons en het Nederlandse Layar experimenteerde al jaren geleden met augmented reality (letterlijk vertaald: toegev…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

75 articles (from 856 total)

 • Sep 14 ’22

  ASML heeft een groeispurt en dat merken de inwoners van Veldhoven

  Wie het terrein van chipmachinemaker ASML in Veldhoven op rijdt, ontkomt niet aan de hoge kantoortoren die het terrein flankeert. Daarin, op de negentiende verdieping, krijg je als bezoeker een goed beeld van hoe groot het bedrijf nu is, maar ook hoe hard het nog gaat groeien. "Alles wat we sinds het begin van ASML - 38 jaar geleden - hebben gebouwd, gaan we de komende tien jaar nog eens bouwen", zegt Lucas van Grinsven, vicepresident communicatie en gemeenschap. Ofwel: het bedrijf, dat afgelope…

  We found this article at:

 • Jun 24 ’22

  Toezichtraad Meta bezorgd over transparantie

  Facebooks moederbedrijf Meta heeft veel huiswerk meegekregen van de eigen toezichtraad. In de eerste jaarrapportage van de zogenoemde Oversight Board klinkt veel kritiek over met name het gebrek aan transparantie vanuit het bedrijf over de manier waarop het actie onderneemt tegen berichten.

  Het rapport toont dat Meta, dat de afgelopen jaren naar eigen zeggen veel investeerde in het aanpakken van moderatieproblemen, nog een lange weg te gaan heeft. Bovendien zijn er signalen dat het concern minder…

  We found this article at:

 • Jun 14 ’22

  Eerst succesvol, daarna ingehaald: Internet Explorer met pensioen

  Generaties zijn ermee opgegroeid, maar de kans dat je de browser nu nog gebruikt is klein. Morgen gaat Internet Explorer, jarenlang dé browser van Microsoft, met pensioen. De positie van belangrijkste browser is alweer tien jaar in handen van Google Chrome.

  We staan er niet vaak bij stil, maar de browser is al jaren een belangrijke toegangspoort tot het internet. De eigenaar daarvan is daarmee een belangrijke speler in de techwereld.

  Microsoft stopt nu met de technische ondersteuning van Internet …

  We found this article at:

 • Jun 11 ’22

  Apple geeft, na grote druk, toe aan eisen ACM in App Store-zaak

  De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en Apple hebben overeenstemming bereikt in een slepende zaak over de App Store. Dat laat de ACM weten aan de NOS.

  De afgelopen maanden legde de ACM tot tien keer toe een dwangsom op van 5 miljoen euro, oplopend tot 50 miljoen euro. Omdat de techgigant voorstellen gedaan heeft die nu wel voldoen aan de eisen, zal de toezichthouder geen nieuwe boete opleggen.

  Eerder was hier wel mee gedreigd. Het was onduidelijk hoe hoog de dwangsom dan zou zijn.

  Machtsmisbruik …

  We found this article at:

 • Jun 10 ’22

  Hyperscale-datacenters in Nederland? Nog maar op twee plekken welkom

  Er zijn straks in Nederland nog maar twee plekken waar hyperscale-datacenters gebouwd mogen worden. Dat staat in het ontwerpbesluit van minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, waar het kabinet vandaag mee heeft ingestemd.

  De gemeentes waar nog wel gebouwd mag worden, zijn Hollandse Kroon in Noord-Holland en Het Hogeland in Groningen.

  Het ontwerpbesluit betekent dat andere gemeenten in hun bestemmings- of omgevingsplan geen nieuwe hyperscales mogen toestaan.

  De regel geldt vo…

  We found this article at:

 • Jun 10 ’22

  Komst datacenter Meta verder op losse schroeven, grond nog niet verkocht

  Het Rijksvastgoedbedrijf gaat de grond die Facebooks moederbedrijf Meta nodig heeft om in Zeewolde een megadatacenter te bouwen voorlopig niet verkopen aan de gemeente. Volgens minister De Jonge voldoet het bedrijf nu niet aan de voorwaarden die zijn ministerie heeft gesteld.

  Daarmee is het plan nog niet definitief van de baan, zegt De Jonge. Hij wil in gesprek met Zeewolde over hoe het nu verder moet. Meta wilde het megadatacenter bouwen op 166 hectare grond (245 voetbalvelden). Bijna de helft d…

  We found this article at:

 • Jun 09 ’22

  Zonnepaneelauto Lightyear mag de weg op, massaproductie grote uitdaging

  Het is voor Lex Hoefsloot een droom die uitkomt. Vanavond presenteert zijn Nederlandse bedrijf Lightyear, maker van elektrische auto's met zonnepanelen, voor het eerst een auto die ook daadwerkelijk de weg op mag: de Lightyear 0 (zero).

  "Dit is de start van een veel langere ontwikkeling naar de massamarkt", zegt Hoefsloot. Er staan het bedrijf de nodige uitdagingen te wachten: de prijs van de auto moet fors omlaag en de productie moet juist enorm worden opgeschroefd. Het bedrijf wil dat binnen ee…

  We found this article at:

 • Jun 06 ’22

  Elon Musk dreigt deal met Twitter te torpederen

  De deal tussen miljardair Elon Musk en Twitter stond al bol van de plotwendingen en de aangekondigde overname krijgt vandaag een nieuw vervolg. Musk beschuldigt het bedrijf ervan belangrijke informatie achter te houden die hem in staat zou stellen zelf te onderzoeken hoeveel spam- en nep-accounts het platform heeft.

  Hij dreigt nu zelfs te stoppen met de deal. Dat is zeker niet uitgesloten, al wordt er ook sterk rekening mee gehouden dat zijn werkelijke doel is om minder te betalen voor de overnam…

  We found this article at:

 • Jun 02 ’22

  Wat maakt het gebruik van Israëlische hacksoftware zo omstreden?

  Stel je voor dat je - zonder dat diegene het merkt - toegang kunt krijgen tot iemands telefoon. Dat is in het kort wat er mogelijk is met de Israëlische hacksoftware Pegasus. Daarmee wordt gezocht naar zwakke plekken in de beveiliging van telefoons, die vervolgens een ingang vormen om binnen te komen. Ook de Nederlandse AIVD maakt hier gebruik van, meldde de Volkskrant vanochtend.

  Maar de maker, de NSO Group, is omstreden. De software is bedoeld om zware criminaliteit en terrorisme aan te pakken.…

  We found this article at:

 • Jun 01 ’22

  Onderzoekers: hackers vallen succesvol Nederlands defensiebedrijf aan

  Hackersgroep Lazarus, die door de Amerikaanse inlichtingendiensten wordt gelinkt aan Noord-Korea, heeft succesvol een Nederlands defensiebedrijf aangevallen. Dat meldt beveiligingsbedrijf ESET na onderzoek.

  Het was onderdeel van een wereldwijde aanval op defensiebedrijven. Naast Nederland zijn ook bedrijven in Brazilië, Turkije, Frankrijk en Zwitserland geraakt. De campagne begon vorig jaar.

  Om welk Nederlands bedrijf het gaat, is niet bekendgemaakt. Ook is het onduidelijk hoe diep de hackers in d…

  We found this article at: