Journalist

Bas de Vries

Publiceerde in NOS en ThePostOnline
Volgers
1
Artikelen
214
Media
2
Samengewerkt met

Uitgelicht

Bas de Vries voor NOS
wo. 21 nov. ’18

Werkverbod tantramasseur na nieuwe aangifte wegens misbruik

Een tantramasseur uit Rotterdam mag voorlopig zijn beroep niet meer uitoefenen na een vijfde aangifte vanwege seksueel misbruik. Aanleiding voor deze nieuwe aangifte van een vrouwelijke ex-cliënt is volgens het Openbaar Ministerie een uitzending van het SBS 6-programma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman.

Het OM kondigde eerder aan dat de beelden uit dat programma, die werden gefilmd met een verborgen camera, zouden worden "meegenomen" in de strafzaak tegen Edwin M. De 'therapeut' maakte…

Bas de Vries voor NOS
do. 18 okt. ’18

Tuchtcollege schrapt arts die kankerpatiënt 'valse hoop' gaf in Pisa

Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven heeft een arts uit zijn ambt gezet die eerder dit jaar een doodzieke kankerpatiënt meenam voor een alternatieve behandeling in een kliniek in Pisa. De man werd volledige genezing beloofd, maar in de praktijk verslechterde zijn situatie ernstig en binnen een maand was hij overleden.

De Nederlandse arts was eerder dit jaar al uit het BIG-register gestapt, maar wordt daar door het tuchtcollege nu voor zijn leven uit geschrapt. Het is de zwaarst m…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

75 stukken (van 214 totaal)

 • Bas de Vries voor NOS
  do. 21 mei ’20

  Tot 20 procent minder zelfdodingen in coronatijd

  In de afgelopen twee maanden zijn 15 tot 20 procent minder zelfdodingen en pogingen daartoe door de politie vastgelegd dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd zijn de registraties door de politie van verward gedrag met 18 tot 20 procent toegenomen. Met name de daling van het aantal zelfdodingen is opvallend; veel deskundigen verwachten in deze tijd juist een sterke stijging.

  De cijfers staan in de wekelijkse rapportages over kwetsbare groepen die onderzoeker Bauke Koekkoek maakt voor h…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • Bas de Vries voor NOS
  wo. 13 mei ’20

  Wereldwijde coronatrends: waar gaat het beter, waar juist minder goed?

  Ruim vijf maanden nadat de eerste coronapatiënt zich had gemeld in een ziekenhuis in Wuhan, hopen veel getroffen landen dat zij het ergste achter de rug hebben. Niet alleen in Nederland, maar ook in een hele reeks andere Europese landen worden maatregelen stap voor stap versoepeld. Verschillende Aziatische regeringen hadden dat eerder al gedaan.

  Betekent dit dat het de goede kant opgaat in de strijd tegen het virus? Wel als we kijken naar bijvoorbeeld het wereldwijde dodental. Dat nadert weliswaa…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • wo. 15 apr. ’20

  Belgen vinden Nederlandse corona-aanpak laks, maar cijfers zijn niet beter

  Ook vandaag houden de Belgische autoriteiten weer grenscontroles om Nederlanders te stoppen die zonder goede reden hun land in willen. Dat doen zij vanuit de gedachte dat de coronamaatregelen bij de noorderburen niet streng genoeg zijn en dat Nederlanders het virus dus verder dreigen te verspreiden.

  "Gevaarlijk", zei de Belgische minister van Volksgezondheid over het Nederlandse beleid, toen premier Rutte over het belang van het opbouwen van "groepsimmuniteit" had gesproken. "Het baart me zorgen …

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • Bas de Vries voor NOS
  di. 31 mrt. ’20

  Zorgen over niet-coronapatiënten, maar 'alles gedaan om schade te voorkomen'

  De hoogste baas van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd maakt zich zorgen over de gevolgen van de corona-uitbraak voor bijvoorbeeld kankerpatiënten wiens chemokuur of bestraling is uitgesteld. Nu lukt het volgens inspecteur-generaal Ronnie van Diemen ziekenhuizen nog om schade aan patiënten te voorkomen.

  Naarmate de crisis langer duurt, dreigt die "fragiele balans" wankeler te worden. "Je kunt een zorgverlener maar één keer inzetten. Maar als je te veel gaat uitstellen, kan het ingewikkelder wo…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • Bas de Vries voor NOS
  do. 26 mrt. ’20

  Er moeten meer coronatests komen, maar Nederland wordt geen Zuid-Korea

  Nederland krijgt een 'speciaal gezant' die moet zorgen dat er zo snel mogelijk meer testcapaciteit voor corona beschikbaar komt. Minister De Jonge zei in de Tweede Kamer dat het kabinet niet toevallig heeft gekozen voor Feike Sijbesma, voormalig topman van biochemie-concern DSM. Voor een man dus die goed thuis is in de wereldwijde markt van de grondstoffen die nodig zijn voor de tests.

  Betekent deze benoeming dat Nederland terugkomt op zijn huidige spaarzame testbeleid, dat afwijkt van het succes…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • wo. 18 mrt. ’20

  171 coronapatiënten op de intensive care, ziekenhuizen 'stralen rust uit'

  Op dit moment liggen er 171 mensen met het coronavirus op intensivecareafdelingen in Nederland. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Twee dagen geleden ging het nog om 96 mensen. Gisteren waren het er 135.

  De stijging komt niet onverwacht, zegt voorzitter Diederik Gommers van de NVIC. Hij wijst erop dat de effecten van de door het kabinet genomen maatregelen pas later zichtbaar worden.

  Of er voldoende bedden op de intensive care beschikbaar zullen blijven nu het coronavi…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • di. 18 feb. ’20

  Bouw tijdelijke woningen hapert, vooral door gebrek aan locaties

  Woningcorporaties bouwen minder tijdelijke huizen dan zij zouden willen in de strijd tegen het woningtekort. Belangrijkste reden daarvoor is hetzelfde probleem als bij 'normale' woningen: gemeenten stellen te weinig locaties beschikbaar.

  Dat blijkt uit een enquête van Aedes, de koepel van corporaties, onder 86 van zijn leden. De sociale verhuurders hebben wel plannen voor de komende jaren: de helft wil 'flexwoningen' bouwen. Maar in zowel 2017 als 2018 bleef de teller op zo'n 1500 per jaar steken…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • vr. 1 nov. ’19

  Belaagde scheidsrechter: 'De grenzen waren helemaal weg'

  KNVB-scheidsrechter Gianni Hoovenstat mag dan pas 21 zijn, hij heeft al 300 wedstrijden achter de rug. Nooit eerder maakte hij een sfeer mee als afgelopen weekeinde bij de wedstrijd DWSV-Rivierwijkers in Utrecht. "Er is wel vaker enige spanning, maar daarbij blijft het altijd binnen bepaalde grenzen. Die waren hier bij DWSV helemaal weg. De aanleiding om uiteindelijk te vluchten was dat er een toeschouwer het veld op kwam die iets uit zijn tasje haalde dat eruitzag als een scherp voorwerp."

  Ook b…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 28 okt. ’19

  'Studentikoze' cultuur ontaardde bij ProDemos na de vrijdagmiddagborrel

  "Loyale en bevlogen medewerkers" heeft ProDemos volgens de commissie-Joustra, die onderzoek deed naar seksueel misbruik door een leidinggevende. Het zijn vaak jonge mensen, die trots zijn dat hun eerste baan er een is bij het 'Huis voor de democratie en rechtsstaat', in het hart van politiek Den Haag.

  Jaarlijks leiden deze gidsen zo'n 100.000 middelbare scholieren rond aan het Binnenhof. Een hele ervaring voor veel leerlingen, schrijft een 'visitatiecommissie' die net als Joustra vandaag verslag …

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 28 okt. ’19

  Onderzoek: ProDemos beschermde medewerkers niet tegen misbruik

  ProDemos, het Haagse instituut dat achter de Stemwijzer zit en rondleidingen verzorgt op het Binnenhof, heeft zijn werknemers onvoldoende beschermd tegen grensoverschrijdend gedrag door een leidinggevende. Jarenlange signalen over de man leidden niet of nauwelijks tot actie. Daardoor kon de misbruikaffaire ontstaan bij het 'Huis voor democratie en rechtstaat' die een half jaar geleden via de NOS naar buiten kwam.

  Dat concludeert een onderzoekscommissie onder leiding van Tjibbe Joustra, die tot af…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

versie master.adbfd3f · production modus · 3 dagen geleden uitgebracht