Journalist

Joost Schellevis

Publiceerde in Tweakers, NOS, AD en HLN
Volgers
20
Artikelen
1710
Media
4
Samengewerkt met

Uitgelicht

wo. 18 apr. ’18

Gegevens KvK-inschrijvingen gebruikt voor reclames op Facebook

Bedrijven gebruiken data uit de Kamer van Koophandel om doelgericht zzp'ers te benaderen op Facebook. Zzp'ers en andere kleine ondernemers zien dan in hun privé-Facebook-account advertenties op basis van hun zakelijke KvK-inschrijving, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Onder meer autofabrikanten Toyota en Lexus hanteerden de praktijk. Zzp'ers met kantoorbanen zoals tekstschrijvers of boekhouders krijgen daarbij advertenties voor andere auto's dan een loodgieter of iemand met een gevelrenovatiebedr…

di. 17 apr. ’18

Privacywaakhond in actie tegen datadelen Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel handelt mogelijk in strijd met de wet door adverteerders inzage te bieden in het handelsregister. Dat laat de Autoriteit Persoonsgegevens weten na vragen van de NOS. De privacywaakhond gaat deze week om de tafel met de Kamer van Koophandel.

De Kamer van Koophandel is "uiterst verbaasd" dat de Autoriteit Persoonsgegevens vraagtekens zet bij hun manier van werken. "Dat doen we al honderd jaar zo", aldus een woordvoerder van de instantie, die benadrukt dat het handelsregister…

wo. 11 apr. ’18

Verzekeraars sturen surfgedrag naar Facebook, ook van medische pagina's

Wie op de site van zijn zorgverzekeraar kijkt of een bepaalde behandeling wordt vergoed, of waar hij terecht moet voor die behandeling, verwacht niet dat Facebook meekijkt. Maar dat gebeurt bij meerdere zorgverzekeraars wel, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Wie tot vanavond bijvoorbeeld op de websites van Menzis, ONVZ of OHRA zocht naar informatie over je soa-behandeling, depressie of plaswekker, werd de zogenoemde Facebook-pixel-plug-in ingeladen. Die is geplaatst door de zorgverzekeraar en stuu…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

75 stukken (van 1.710 totaal)

 • wo. 8 jul. ’20

  Corona-app gaat nieuwe testfase in, is er genoeg draagvlak?

  De corona-app is sinds vandaag beschikbaar voor honderden mensen in Twente. Zij gaan testen of 'CoronaMelder', zoals de app heet, gebruiksvriendelijk genoeg is. De app registreert al wel ontmoetingen, maar 'matcht' deze nog niet met besmette personen.

  Dit is een nieuwe stap in de ontwikkeling van de app. Voorafgaand heeft de Universiteit Twente een gebruikersonderzoek gedaan met 48 proefpersonen. Het rapport over dit onderzoek wordt vrijdag naar het ministerie gestuurd.

  Negatief beeld voor install…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • wo. 8 jul. ’20

  Lijsttrekkersverkiezing CDA moet over vanwege risico op manipulatie

  Het CDA heeft besloten om zijn lijsttrekkersverkiezing over te doen, omdat het niet kan garanderen dat de verkiezing eerlijk is verlopen. Kwaadwillenden konden geautomatiseerd valse stemmen uitbrengen. Dat bevestigt de partij nadat de NOS met behulp van onderzoekers wist aan te tonen dat de verkiezing onveilig was.

  Vanaf morgen moeten alle leden die hun stem al hadden uitgebracht, opnieuw stemmen. "We willen zeker weten dat de verkiezing eerlijk is verlopen, en dat kunnen we nu niet garanderen", …

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • di. 7 jul. ’20

  RIVM-site Infectieradar pas na zomer weer operationeel

  De site Infectieradar, waarmee het RIVM nieuwe uitbraken van het coronavirus in kaart wilde brengen, blijft voorlopig uit de lucht. Het RIVM verwacht de site op zijn vroegst in september weer operationeel te hebben.

  Een maand geleden meldde de NOS dat Infectieradar een beveiligingslek bevatte, waardoor de ingevulde formulieren van andere gebruikers konden worden ingezien. Het RIVM haalde de site toen in allerijl offline.

  Deelnemers aan Infectieradar gaven één keer per week aan of ze coronaklachten…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 6 jul. ’20

  Geld vragen voor inzien dossier mag niet, boete voor Bureau Krediet Registratie

  Het Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft 830.000 euro boete gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Volgens de privacywaakhond belemmerde het bureau mensen bij het opvragen van hun dossier. Niet eerder legde de AP zo'n hoge boete op.

  Het BKR is het niet eens met de boete. De organisatie zegt dat het zich naar eigen weten altijd aan de wet hield. "De wet stelt duidelijk dat inzage verschaffen binnen een maand verplicht is. En daar heeft het BKR altijd aan voldaan", aldus de instantie.

  2…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • za. 6 jun. ’20

  Lek in RIVM-coronasite: gegevens van gebruikers makkelijk in te zien

  De site Infectieradar, waar Nederlanders kunnen doorgeven of ze de afgelopen week coronaklachten hebben gehad, bevatte een ernstig datalek. Iedereen met enige technische vaardigheid kon tot vanmorgen zien wat andere deelnemers antwoordden op persoonlijke en medische vragen.

  Dat blijkt uit onderzoek van de NOS in samenwerking met beveiligingsonderzoeker Tom Wolters. "Het was heel eenvoudig om data van andere mensen uit te lezen", aldus Wolters.

  Na melding door de NOS heeft het RIVM de vragenlijsten…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • wo. 27 mei ’20

  Vaker WhatsApp-fraude: 'Je denkt: dit overkomt mij niet'

  WhatsApp-fraude, waarbij oplichters iemand imiteren en bekenden om geld vragen, is de afgelopen maanden fors toegenomen. Dat meldt de Fraudehelpdesk.

  Het aantal fraudemeldingen nam de afgelopen weken sowieso fors toe, ziet die organisatie. Kwamen er van december tot en met februari nog 6000 tot 6500 meldingen per maand binnen, in april waren dat er bijna 15.000.

  Het grootste deel van die toename bestaat uit WhatsApp-fraude, hoewel ook het aantal spooknota's namens de Belastingdienst en oplichtings…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • do. 7 mei ’20

  De Jonge wil telecomwet wijzigen om coronadata te verzamelen

  Minister De Jonge wil dat telecomproviders locatiegegevens van hun klanten overhandigen in de strijd tegen het coronavirus. Daarvoor wil hij de telecomwet wijzigen, omdat dat volgens de Autoriteit Persoonsgegevens op dit moment niet mag.

  De data van telecomproviders moeten het RIVM helpen bij onderzoek naar het coronavirus. Het gaat om geanonimiseerde locatiedata, die moeten worden gedeeld voor de "wetenschappelijke behoefte van het RIVM". Met locatiedata zou het RIVM de bewegingen van mensen en …

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • vr. 1 mei ’20

  'Lekke' app NL-Alert maakte ook volgen van gebruikers mogelijk

  De officiële NL-Alert-app, waarvoor het ministerie van Justitie en Veiligheid gisteren al waarschuwde vanwege een privacyprobleem, bevatte recent nog een ander beveiligingslek. Daarmee kon de locatie van andere gebruikers worden opgevraagd.

  De app verwerkt die locatie om gebruikers waarschuwingsmeldingen te versturen die zijn gebaseerd op de plek waar ze zijn. Die locatie-informatie werd echter niet afgeschermd verstuurd. Daardoor zou bijvoorbeeld een boze ex of jaloerse partner tot op de minuut …

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • do. 30 apr. ’20

  App NL-Alert stuurde privédata naar extern bedrijf: 'Verwijder app'

  De app NL-Alert stuurde, zonder dat gebruikers daarvoor toestemming hadden gegeven, privégegevens naar een extern bedrijf. Dat heeft het ministerie van Justitie ontdekt. Het ministerie adviseert gebruikers om de app te deïnstalleren tot er een nieuwe versie is uitgebracht, zonder het probleem.

  De NL-Alert-app stuurt bij ernstige incidenten in de nabije omgeving van de gebruiker een pushbericht en is een aanvulling op het reguliere NL Alert-systeem. Gebruikers kunnen dan extra informatie opzoeken.…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • wo. 22 apr. ’20

  Veel twijfel over corona-app, maar ontwikkeling gaat door

  Na een week vol kritiek op de zeven gepresenteerde corona-apps, houdt minister De Jonge van Volkgezondheid goede moed. "Ik geloof nog steeds in een app", zegt hij. Vannacht maakte het kabinet bekend dat de app terug naar de tekentafel gaat.

  Volgens De Jonge kan een app helpen bij het bron- en contactonderzoek. Dat is bedoeld om uit te zoeken wie bij een patiënt in de buurt was en dus ook risico loopt. Bij het coronavirus werd zulk onderzoek snel losgelaten vanwege het grote aantal ziektegevallen:…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

versie master.616dec1 · production modus · 11 dagen geleden uitgebracht