Journalist

Joost Schellevis

Publiceerde in Tweakers, NOS, AD en HLN
Volgers
20
Artikelen
1735
Media
4
Samengewerkt met

Uitgelicht

wo. 8 jul. ’20

Lijsttrekkersverkiezing CDA moet over vanwege risico op manipulatie

Het CDA heeft besloten om zijn lijsttrekkersverkiezing over te doen, omdat het niet kan garanderen dat de verkiezing eerlijk is verlopen. Kwaadwillenden konden geautomatiseerd valse stemmen uitbrengen. Dat bevestigt de partij nadat de NOS met behulp van onderzoekers wist aan te tonen dat de verkiezing onveilig was.

Vanaf morgen moeten alle leden die hun stem al hadden uitgebracht, opnieuw stemmen. "We willen zeker weten dat de verkiezing eerlijk is verlopen, en dat kunnen we nu niet garanderen", …

Wij hebben dit artikel gevonden op:

za. 6 jun. ’20

Lek in RIVM-coronasite: gegevens van gebruikers makkelijk in te zien

De site Infectieradar, waar Nederlanders kunnen doorgeven of ze de afgelopen week coronaklachten hebben gehad, bevatte een ernstig datalek. Iedereen met enige technische vaardigheid kon tot vanmorgen zien wat andere deelnemers antwoordden op persoonlijke en medische vragen.

Dat blijkt uit onderzoek van de NOS in samenwerking met beveiligingsonderzoeker Tom Wolters. "Het was heel eenvoudig om data van andere mensen uit te lezen", aldus Wolters.

Na melding door de NOS heeft het RIVM de vragenlijsten…

Wij hebben dit artikel gevonden op:

ma. 20 apr. ’20

Veiligheidsdiensten waarschuwden ministerie om corona-app

De veiligheidsdiensten hebben het ministerie van Volksgezondheid vorige week gewaarschuwd dat het veel te hard van stapel loopt met de plannen voor een corona-app. Dat zeggen bronnen tegen de NOS.

Afgelopen donderdag bezorgden de diensten een brief van vijf pagina's bij het ministerie. Daarin stond beschreven waarop moest worden gelet met het oog op de nationale veiligheid.

Vooral de haast van het ministerie zorgde voor ergernis. Binnen een paar weken wilde minister De Jonge een werkende corona-ap…

Wij hebben dit artikel gevonden op:

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

75 stukken (van 1.735 totaal)

 • za. 28 nov. ’20

  We gaan weer vaker op pad: drukte op de weg nadert niveau 2019

  Waar we in maart massaal thuisbleven, doen we dat in de tweede coronagolf allerminst. Dat valt op te maken uit cijfers van Flitsmeister, dat kijkt naar alle bewegingen op de weg.

  Voordat het kabinet mensen opriep om vaker thuis te te werken, was het zelfs drukker op de weg dan vorig jaar. Daarna zakte het wegverkeer tot onder het niveau van 2019, maar niet tot het niveau van de eerste golf. Bovendien neemt het verkeer de laatste week weer toe.

  "We zitten weer bijna op het oude niveau", zegt Flitsm…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • wo. 25 nov. ’20

  Overheid overweegt speciale corona-app met 'test-paspoort'

  Het ministerie van Volksgezondheid overweegt een speciale app te maken voor de coronatest. De app kan onder meer worden gebruikt om een test te boeken, maar kan ook een soort certificaat bevatten om te kunnen bewijzen dat je negatief bent getest.

  De app is nog niet officieel aangekondigd, maar ingenieursvereniging KIVI vermeldde het plan in een blogpost. Het ministerie bevestigt dat over een dergelijke app wordt nagedacht. Aanleiding is de testcapaciteit, die straks mogelijk nog veel groter is, e…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • wo. 25 nov. ’20

  Oproep: help ons de algoritmes van Instagram te doorgronden

  Welke Instagram-posts van politici komen vaker boven aan een timeline en welke krijgen mensen minder vaak te zien? Samen met datajournalistiek platform Pointer van de KRO-NCRV en weekblad De Groene Amsterdammer doet de NOS daar onderzoek naar. Daarbij hebben we jouw hulp nodig.

  We vragen je om een door de Duitse organisatie AlgorithmWatch ontwikkelde plug-in te installeren op je computer. De plug-in vraagt je om drie willekeurig gekozen politici of partij-accounts te volgen.

  Vervolgens brengt de p…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 23 nov. ’20

  UvA-onderzoekers: online beïnvloeding is effectief voor stemkeuze

  Op maat gemaakte boodschappen van bijvoorbeeld politieke partijen die inspelen op je persoonlijkheid, kunnen effect hebben. Dat is de belangrijkste uitkomst van jarenlang onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

  Die zogenoemde politieke microtargeting gaat waarschijnlijk ook bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar voor het eerst een rol spelen, verwachten campagnedeskundigen.

  De wetenschappers van de UvA zijn er met behulp van twee experimenten achter gekomen dat mensen een bepa…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • wo. 18 nov. ’20

  Corona-app spoort nog weinig besmette mensen op

  In de eerste weken na de introductie van de CoronaMelder-app testte tussen de 11 en 14,1 procent van de gebruikers met klachten positief. Dat is minder dan het aantal positieve testen bij alle mensen die zich bij een teststraat melden, blijkt uit cijfers die minister De Jonge van Volksgezondheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

  Van alle mensen die in de eerste drie weken na introductie van de app naar een teststraat gingen, was tussen de 15,2 en 18,4 procent positief. De cijfers betekenen dat…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • di. 3 nov. ’20

  Coronaweek in grafieken: minder mensen besmet, aandeel ouderen groter

  De afgelopen week was er voor het eerst sinds augustus een daling van het aantal positieve coronatests, blijkt uit cijfers van het RIVM. Het gaat nog wel om een kleine daling, van 5 procent, na acht weken waarin het aantal tests met tussen de 20 en ruim 60 procent toenam.

  Wel groeide de afgelopen weken het aandeel van ouderen onder positief geteste Nederlanders. Zij lopen meer risico om ernstig ziek te worden van het virus, en ook om in het ziekenhuis te komen.

  In de voorlaatste week groeide het a…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 2 nov. ’20

  Hoe anoniem is CoronaMelder? 'Overheid weet niets, boefjes misschien wel'

  "De CoronaMelder-app werkt volledig anoniem." Het is een zin die het ministerie van Volksgezondheid meerdere malen heeft verspreid over de corona-app die door het departement is ontwikkeld. Eén probleem: het klopt niet helemaal.

  "Als je naast Mark Rutte staat, hij de CoronaMelder gebruikt en vervolgens corona blijkt te hebben, dan kún je dat te weten komen voordat dat hij dat zelf bekend heeft gemaakt", zegt kunstenaar en privacydenker Tijmen Schep. Hij wil gebruikers waarschuwen dat de app niet …

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • do. 29 okt. ’20

  Wat is er aan de hand met de coronacijfers? Niks structureels, zegt GGD

  De afgelopen anderhalve week ging er van alles mis met de rapportage van de corona-besmettingscijfers. Zo was op vier van de afgelopen zeven dagen het beeld vertekend. Dat kwam door fouten waardoor het aantal gemelde tests te laag was, en door de inhaalslag de dag daarop, wanneer de achterstallige besmettingen werden gemeld. En dan was er vorige week nog een probleem bij een aantal GGD's, waardoor besmettingen later binnenkwamen.

  Desondanks is er geen structureel probleem bij de registratie van d…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • do. 29 okt. ’20

  CoronaMelder: 10.000 meldingen per dag, ook op meer dan anderhalve meter

  Zo'n 10.000 keer per dag krijgt in Nederland iemand een melding van de CoronaMelder-app. Dat schat Ron Roozendaal, die als chief information officer van het ministerie van Volksgezondheid de leiding heeft over de app. Die is inmiddels 3,7 miljoen keer gedownload.

  Die 10.000 mensen waren niet allemaal binnen anderhalve meter van een besmet persoon, erkent Roozendaal. "In het overgrote deel van de gevallen herkent de app de afstand correct. Maar in een klein deel van de gevallen was je op grotere a…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 19 okt. ’20

  Problemen bij CoronaMelder: app niet altijd ingezet bij positieve test

  Bij een onbekend deel van de mensen die positief zijn getest is de CoronaMelder-app niet ingezet voor het bron- en contactonderzoek dat daarop volgt. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat het daarover "signalen" heeft ontvangen. Onderzoekers van de GGD vragen niet altijd naar de app, waardoor hij niet kan worden ingezet.

  Meerdere mensen die in de afgelopen week positief zijn getest, meldden zich bij de NOS. "Zowel bij mij als bij mijn vriendin is niet om de app gevraagd", zegt bijvoorb…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

versie master.a45bf76 · production modus · 3 dagen geleden uitgebracht