Journalist

Alice Boothby

Publiceerde in Metro, Het Parool, ThePostOnline, AD, Brabants Dagblad, BN DeStem, De Stentor, Dagblad van het Noorden, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, Leeuwarder Courant, PZC, NU.nl en Tubantia
Volgers
4
Artikelen
697
Media
14
Samengewerkt met

Uitgelicht

Herman Stil, Alice Boothby voor Het Parool
vr. 17 mei ’19

'Als ik het spel moet uitleggen ben ik heel lang bezig'

Minecraft viert vandaag zijn 10-jarige verjaardag - zónder zijn omstreden bedenker. Wat maakt de virtuele blokkenwereld zo aantrekkelijk? Herman Stil

"Nee! Ga ik zo dood? Ik ben fucking dom." Philza slaat, voor iedereen te zien op zijn gamestream op Twitch, de handen voor de ogen.

Vijf jaar speelde hij met hetzelfde personage op de allermoeilijkste spelstand computerspel Minecraft. En dan tijdens het slaan van een mijnschacht gedood worden door een simpele spider, die het met…

Alice Boothby voor Het Parool
do. 16 mei ’19

'Chinese patat is niet te vreten'

Hoewel in Nederland vier op de tien snackbars wordt gerund door Chinezen, is in China geen vers gesneden patat te krijgen. Amsterdammer Edwin den Hartog (39) gaat daar verandering in brengen.

Op tafel in zijn kantoor op het Amstel Business Park, ligt een stapel voorbedrukte patatzakken. 'Have a Patat Day', staat er in grote gele letters op de zijkant. "Gaaf, hè?" Ondernemer Edwin den Hartog grijnst. "Heb ik door een Chinees ontwerpbureau laten maken. Het wordt grandioos."

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

75 stukken (van 697 totaal)

 • Alice Boothby voor Het Parool
  vr. 3 apr. ’20

  Droogbloemen in quarantaine om de boel op te vrolijken

  Hariatie Eleveld (44) van Field of Hope probeert Amsterdammers te verrassen met een rondreizend kunstwerk: droogbloemen in quarantaine.

  Dat klinkt bijzonder.

  “Dat is het ook. Ik zit op verschillende plekken in de stad met een glazen kubus waar een mooi boeket in zit van gedroogde hortensia’s. Dat doe ik trouwens alleen doordeweeks en zonder aankondiging, want ik wil geen onveilige situatie creëren.”

  Wat bedoelt u daarmee?

  “Ik wil niet dat er te veel mensen komen. Dat is in deze tijd geen goed idee. …

 • Alice Boothby voor Het Parool
  do. 2 apr. ’20

  Aldus

  Lorette Gijsbers (50) is ic-verpleeg-kundige in het Spaarne Gasthuis. Ze wil een app ontwikkelen die familie van coronapatiënten ondersteunt.

  Waarom moet deze app er komen?

  "Ik zie veel op de intensive care. De gerichte zorg staat onder spanning, het overspoelt ons allemaal. Bij ons mogen nu geen familieleden bij de patiënten in de buurt komen. Dat betekent dat wij contact opnemen met de familie, en eventueel de patiënt via videobellen kunnen laten zien. Dat is…

 • Alice Boothby voor Het Parool
  wo. 1 apr. ’20

  Aldus

  Juist nu is het belangrijk dat nieuwkomers niet vereenzamen, zegt Ilona Hol (33) van het Sync Project. Vrijwilligers facetimen daarom wat af.

  Even voor de goede orde: wat is het Sync Project?

  "Wij verbinden sinds mei 2019 jonge Amsterdamse vrijwilligers met nieuwkomers. Daarmee bedoelen we mensen met een vluchtelingachtergrond. In twee- of drietallen kunnen ze de stad en cultuur leren kennen."

  Een cultureel uitstapje maken lijkt mij nu knap lastig.

  "Ik hoorde van vrijwilligers dat……

 • Alice Boothby voor Het Parool
  di. 31 mrt. ’20

  De TonTon Club leent arcadekasten uit

  In je woonkamer een potje Pac-Man spelen? De TonTon Club leent gratis arcadekasten uit. Kimberly van der Velden (28) weet meer.

  Een arcadekast in huis klinkt zo slecht nog niet.

  “Dat dachten wij ook. Bordspellen kun je gemakkelijk in huis halen, maar een arcadekast niet. Onze ­arcadekasten worden nu toch niet gebruikt, dus lenen we drie kasten uit aan mensen die het goed kunnen gebruiken. De kast wordt thuis ­afgeleverd en vijf dagen later weer opgehaald. Mét een zak muntjes.”

  Welke spellen bevatte…

 • Alice Boothby voor Het Parool
  ma. 30 mrt. ’20

  Bruno Edsme gaat met zijn mobiel orkest langs bij ouderen

  Een vrolijke noot: Bruno Edsme (53) gaat met zijn mobiel orkest langs ouderen die nu even niet naar buiten kunnen.

  Wat speelt u zoal?

  “Walsen, marsen en een beetje tango. Het gaat om de sfeer. Noem het opbeurende muziek in sombere tijden.”

  Sleept u een heel orkest met u mee?

  “Ik speel accordeon en heb bekkens en een trommel op mijn rug. Ik kan deze instrumenten in principe tegelijkertijd bespelen, terwijl ik langs de deuren loop.”…

 • Alice Boothby voor Het Parool
  do. 12 mrt. ’20

  7 epidemieën die Amsterdam teisterden, van lepra tot aids

  Pest, cholera, pokken: het coronavirus is lang niet de eerste epidemie die de kop opsteekt. Sommige maakten veel slachtoffers. Wat heerste wanneer in Amsterdam en wat deed het stadsbestuur?

  Lepra

  14de eeuw

  Vlekken, schubben, knobbels en zwellingen op de huid: lepra was en is allesbehalve een prettig gezicht. De bacteriële infectieziekte werd, net als de meeste latere epidemieën, verspreid door grote groepen mensen die zich verplaatsten, zoals pelgrims en zeevaarders die het virus meenamen uit exoti…

 • Alice Boothby voor AD en Brabants Dagblad, BN DeStem, De Stentor, Dagblad van het Noorden, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, Leeuwarder Courant, PZC, Tubantia
  wo. 11 mrt. ’20

  'Ik deel elke maand wat ik uitgeef' — Online geldgoeroes rukken op

  Er is een nieuw type influencer. De 'financefluencer' post geen foto's van exclusieve oorden of dure designerkleding, maar deelt slimme (be)spaartips en droomt van financiële vrijheid.

  Blogger Leonie ter Veld (29) kan het nog steeds niet bevatten. Ze meldde onlangs op Instagram dat ze een kostenoverzicht bijhoudt om grip te krijgen op haar financiën. Daar wilden haar volgers (ruim 35.000) meer van weten. Ze vroegen Ter Veld haar zelfgemaakte Exceldocument te delen. Dat deed ze,…

 • Alice Boothby voor Het Parool
  ma. 2 mrt. ’20

  De ‘financefluencer’ deelt slimme (be)spaartips: ‘Ik wil het taboe doorbreken’

  Er is een nieuw type influencer. De ‘financefluencer’ post geen foto’s van exclusieve oorden of dure designerkleding, maar deelt slimme (be)spaartips en droomt van financiële vrijheid.

  Leonie ter Veld (29) kan het nog steeds niet bevatten. De blogger deed onlangs op Instagram uit de doeken dat ze een kostenoverzicht bijhoudt om grip te krijgen op haar ­financiën. Daar wilden haar volgers (ruim 35.000) meer van ­weten. Ze vroegen Ter Veld haar zelfgemaakte Exceldocument te delen. Dat deed ze – teg…

 • Alice Boothby voor Het Parool
  vr. 28 feb. ’20

  Dierenopvang Amsterdam krijgt streetartmetamorfose

  Zaterdag krijgt de Dierenopvang Amsterdam een heuse metamorfose. Camee Jongeneel (29) van Stichting Amsterdam Street Art weet meer.

  Wat moet ik me voorstellen bij een metamorfose?

  “We hebben twintig streetartkunstenaars uitgenodigd de binnenverblijven van de Dierenopvang Amsterdam, DOA, onder handen te nemen. Het gaat om drie enorme muren, die in totaal zo’n 70 vierkante meter beslaan. Wie er meedoen? Onder andere graffiti-artiest Dopie, stadsdichter Laser 3.14 en Nouchka Huijg. De kunstenaars wor…

 • Alice Boothby voor Het Parool
  do. 27 feb. ’20

  Aldus

  Slapen in een whiskyvat. Dat klinkt niet echt aantrekkelijk, maar volgens Naomy Laan (27) van The Famous Grouse is het dat wel.

  Vertel.

  "Nou, het is niet zomaar een whiskyvat. Het is een vat van vier meter diep en twee meter breed dat is omgebouwd tot een uniek tiny house. Dit huisje wordt binnenkort geplaatst in een bosrijke omgeving in Nederland en is van alle gemakken voorzien."

  Zoals?

  "Als je binnenloopt, springt er licht aan……

versie master.6a7989e · production modus · 4 dagen geleden uitgebracht