Journalist

Sara Bouter

Published in nrc.nl, Het Parool and Follow the Money
Followers
6
Articles
86
Media
3
Collaborated with

Highlighted

Oct 28 ’19

Ouders dupe van fiscus én fraude bij kinderopvang

Fraude In Rotterdam zijn tientallen kwetsbare gezinnen de dupe geworden van fraude bij twee kinderopvangorganisaties. Volgens een interne richtlijn mag de fiscus dit niet verhalen op de ouders: toch blijven ze dit doen.

Na Eindhoven eerder dit jaar blijken nu ook in de regio Rotterdam meer dan honderd huishoudens met jonge kinderen in grote financiële problemen te zijn gekomen door het onterecht terugvorderen van kinderopvangtoeslag.

Trouw en RTL Nieuws publiceerden het afgelopen weekend over een …

Jun 07 ’19

Een kinderopvang die balanceert op het ‘randje van de wet’

Kidsplus In Bilthoven sloot de gemeente in mei een kinderopvang. Te veel gebreken, al jaren. Ook in andere vestigingen schond de eigenaar regels. Toch kan hij steeds nieuwe vestigingen openen. Doordat het toezicht regionaal is georganiseerd, blijft hij onder de radar.

De ouders van de montessorikinderopvang in Bilthoven zijn het op 16 mei beu. Die dag is er wéér wat mis bij hun dagverblijf. Een leidster is ziek en er is geen vervanging. Of ze voor drie uur hun zoon of dochter willen ophalen.

Kan g…

Sara Bouter for nrc.nl
Apr 05 ’19

Sinds Airbnb is de situatie in Cadzand niet leefbaar meer

Impact toerisme Airbnb bezorgt Cadzand ‘Amsterdamse problemen’. Woningen worden aan de markt onttrokken, starters vinden geen betaalbaar huis meer. Maar in Zeeuws-Vlaanderen zorgt toerisme ook voor bedrijvigheid.

‘Ze komen hier met twee, drie auto’s, die ze in de smalle straatjes parkeren, waardoor voor bewoners geen plek meer is. En als je vanwege werk vroeg in je mandje ligt, word je wakker gehouden door feestvierders.” Bewoner Jan Voerman kan zijn irritatie niet bedwingen. „In de recreatiepark…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

75 articles (from 86 total)

 • Sara Bouter for Follow the Money
  Feb 04 ’21

  Willekeur bij uitkering zorgbonus pakt duur en pijnlijk uit

  De zorgbonus was bedoeld als een extraatje van duizend euro, voor zorgmedewerkers die een ‘uitzonderlijke prestatie’ hadden geleverd in de strijd tegen corona. Nu blijkt dat het budget flink wordt overschreden en dat een deel van het geld terecht is gekomen bij medewerkers die er volgens de richtlijnen geen recht op hadden. Wat ging er mis?

  In maart 2020 wordt de verpleegafdeling D2 Oost van het UMC Utrecht, normaal gesproken bedoeld voor patiënten met maag-, darm- en leverziekten, een corona-afd…

 • Sara Bouter for Follow the Money
  Jan 12 ’21

  Het deurbeleid van LinkedIn (en andere sociale-mediaplatforms)

  Overheden vinden dat de sociale-mediaplatforms sneller en harder moeten optreden tegen desinformatie. Maar nu de sociale media de teugels aantrekken, en (sommige) gebruikers eraf gooien, steekt een ander debat de kop op. Kunnen platforms zelf bepalen waar de grens ligt, wie ze dulden en wie ze weren? Hoe voorkom je willekeur en politieke censuur?

  Begin december plaatste internist en medisch ondernemer Sabine Pinedo op LinkedIn een kritisch bericht over de PCR-test, die wordt gebruikt om de aanwez…

 • Sara Bouter for Follow the Money
  Nov 30 ’20

  Particuliere foto- en filmopleiding geeft meer om inkomsten dan om onderwijs

  Na jaren van gekwakkel ging de Amsterdam Film School, een privé-opleiding, begin 2020 failliet. Daar werd weinig ruchtbaarheid aan gegeven en de school werd stilletjes ingelijfd bij de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie. De baas daarvan, Paul Akkermans, heeft zich zo in een paar jaar tijd opgewerkt tot koning van de particuliere beeldopleidingen. De docenten zetten intussen vraagtekens bij de kwaliteit van de privéschool.

  Op 25 januari 2020 vierden tien studenten van de Amsterdam Film School …

 • Sara Bouter for nrc.nl
  May 04 ’20

  ‘Kinderen worden straks achtergelaten op het schoolplein’

  Kinderopvang Volgende week gaan de basisscholen weer open. Maar tussen veel scholen en de kinderopvang is nog niets afgesproken, zeggen brancheorganisaties.

  Neem bijvoorbeeld een gezin met twee kinderen. Een kind mag op donderdag en vrijdag naar school en de naschoolse opvang, de ander is op maandag en dinsdag welkom op het kinderdagverblijf. „Dat betekent dat je alsnog iedere dag een kind thuis hebt, nog steeds niet optimaal kunt werken en ook nog heen en weer moet rijden naar de opvang”, zegt E…

 • Sara Bouter for nrc.nl
  Apr 23 ’20

  Geen vrijmarkt, wat moet je nu met je zooi?

  Rommel Nu de vrijmarkt op Koningsdag niet doorgaat, staan er rijen bij de afvalstraten en worden kringloopwinkels overspoeld. Op Marktplaats ontstaat een digitale kleedjesmarkt.

  Met witte hanenpoten van schilderstape heeft hij het woord ‘BEZET’ geplakt. Een plek van ongeveer twee vierkante meter, precies genoeg om de serviesdelen, gekraste dvd’s, opladers van prehistorische digitale apparatuur en alle andere prullaria op uit te stallen.

  Alleen: verkoper Dick van Bokkem (35) uit Amsterdam houdt gee…

 • Sara Bouter for nrc.nl
  Apr 11 ’20

  Een borrel met de buren moet dit paasweekend kunnen, toch?

  Naar buiten? Gemeenten verwachten dit paasweekend grote aantallen coronaspijbelaars. „In een crisis worden bepaalde karaktereigenschappen beter zichtbaar.”

  Net als ieder jaar stond er in het Limburgse Voerendaal een paasfeest op het programma: een speurtocht langs de winkels, op de foto met de paashaas en natuurlijk handenvol chocola. Dit jaar staat er in grote letters ‘AFGELAST’ op de aankondiging van het evenement. „In deze omstandigheden gaan we mensen niet stimuleren de straat op te gaan”, ze…

 • Sara Bouter for nrc.nl
  Jan 30 ’20

  Vroeg donker, vroeg boeken

  Vakantie Slecht weer, vroeg donker, koud, dus we willen weg. Dit is het vroegboekseizoen.

  Hengelo, een vrijdag in januari, maar het voelt niet als bijna-weekend. De kerstdagen zijn voorbij, het waait en het miezert. De zomer lijkt eindeloos ver weg.

  Misschien is het dus niet zo gek dat volgens Google in deze periode van het jaar – eind januari, begin februari – het meest gezocht wordt op ‘vroegboekkorting’. We willen naar de zon, naar warmere gebieden, dichter bij de evenaar – of op z’n minst het …

 • Jan 27 ’20

  ‘Op de Amsterdamse beurs val je eerder op’

  Simone Huis in ’t Veld De belangstelling voor de beurs in Amsterdam taant. De nieuwe directeur wil meer particuliere beleggers trekken.

  Die ouderwetse gongslag op de vloer van een hightechbedrijf – geen doorslaggevende reden om het bankleven te verwisselen voor het Beursplein, maar mooi vindt Simone Huis in ’t Veld het wel. Na twintig jaar in de bancaire wereld stapte ze oktober vorig jaar over naar de Amsterdamse beurs om daar directeur te worden.

  „Ik ga niet afgeven op Deutsche Bank, maar wat mi…

 • Jan 13 ’20

  Tolken willen erkenning en geld

  Protest tolken De overheid wil tolkwerkzaamheden openstellen voor een lager taalniveau en commerciële bureaus. Tolken protesteren.

  Een beetje onwennig staan ze voor de Amsterdamse rechtbank, de protesterende tolken en vertalers. Aarzelend verheffen ze hun stem: „Tolken zwijgen in alle talen, vandaag komen wij ons recht halen.”

  Ze zijn het niet gewend hun stemmen te verheffen, zegt Danka Fogl, tolk en vertaler Servisch, Kroatisch, Bosnisch en Montenegrijns. „In de rechtbank fluisteren we altijd.”

  De…

 • Sara Bouter for nrc.nl
  Dec 23 ’19

  Kerst met acrobaten en kamelen

  In plaats van in de zomer gaan we steeds meer rond de Kerst naar het circus. Ook Circus Renz tourt nu met een show, als een van de weinige nog mét een spreekstalmeester. Het circusterrein in Enkhuizen is in diepe rust. Onder een blauw-geel gestreept afdakje kauwen kamelen tevreden op een pluk hooi. Een jong meisje zeult met een voederbak richting de paarden en uit een caravan klinkt de jingle van Radio 100%NL. Twee hondjes liggen te dommelen en knorren tevreden bij een aai over de bol. Niets wij…