Journalist

Jorg Leijten

Onderzoeksjournalist en interviewer I Onder andere voor NRC Handelsblad/NRC Next en Human I specialisme in Wet openbaarheid van bestuur (Wob)
Volgers
2
Artikelen
771
Media
12
Samengewerkt met

Uitgelicht

Jorg Leijten voor ander medium
wo. 15 aug. ’18

Het is een misverstand dat kunst altijd een pamflet moet zijn

Ineens was het nummer er, eind vorige week. Bijna onopvallend geplaatst, gekoppeld aan de Duitse website spinvis.de. De beginklanken bekend. Maar dan begint het eerste couplet: ‘Hee, ich hab kein problem. Wieder alles im griff. Ich wollte nog etwas sagen doch ich weiss nicht mehr. Dass wass ganz sicher nichts. Der tag ist noch jung. Er flehrt in der sonne. Ich zähle die echos hier im treppenhaus. Ich höre jemand singen. Hee ich will ganz einfach schwimmen.’

Onmiskenbaar het openingscouplet van I…

wo. 28 feb. ’18

Declaratiefraude, iPads jatten, nephorloges slijten

Integriteit bij gemeenten Gemeenten onderzoeken steeds vaker de integriteit van hun ambtenaren. Soms gaat het om hele grote zaken, maar vaak ook niet. Van de 25 grootste gemeenten is Rotterdam het strengst.

De gemeente Rotterdam is het eind juni 2013 beu. Wéér zijn er signalen van diefstal op gemeentelijke milieuparken. Medewerkers blijken op grote schaal goederen mee te nemen die bestemd zijn voor bijvoorbeeld Piekfijn, een winkelketen in tweedehandsspullen. En dat ondanks maatregelen die na soo…

ma. 29 jan. ’18

Oud-burgemeester Wassenaar kreeg onterecht extra wachtgeld

Openbaar bestuur Jan Hoekema kreeg extra geld mee toen hij wegens een gebrek aan chemie vertrok als burgervader van Wassenaar. Ook mocht hij een jaar langer in de ambtswoning verblijven. Dat alles in het geheim.

D66-politicus Jan Hoekema stort de 17.800 euro terug die hij vorig jaar ontving na zijn vertrek als burgemeester van Wassenaar. Dit doet hij naar aanleiding van vragen van NRC over de uitkering, die in strijd is met de Gemeentewet.

NRC verkreeg informatie over de verboden uitkering met een…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

75 stukken (van 667 totaal)

 • vr. 20 sep. ’19

  KPN polste Leroy al in juni als topvrouw

  Omstreden aandelentransactie Dominique Leroy had in juni al contact met KPN over een topfunctie. Een gesprek eind juli werd daarmee een formele sollicitatie. Op 25 juli gaf Leroy opdracht tot een aandelentransactie, die nu onderwerp is van justitieel onderzoek.

  Telecombedrijf KPN had al in juni dit jaar contact met beoogd topvrouw Dominique Leroy. De Belgische bestuurder, die op dat moment nog werkzaam was bij het Belgische Proximus hield in eerste instantie de boot af. Toen KPN enkele weken late…

 • vr. 20 sep. ’19

  Hoe schadelijk is de e-sigaret?

  Nicotineverslaving Is de elektronische sigaret een gezondheidsrisico? Er komt zeker geen onschuldige waterdamp uit. De zorgen nemen toe. Het gebruik ook.

  Wat is er aan de hand met de elektronische sigaret? Een ‘voorlopig rapport’ van epidemiologen in de Amerikaanse staten Illinois en Wisconsin dat begin deze maand in het medische vakblad The New England Journal of Medicine verscheen, maakte melding van 53 patiënten met ernstige longklachten die op drie na in het ziekenhuis behandeld moesten worde…

 • Jorg Leijten voor nrc.nl
  za. 14 sep. ’19

  Strukton ziet geen bewijs voor fraude

  In de afrekeningen van het beursgenoteerde Oranjewoud zijn geen onregelmatigheden gevonden die duiden op de betaling van steekpenningen. Dat heeft de accountant verklaard, schrijft Oranjewoud bij de uitgestelde publicatie vrijdag van de jaarcijfers. Begin dit jaar viel de FIOD het hoofdkantoor van dochterbedrijf Strukton binnen in verband met de mogelijke betaling van steekpenningen aan een tussenpersoon in Saoedi-Arabië. Strukton bouwt in de hoofdstad Riad mee aan een kilometerslange metroverbi…

 • za. 14 sep. ’19

  Leroy niet rustig weg bij Proximus

  Telecomtransfer Dominique Leroy, de nieuwe KPN-topvrouw, leidde Proximus een nieuw tijdperk in. Maar bij haar afscheid klinken ook kritische geluiden.

  De 27ste en 28ste verdieping van de Proximus Towers op de Koning Albert II-Laan 27 in het Belgische Schaarbeek zijn alleen met een aparte lift bereikbaar. Op de 27ste zat jarenlang het kantoor van de directie van telecombedrijf Belgacom, tegenwoordig Proximus. Dit was verboden terrein voor werknemers onder directeur Didier Bellens, die het bedrijf …

 • Jorg Leijten voor nrc.nl
  vr. 13 sep. ’19

  Damen trekt hoger beroep tegen vrijgave memo’s in

  Hoger beroep Scheepsbouwer Damen verzette zich tegen vrijgave van interne memo’s die NRC opvroeg. De scheepsbouwer stelt nu dat hoger beroep in de zaak „zinloos” is, omdat „de inhoud van de stukken” bij NRC bekend is.

  Damen Shipyards, de grootste scheepsbouwer van Nederland, heeft een hoger beroep bij de Raad van State om de vrijgave van zes interne memo’s van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag ingetrokken. De zaak zou aanstaande maandag dienen.

  NRC vroeg de documenten ruim een jaar gel…

 • Jorg Leijten voor nrc.nl
  do. 12 sep. ’19

  Hudson’s Bay worstelt met dure Nederlandse panden

  Warenhuisketen Het Canadese warenhuis weigert nog steeds het vertrek uit Nederland te bevestigen. Eerst moeten ze van de dure winkelpanden af.

  Vertrekt warenhuis Hudson’s Bay eind dit jaar uit Nederland? Alles wijst erop, maar toch wil het Canadese moederbedrijf Hudson’s Bay Company (HBC) het voornemen maar niet bevestigen. Ook donderdag, bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal, weigerde het warenhuis het bericht dat nu al enkele weken boven de markt hangt tot waarheid te ve…

 • Jorg Leijten voor nrc.nl
  di. 10 sep. ’19

  Beursnieuweling leunt op Chinese goudmijn

  Investeerder Naspers Amsterdam beleeft woensdag met Prosus een beursgang van recordomvang. In de verkoop: een aandelenbelang in techbedrijf Tencent en een aantal verliesgevende start-ups.

  „Onze strategie met internetbedrijven is als spaghetti tegen de muur gooien”, zei Koos Bekker toen hij nog topman van Naspers was. „Sommige slierten blijven eraan plakken, andere vallen eraf.” Bekker hield met zijn Zuid-Afrikaanse media- en techbedrijf wel van een gokje, erkende hij in 2012. Beviel een aankoop n…

 • Jorg Leijten voor nrc.nl
  za. 31 aug. ’19

  Samen over de wereld met nicotinedamp

  Tabaksgigant Altria en Philip Morris bespreken een fusie. Elf jaar na hun splitsing willen ze de grootste zijn in een „rookvrije toekomst”.

  „Ruik je het al?” Verkoper Toens van de Amsterdamse winkel One2vape houdt verwachtingsvol een klein, spits flesje met een roze vloeistof tussen z’n vingers. Hij knijpt er nog eens in „Net tompouce met vanille toch?”

  Meer dan honderd smaken heeft de vapewinkel. Van aardbei en gebakken banaan tot stroopwafel en tompouce. Het zijn zogeheten e-liquids, vloeistoffe…

 • Jorg Leijten voor nrc.nl
  wo. 28 aug. ’19

  ‘Miljoenen voor agent Strukton’

  Bouwbedrijf Strukton moet in Saoedi-Arabië 25 miljoen euro betalen aan een tussenpersoon. Dat heeft een rechter daar bepaald, meldt Het Financieele Dagblad. De bemiddelaar deed werk voor het bedrijf van Gerard Sanderink, maar Strukton ging uiteindelijk niet met hem in zee. Bij een ander Saoedisch project, de aanleg van een metronet, is Strukton onderwerp van Nederlands onderzoek naar smeergeldbetaling. (NRC)

 • Jorg Leijten voor nrc.nl
  di. 27 aug. ’19

  Tabaksfabrikanten praten over megafusie

  Fusie Met de samenvoeging van Philip Morris en Altria zou een bedrijf met een marktwaarde van ruim 200 miljard dollar ontstaan.

  Sigarettenfabrikanten Philip Morris en Altria zijn in gesprek over een mogelijke fusie. Dat hebben de bedrijven dinsdag bekendgemaakt. Komt het tot een deal, dan ontstaat een concern met een marktwaarde van 209 miljard dollar. Ter vergelijking: dan is het ongeveer net zo groot als Coca-Cola.

  Een samenvoeging zou voor de twee tabaksbedrijven een hereniging betekenen. Iets …

versie master.33a8b50 · production modus · 4 dagen geleden uitgebracht