Journalist

Peter Luchtenberg

Journalist en online samensteller bij de Stentor |
Volgers
1
Artikelen
285
Media
12
Samengewerkt met

Uitgelicht

Peter Luchtenberg voor De Stentor
za. 2 mei ’20

gewoon & gewelddadig — Armoedig meisje uit Dalfsen, maar in Auschwitz een kampbewaakster

Ria Jorink, straatarm Dalfsens meisje, belandt in de Tweede Wereldoorlog als bewaakster in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Ze wordt veroordeeld, maar tot de doodstraf of een jarenlange gevangenisstraf komt het niet. Wel tot een geruisloos leven in Zwolle, waar Jorink in 2002 op 82-jarige leeftijd overlijdt.

De wenkbrauwen van Paul van de Water fronsen als hij voor het eerst de naam van Ria Jorink tegenkomt. Hij doet zijn promotieonderzoek naar gewelddadige Nederlandse collaborateurs in de T…

Peter Luchtenberg voor De Stentor
wo. 11 mrt. ’20

'Hij remde alsof zijn leven ervan afhing'

Hij bedacht zich geen seconde toen hij hoorde dat één van zijn chauffeurs betrokken was bij een dodelijk ongeluk in Duitsland. Transporteur Jan Stijf uit Wezep sprong gisteren gelijk in de auto en zette koers naar Schermbeck, op zo'n dertig kilometer van Winterswijk. Luttele minuten eerder voltrok zich voor de ogen van zijn chauffeur een drama.

Een 20-jarige chauffeur uit Hattem heeft net zijn eerste adresje achter de rug als hij rond half negen op…

ma. 17 dec. ’18

Nog altijd voortvluchtig — Als het aan moeder Heike ligt, sterft Cumali A. een gruweldood

Beelden van Cumali A. maken Heike Celik ziedend. A. is veroordeeld voor het wurgen van haar dochter Denise in het Dish Hotel in Enschede in 2004, maar nog altijd voortvluchtig. "Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan deze zaak denk."

Muren vol foto's, het behang vervangen door tientallen ingelijste prentjes. Trouwfoto's. Verjaardagsplaatjes. Stralende kindergezichten. Twee meisjes en een jongen. Het zijn de drie kinderen van Heike Celik. Geen van de drie is nog in leven.

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

47 stukken (van 111 totaal)

versie master.56ba274 · production modus · 4 dagen geleden uitgebracht