2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
23 articles
- May 11 ’22
Waarom Nederland de veestapel drastisch móet inkrimpen
De uitstoot van methaan, zoals door koeien en varkens, is dertig keer gevaarlijker voor het klimaat dan die van CO2. De veestapel moet dus dringend drastisch inkrimpen wil Nederland aan zijn klimaatverplichtingen voldoen. Dit vergt een gigantische om…
We found this article at:
- Aug 18 ’21
‘Platte staatssteun’
Industriële reuzen als Tata Steel en ExxonMobil die jarenlang aan hun gratis CO2-rechten hebben verdiend, krijgen ook nog subsidie voor hun elektriciteitsrekening. ‘Elke prikkel om de uitstoot van CO2 te verminderen is zo verdwenen.’
‘Het is zeer zorg…
We found this article at:
- Jun 02 ’21
De vervuiler betaalt níét — HOE DE INDUSTRIE GELD VERDIENT MET HAAR CO2-UITSTOOT
Als grote vervuiler geld verdienen aan een systeem dat bedoeld is om de grote vervuilers te laten betalen. Het klinkt pervers, maar het is precies wat er de afgelopen tien jaar gebeurd is. Grote cementproducenten bijvoorbeeld, zoals het Duitse Heidel…
We found this article at:
- Jun 02 ’21
Hoe groen kan beton zijn?
Driekwart van de broeikasgassen van de industrie in Europa wordt uitgestoten door slechts honderd bedrijven. En die vervuilende giganten – staal en cement voorop – verdienden royaal aan emissierechten. Ondertussen krijgen bedrijven die wél duurzame o…
We found this article at:
- Nov 18 ’20
Het stalen gezicht van de vervuilende industrie
Het belangrijkste Europese instrument om de opwarming van de aarde tegen te gaan, het ETS, is uitgelopen op miljardensteun aan de vervuilende Europese industrie. Gratis verkregen emissierechten zijn nu goudgeld waard. ‘De vervuiler betáált niet, de v…
We found this article at:
- Sep 02 ’20
Ten koste van mens en milieu
De boeren hebben in één ding gelijk: de stikstofcijfers van het RIVM kloppen niet. De wérkelijke uitstoot van de veestapel is anders. Ook anders dan de boeren denken.
Duizenden veehouders verzamelen zich deze zomer voor de deur van het Rijksinstituut …
We found this article at:
- Jun 24 ’20
Het prijskaartje van de stank
De ‘warme sanering’ van de varkenshouderij, die landbouwminister Carola Schouten vorige week in de Kamer verdedigde, is goed voor de boeren en hun buren, maar kwetsbare natuurgebieden schieten er niet veel mee op.
Met een windvlaag komt ook de stank. …
We found this article at:
- Luuk Sengers for De Groene AmsterdammerApr 22 ’20
De ontbrekende schakel
Hoewel waterstof vaak wordt voorgesteld als hét symbool van een duurzame toekomst, is de weg daarnaartoe allesbehalve rechtlijnig. Een actieve regie is nodig. ‘Nederland heeft de neiging om te zeggen: laat de markt alles doen.’
Een belangrijke bron va…
We found this article at:
- Dec 11 ’19
‘De cijfers zijn wat diffuus’
Voor provincies is de milieuvergunning het belangrijkste instrument om de stikstofgrenzen te bewaken. Maar veel boeren nemen een loopje met de voorwaarden en overschrijden de opgelegde ammoniakplafonds.
Het eerste wat opvalt, op de opnames van Google …
We found this article at:
- Oct 10 ’19
Minder stikstofuitstoot — ‘Te veel kunstmest is een killer’
Het kabinet gaat boeren uitkopen en op sommige snelwegen de maximumsnelheid verlagen om de uitstoot van stikstof te verminderen. Eén voor de hand liggende maatregel blijft buiten beeld: minder kunstmest.
‘We gaan Schiphol blokkeren.’ De boeren die vol…