2014
2015
2016
2017
2018
2019
12 stukken
- Diederik Blankesteijn voor Reformatorisch Dagbladvr. 11 okt. ’19
Column: Muziekdieren
Op 4 oktober is het dierendag. Persoonlijk heb ik niet zoveel met dieren: ik ben meer een muziekdier. Als ik aan dieren denk, kom ik al snel uit bij het ”Carnaval der Dieren” van Camille Saint-Saëns. In veertien delen schildert de componist muzikaal …
Wij hebben dit artikel gevonden op:
- Diederik Blankesteijn voor Reformatorisch Dagbladwo. 26 jun. ’19
Column: Fair practice in de muziek
Het muzikantenbestaan is voor de meeste mensen nooit bijzonder winstgevend geweest. Bekend is het verhaal van G. F. Händel. Zijn vader dwong hem om rechten te gaan studeren: muziek zorgt immers niet voor een fatsoenlijk inkomen. Als de 18e-eeuwse mus…
Wij hebben dit artikel gevonden op:
- Diederik Blankesteijn voor Reformatorisch Dagbladza. 4 mei ’19
Column: Communicatie of ruis in de eredienst
De dominee en de organist: ze zijn de meest dominante figuren in veel kerkdiensten. Als ze met elkaar communiceren, is dat niet alleen rond de dienst, maar ook in de liturgie zelf. Soms is het in woorden nodig, als er even iets misloopt. Een enkele k…
Wij hebben dit artikel gevonden op:
- Diederik Blankesteijn voor Reformatorisch Dagbladvr. 29 mrt. ’19
Column: Op orgelles moeten
Als u deze reformatorische krant leest, is er een redelijke kans dat u ooit orgelles hebt gehad. En als u iets ouder bent, is die kans groter dan wanneer u behoort tot de jongere generatie.
Talloos zijn de verhalen van hen die als kind vanzelfsprekend…
Wij hebben dit artikel gevonden op:
- Diederik Blankesteijn voor Reformatorisch Dagbladwo. 6 feb. ’19
Column: Organisten zijn net mensen
Vorige week zaterdag vond de landelijke organistendag van de Hersteld Hervormde Kerk plaats. Een verslag stond in deze krant. Het ging over conflicten rond kerkorganisten. Geen gek onderwerp, want de reputatie van organisten is dat met hen slechter t…
Wij hebben dit artikel gevonden op:
- Diederik Blankesteijn voor Reformatorisch Dagbladma. 24 dec. ’18
Column: Kersttijd, zomerperiode en oecumene
De zomervakantie en de tijd rond Kerst zijn totaal verschillende werelden, qua weer en sfeer, maar ook op kerkelijk en muzikaal vlak. In de zomer ligt het kerkelijk leven stil en zijn er, op orgelbespelingen na, weinig concerten. Rond Kerst is er een…
Wij hebben dit artikel gevonden op:
- Diederik Blankesteijn voor Reformatorisch Dagbladdo. 25 okt. ’18
Column: Weg met het orgel?
De bedoeling van een column is lezers te prikkelen. Als columnist geniet ik er dan ook van als mensen geprikkeld reageren of, in het ideale geval, een verontwaardigde brief naar de krant sturen.
Mijn vorige column had naar mijn bescheiden inzicht dan …
Wij hebben dit artikel gevonden op:
- Diederik Blankesteijn voor Reformatorisch Dagbladdo. 13 sep. ’18
Column: Weg met het orgel!
Zo, nu heb ik de aandacht. Dat is ook wel nodig, want het is weinig verrassend dat er in deze krant een stukje over dit instrument staat. In reformatorische kringen is het orgel de ongekroonde koningin van de muziekinstrumenten. In het ‘normale’ muzi…
Wij hebben dit artikel gevonden op:
- Diederik Blankesteijn voor Reformatorisch Dagbladvr. 25 mei ’18
Column: Muziek: geestelijk of werelds?
Mensen maken vaak onderscheid tussen geestelijke/kerkelijke en wereldse/profane muziek. Op cd-boxen met werken van de grote klassieke componisten worden stukken netjes ingedeeld in kerkelijke en wereldlijke muziek. Sommige mensen vinden dat bepaalde …
Wij hebben dit artikel gevonden op:
- Diederik Blankesteijn voor Reformatorisch Dagbladdo. 29 mrt. ’18
Column: Liturgische diversiteit en eenheid
De dieren in het bos kwamen elke week bij elkaar om hun eredienst te houden. Omdat de open plek bij het huis van de mier te krap was, verdeelden ze zich steeds in twee groepen. De tweede groep kwam samen op de heuvel waaronder het konijn woonde.
Het k…
Wij hebben dit artikel gevonden op: