Journalist

Ykje Vriesinga

Latijns-Amerika-liefhebber ontpopt zich tot zelfhulp-junk. Ik zet mijn verslaving om in columns en artikelen over gekke gewoontes zoals slapen onder je bureau of dansen bij zonsopgang.
Followers
9
Articles
207
Media
3
Collaborated with

Highlighted

Ykje Vriesinga for nrc.nl
Aug 30 ’17

Dansen bij dauw zorgt de hele dag voor extase

Column NRC-redacteur Ykje Vriesinga wil slimmer werken. Deze week: Daybreaker, dansen om half zeven. In de ochtend.

De jongen bij de deur van de nachtclub spreidt zijn armen. Klaar om me een knuffel te geven. Even twijfel ik. Dan stap ik zijn omhelzing in. „Welkom”, zegt hij, terwijl ik de flamingo’s op zijn t-shirt van wel heel dichtbij bekijk. „Pak een ontbijtje en geniet van de muziek.”

Met zo’n warm ontvangst belooft dit een ander dancefeest te worden dan ik gewend ben. En niet alleen vanwege …

Ykje Vriesinga for nrc.nl
Aug 22 ’17

De weg naar succes? Sta om vier uur op!

NRC-redacteur Ykje Vriesinga wil slimmer werken. Deze week: de wonderochtend.

Het kan ook een voordeel zijn als de gordijnen in je slaapkamer met roede en al naar beneden zijn komen zeilen. Zodra de zon opkomt wordt het nu licht in mijn kamer. Dat maakt het gemakkelijker om vroeg op te staan. En dat heb ik nodig deze week.

Ik doe mee aan Recharge5, een online programma dat me „naar de toppen van mijn energie” belooft te brengen. Daarvoor moet ik gedurende vijf dagen zo’n beetje alle goede gewoonte…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

75 articles (from 207 total)

 • Ykje Vriesinga for nrc.nl
  Nov 12 ’21

  Ali B: ‘Weet je, ik ben gewoon geen fan van de slachtofferrol’

  Ali B artiest en coach

  Ali B (40), dolend toen hij jong was, is al jaren succesvol. Mede dankzij zelfhulpboeken, zegt hij. Nu schreef hij zelf zo’n boek. „Ga er maar van uit dat elke BN’er die al jaren aan de top staat, bezig is met zichzelf verbeteren.”

  Geluk en spiritualiteit. Die woorden zag Ali B bijna twintig jaar geleden door de ruit van een boekwinkel in Almere, op een bordje dat uit een kast stak. De jonge rapper, tegenwoordig ook bekend als acteur, cabaretier, coach bij The Voice of Holla…

 • Ykje Vriesinga for nrc.nl
  Sep 02 ’21

  Iets geven aan een ander, dat maakt gelukkig

  Ykje Helpt Deze zomer helpt Ykje Vriesinga het leven iets leuker of gemakkelijker te maken. Doe wekelijks mee met een oefening uit de positieve psychologie. Deze week: iets geven aan een ander.

  U heeft er vast weleens van gehoord. Mensen die een nier doneren. En dan niet aan familie – wat al fenomenaal altruïstisch is. Nee, aan een volslagen onbekende.

  Abigail Marsh, hoofddocent sociale psychologie aan Georgetown University, deed onderzoek naar deze samaritanen. Waren ze anders dan andere mensen?

  M…

 • Ykje Vriesinga for nrc.nl
  Aug 26 ’21

  Hoe blijven we met onze aandacht bij de mens(en) met wie we tijd doorbrengen?

  Ykje helpt Deze zomer helpt Ykje Vriesinga het leven iets leuker of gemakkelijker te maken. Doe wekelijks mee met een oefening uit de positieve psychologie. Deze week: positiever denken over anderen.

  Eten met vrienden. Een feestje. Met andere mensen sporten. Ja, zelfs iets doodgewoons als naar de kapper gaan, heeft extra glans gekregen nu het weer mag.

  Maar met meer contact keert ook een vraag terug die tijdens de lockdowns minder speelde. Namelijk: als we elkaar zien, zien we elkaar dan écht? Waa…

 • Ykje Vriesinga for nrc.nl
  Aug 20 ’21

  Droom zonder doemdenken

  Ykje helpt Deze zomer helpt Ykje Vriesinga het leven iets leuker of gemakkelijker te maken. Doe wekelijks mee met een oefening uit de positieve psychologie. Deze week: dromen durven najagen.

  De zomer is een perfecte tijd om te dromen. Op de vleugels van zon, frisse lucht en vrije tijd vliegt de verbeelding als een vogel. Spontaan ontstaan kleine plannetjes. Grootse ideeën zelfs. Wensen om dichter bij onszelf te leven, meer te doen voor anderen, voor de natuur en het klimaat. Zou het niet mooi zij…

 • Ykje Vriesinga for nrc.nl
  Aug 12 ’21

  Schrijven en dan vooral dóén

  Ykje helpt Deze zomer helpt Ykje Vriesinga het leven iets leuker of gemakkelijker te maken. Doe wekelijks mee met een oefening uit de positieve psychologie. Deze week: nieuwe gewoontes aanleren.

  Ergens in mei, toen de lente nog stééds niet was doorgebroken, kwam Pamela Reif in mijn leven. Een Duitse fitgirl met miljoenen volgers op YouTube. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar nadat ik ‘happy’ en ‘work-out’ had ingevuld op m’n iPad toverde het algoritme haar sportfilmpjes tevoorschijn.

  Precies …

 • Ykje Vriesinga for nrc.nl
  Aug 05 ’21

  Schrijven doorbreekt zwijgen

  Ykje helpt Deze zomer helpt Ykje Vriesinga het leven iets leuker of gemakkelijker te maken. Doe wekelijks mee met een oefening uit de positieve psychologie. Deze week: schrijven om te verwerken.

  Het is een uur of vijf ’s middags. Ik sta onder de douche. Zeventien moet ik zijn geweest. Gewoonlijk douche ik ’s ochtends. Maar dit keer spoel ik niet de nacht van me af, maar mijn tranen.

  Ik kleed me aan en loop naar de keuken. Help mijn moeder met koken – vast aardappelen, groente en vlees, zoals altij…

 • Ykje Vriesinga for nrc.nl
  Jul 29 ’21

  Liefde voor het oprapen

  Ykje helpt Deze zomer helpt Ykje Vriesinga het leven iets leuker of gemakkelijker te maken. Doe wekelijks mee met een oefening uit de positieve psychologie. Deze week: waardevolle interacties bijhouden.

  Stel u zich iemand voor die alleenstaand is. Geen kinderen heeft. Zelfs weinig contact met familie of hechte vrienden. Zou deze persoon regelmatig liefde ervaren?

  Het ligt voor de hand om te denken van niet. Maar de Amerikaanse professor in de psychologie Barbara Fredrickson, auteur van het boek Lo…

 • Ykje Vriesinga for nrc.nl
  Jul 22 ’21

  Breng je emoties in kaart

  Ykje helpt Deze zomer helpt Ykje Vriesinga het leven iets leuker of gemakkelijker te maken. Doe wekelijks mee met een oefening uit de positieve psychologie. Deze week: in welke emoties blijft u hangen?

  Ooit nam een date me mee naar de sneak preview, dat concept waarbij je pas in de bioscoopzaal ontdekt welke film je gaat zien. De beelden begonnen betoverend mooi, met een schattig klein jongetje dat prachtige duinen beklimt. Maar dan, in een flits, draait hij zich om en spert zijn mond wijd open, …

 • Ykje Vriesinga for nrc.nl
  Jul 15 ’21

  Iemand prijzen maakt gelukkig

  Ykje helpt Deze zomer helpt Ykje Vriesinga het leven iets leuker of gemakkelijker te maken. Doe wekelijks mee met een oefening uit de positieve psychologie. Deze week: een dankbaarheidsbrief schrijven.

  Misschien was het een aardige leraar. Een lieve buurvrouw. Een zorgzaam familielid. Een goede vriend of vriendin.

  We kunnen ons bijna allemaal wel iemand herinneren die ons heeft geholpen in het leven. Kort of lang geleden, ingrijpend of subtiel. Met een compliment, een nuttige tip, een behulpzaam g…

 • Ykje Vriesinga for nrc.nl
  Jul 08 ’21

  De mens is van nature ongelukkig - zo valt dat om te buigen

  Ykje helpt Deze zomer helpt Ykje Vriesinga het leven iets leuker of gemakkelijker te maken. Doe wekelijks mee met een oefening uit de positieve psychologie. Deze week: positieve ervaringen onthouden.

  ‘Zó, die is lelijk!’ Als student liep ik op een avond over de Vismarkt in Groningen toen een jongen dat over mij tegen zijn vrienden zei. Zijn belediging kwam binnen. Tot op de dag van vandaag weet ik precies waar ik wandelde, wat ik droeg en hoe mijn schouders zich verkrampten.

  Door de jaren heen heb…