Journalist

Sanneke van Hassel

Published in nrc.nl, De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, Humo, De Telegraaf and Vers Beton
Followers
1
Articles
78
Media
6
Collaborated with

Highlighted

Dec 14 ’18

Vrij zijn is…gloeilampen versieren

Sanneke van Hassel en fotograaf Peter de Krom laten zien hoe we uit de sleur breken. Deze week een gloeilamp versieren.

Donderdagochtend, half tien, Apeldoorn Zuid. In buurthuis Ons Honk zijn bijna alle vaste koffiegasten al binnen, maar ook is er aanloop voor de speciale workshop. Vandaag gaan we gloeilampen versieren. Susanne Schoenmaker (35) – „hier heet ik Susanne Creations” – test de lampen en legt knutselspullen klaar.

Ons Honk is in 2015 heropgericht. „Tien jaar geleden werden ze bij de gem…

Nov 29 ’18

Vrij zijn is...de uilen laten vliegen

Aan de rand van Culemborg klinkt zacht gekrijs. Achter schuttingen en schuurtjes wonen twee buizerds, acht uilen, twee torenvalkjes en een oehoe. Cassandra van den Berg (24), een blozende Culemborgse, doet open. Welkom in Uil Topia, de roofvogelonderneming die ze drie jaar geleden startte. Tijdens de studie dier en ondernemen droomde ze ervan om met dolfijnen te werken maar: „Maatje 44. Hier in Nederland word je dan in geen dolfinarium aangenomen.”

Na een stage als valkenier besloot ze een kerkui…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

75 articles (from 78 total)

 • Jan 14 ’22

  Kantklossen is net puzzelen, ‘je moet de regels kennen’

  Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: kantklossen.

  Aan de Dorpsweg in het Noord-Hollandse Schellinkhout is tussen de stolpboerderijen en brede sloten kantklosschool ‘Ieder voor Allen’ gevestigd. In een klaslokaal staan kasten vol garens en boeken over klossen: Boheems kant, 101 Torchon Patterns, Techniek van de ’s Gravenmoerse kant en Tien jaar vriendschap in kant.

  Kantkloskoningin Christine Bakker (64, blauw ensemble van gebloemde jurk en glanzend vest) is hier twintig jaar docent. „…

 • Dec 17 ’21

  ‘In de sporthal zag ik geen mensen met een beperking, maar sporters’

  Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: rolstoelrugby.

  Avondlockdown, de Amsterdamse straten zijn donker en leeg, maar in Sporthallen Zuid branden op donderdagavond alle lichten. In gepantserde rolstoelen vliegen Arne, Scott, Timothy en Reda over de glanzende vloer. De vier leden van rolstoelrugbyvereniging Amsterdam Terminators hebben topsportstatus en kunnen vanavond gewoon trainen. Ze maken deel uit van het Nederlands team en streven via EK en WK naar deelname aan de Paralympische S…

 • Dec 03 ’21

  Een avondje bon ku ne: het pronkstuk is een roze rolkoffer

  Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: bon ku ne spelen.

  Een wit met gouden decor met zeventien in cellofaan verpakte cadeaupakketten. Sherida Riley (59) is jarig en viert dit in buurthuis Villa Vonk met een bon ku ne-party, een Antilliaanse bingo-avond. Dresscode: all white.

  Stralend in een wijde witte blouse verwelkomt Riley vrienden en familie: „Allemaal Antillianen uit Hoogvliet, plus drie die naar IJsselmonde verhuisden.” Vannacht heeft ze maar een uurtje geslapen, zo druk was ze …

 • Oct 28 ’21

  ‘Tijdens het kreunen komen herinneringen en beelden op’

  Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: meedoen aan een kreunkoor.

  Vanaf de repetitievloer klinkt een zachte weeklacht, dit gaat over in gehinnik tussen lachen en huilen en mondt uit in sensueel kreunen. De flamboyante Afghaans-Nederlandse performer en choreograaf Raoni Muzho Saleh (30) zit met geloken ogen voor de groep, die diens geluiden en bewegingen overneemt, uitvergroot, verkent: call and response. De deelnemers kreunen, glimlachen, snikken en fronsen.

  Het experimentele Rotterdam…

 • Oct 13 ’21

  ‘Geluk zit in een drijfbandje’, staat er op de muur van de babyspa

  Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: naar de babyspa.

  Een baby moet ook weleens ontspannen. Sinds een jaar of drie kun je daarvoor terecht bij De Baby Spa van Diana Sewambar (42). Zij was kraamverzorgster, maar stopte daarmee toen ze zelf een dochtertje kreeg. Enige jaren later besloot ze haar droom waar te maken en toverde een winkelpandje in IJsselmonde, Rotterdam, om tot wellnesscentrum voor baby’s. „Het was toen de derde babyspa van Nederland, nu zijn er zeker vijftig.” Sewamber…

 • Sep 29 ’21

  Vrij zijn is... aan rhythm boxing doen

  Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: rhythm boxing.

  Op een industrieterrein in het Haagse Ypenburg druppelen zondagochtend elf mannen en vrouwen de smetteloze zaal van Rhythm Sports binnen. Stipt negen uur start trainer Yie Mee Cheung (41) de beat. Iedereen is direct klaarwakker. Lekker een kwartiertje springen. „Schop de beentjes maar los”, zegt ze door de headset. Er komen stootbewegingen bij en trappen. Zweet begint te stromen. „Dit is meer iets voor de zaterdagavond dan voor de …

 • Sep 10 ’21

  Vrij zijn is… een koe schilderen

  Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: een koe schilderen.

  Blaffend verwelkomen Eddy en Pip de mensen die het erf van melkveebedrijf Verploegen in het Gelderse Winssen oprijden. Achter hen duwt een jongen op klompen een kalf naar z’n plekje tussen de hooibalen.

  De familie Verploegen doet mee aan ‘Boeren en tuinders pakken uit’ van onder andere initiatiefgroep Boert Bewust. Herbert Verploegen (55): „Wij willen de verbinding tussen boeren en tuinders en de samenleving verbeteren. Door te…

 • Jun 25 ’21

  Vrij zijn is… fan zijn van K-pop

  Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: fan zijn van K-pop.

  Zeven jongens bewegen volmaakt synchroon in pastelkleurige pakjes. Het nummer ‘Dynamite’ van de K-pop groep BTS telt op YouTube maar liefst 1.133.947.256 weergaves. Onder de videoclip staan reacties („You are my everything”) in onder andere Spaans, Arabisch en Turks. K-pop komt uit Zuid-Korea. Elk liedje in dit genre is een megaproductie van een beursgenoteerd mediabedrijf.

  Twee fans vertellen vanuit hun studentenkamer over hun…

 • Jun 09 ’21

  Vrij zijn is… middeleeuws zwaardvechten

  Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: middeleeuws zwaardvechten.

  In een Tilburgse gymzaal voltrekt zich een middeleeuws gevecht. Vermomde strijders maken snelle passen, steekbewegingen en maaien met zwaarden. „Ik vind het er heerlijk uitzien”, zegt Cynthia Kop (36, universitair docent informatica). Bezweet komt ze uit de zondagse vrije training van De Zwaardkring: „Een sessie van twee uur waarin ik met veel partners kan vechten.”

  Na jaren judo leerde Kop tijdens een postdoc in Denemar…

 • May 27 ’21

  Vrij zijn is… doedelzak spelen

  Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: doedelzak spelen.

  De zwarte dwergschnauzer Jacob (3) kijkt beduusd onder z’n koptelefoon. Het is weer zover. Zijn baasje Maurice Eilander (46) maakt lawaai op de doedelzak. Gelukkig doet hij dat maar een uur in de week.

  Eilander: „Voor corona keek ik of ik de auto van de buren zag staan, nu is iedereen thuis. Dus oefen ik vooral op de practice chanter, een oefenfluit zonder zak en ‘drones’, van die houten pijpen.”

  Samen met zijn vriendin Jolanda va…