Journalist

Mitchell van de Klundert

@NOS
Followers
0
Articles
279
Media
3
Collaborated with

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

75 articles (from 279 total)

 • Mar 30 ’22

  Video van mogelijke Oekraïense oorlogsmisdaden, dit weten we er nu over

  Op een video die rondgaat op sociale media zou te zien zijn dat Russische krijgsgevangenen ernstig worden mishandeld door Oekraïense militairen op de binnenplaats van een zuivelfabriek bij Charkov. Als de video klopt, gaat het om een oorlogsmisdaad.

  Oekraïne stelde zondag een onderzoek naar het incident in. Rusland sprak direct van oorlogsmisdaden, iets waar het land zich zelf ook veelvuldig schuldig aan heeft gemaakt. De generale staf van het Oekraïense leger noemde de video echter in scene geze…

  We found this article at:

 • Mar 12 ’22

  Russische pantserwagen treft Oekraïense auto: het verhaal van twee burgerdoden

  Heftige beelden van een bewakingscamera gingen deze week de wereld over: een rode personenauto wordt door een Russische pantserwagen kapotgeschoten. Op een andere video zijn de twee dode inzittenden te zien.

  Hoe gaat de NOS om met beelden op sociale media?

  De NOS checkt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne de beelden die afkomstig zijn van sociale media met behulp van open bronnen (OSINT). De geverifieerde beelden komen voorzien van context in onze berichtgeving op radio, tv en online. We del…

  We found this article at:

 • Mar 03 ’22

  Dodelijke raketaanval op woonwijk Tsjernihiv, mogelijk clustermunitie

  Aan de noordelijke frontlinie in Oekraïne is om 12.16 uur een woonwijk in de stad Tsjernihiv beschoten met raketten. Volgens Oekraïense autoriteiten gaat het om een Russische luchtaanval op burgers. In dat geval is hier volgens Clingendael-onderzoeker Danny Pronk sprake van een oorlogsmisdrijf.

  Op beelden van vlak voor de aanval, waarvan de locatie en tijd zijn geverifieerd door de NOS, is te zien hoe een tiental raketten neerkomt op een kruispunt tussen flatgebouwen, een apotheek en een ziekenhu…

  We found this article at:

 • Hoe het OMT ouderen over het hoofd zag bij start pandemie

  Woensdag komt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) met een rapport over de Nederlandse aanpak van de coronacrisis tijdens de eerste golf. Volgens bronnen gaat de OVV zeer kritisch oordelen over de corona-aanpak in de verpleeghuizen.

  In de eerste maanden van de pandemie zijn duizenden ouderen binnen en buiten verpleeghuizen overleden aan de gevolgen van covid-19. Soms stierven ze zonder naasten aan hun bed door het bezoekverbod dat toen van kracht was.

  De NOS blikt terug op de beginperiode va…

  We found this article at:

 • Feb 13 ’22

  RIVM hield rekening met ‘catastrofale’ impact corona, maar deelde dat niet met publiek

  Er is geen reden tot zorg over het coronavirus, zei het RIVM publiekelijk in februari 2020. Maar achter de schermen bij het RIVM-management was de stemming heel anders. Nog voor de eerste besmetting was gemeld, werd er rekening gehouden met catastrofale gevolgen en tienduizenden coronadoden.

  Dit blijkt uit duizenden e-mails van managementteam-leden van het RIVM die recent zijn vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid. De stukken zijn gepubliceerd na Wob-verzoeken van de NOS en andere m…

  We found this article at:

 • Jan 31 ’22

  GGD kan testaanvraag toch aan, commerciële teststraten verbaasd

  De commerciële teststraten die op grote schaal zouden gaan helpen bij het testen van mensen met klachten, zijn volgens de GGD's toch nog niet nodig. "Op dit moment kunnen wij de huidige testaantallen aan", zegt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland tegen de NOS.

  Ruim een week geleden sloten de GGD's een overeenkomst met Stichting Open Nederland voor extra testcapaciteit. Die was nodig doordat de testvraag door de besmettelijkere omikronvariant snel zou gaan toenemen.

  Maar nu zegt de GGD dat de v…

  We found this article at:

 • Commerciële teststraten dicht uit ergernis over te weinig doorverwijzingen GGD

  Verschillende commerciële teststraten die de GGD helpen met testen van mensen met klachten, houden de deuren vandaag gesloten. Ze zijn boos over het lage aantal mensen dat sinds woensdag naar ze wordt doorgestuurd.

  Sacha Goossens, eigenaar van de Alegria Health-teststraten, zegt dat er te weinig personen worden doorverwezen door de GGD om de testlocaties draaiende te houden. Volgens haar was de afspraak dat als personen niet binnen 12 uur terecht kunnen bij een GGD-locatie, ze worden doorverwezen…

  We found this article at:

 • Jan 23 ’22

  GGD waarschuwt: Nederland onvoldoende voorbereid op een nieuwe pandemie

  De publieke gezondheidszorg in Nederland is onvoldoende voorbereid op een nieuwe gezondheidscrisis zoals een pandemie. Daarvoor waarschuwt André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland in een interview met de NOS.

  Hij is met name bezorgd over het tekort aan artsen die gespecialiseerd zijn in infectieziekten. "Daar zijn echt gaten geslagen en daar moeten we niet een beetje investeren, maar heel fors en heel structureel. Het aantal van deze artsen moet minstens verdubbelen om v…

  We found this article at:

 • Jan 22 ’22

  RIVM: 'Echt te vroeg om corona een griep te noemen'

  Het ene na het andere besmettingsrecord wordt gebroken terwijl er steeds meer aanwijzingen zijn dat een infectie met de omikronvariant milder verloopt. Zijn de huidige quarantaineregels nog wel houdbaar nu er gaten vallen in de zorg en het onderwijs? En waarom gebruikt het RIVM nog steeds oude data in de modellen?

  Het Outbreak Management Team (OMT) vergaderde gisteren over een nieuw corona-advies aan het kabinet. Voorafgaand aan het overleg sprak de NOS met OMT-voorzitter Jaap van Dissel, directe…

  We found this article at:

 • Jan 14 ’22

  Ministerie sluit contracten met labs voor 175.000 PCR-analyses per dag

  Het ministerie van Volksgezondheid heeft nieuwe overeenkomsten gesloten met laboratoria voor het uitvoeren van tienduizenden PCR-analyses. Het aantal PCR-tests dat de GGD's hierdoor dagelijks kunnen afnemen in de coronateststraten stijgt van 106.500 naar 175.000.

  Dit blijkt uit begrotingsstukken die minister Kuipers van Volksgezondheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Dienst Testen van het ministerie bevestigt de capaciteitsverhoging aan de NOS.

  De overeenkomsten met de labs zijn belangrijk…

  We found this article at: