Journalist

Len Maessen

Publiceerde in nrc.nl, Bright, Techzine, NU.nl en nrc.next
Volgers
2
Artikelen
540
Media
6
Samengewerkt met

Uitgelicht

Len Maessen voor nrc.nl
ma. 9 sep. ’19

De heldin lost alles op

Games Drie opvallende games verschenen deze zomer. Ze vertellen een complex verhaal, gebruiken filmbeelden én hebben een vrouw als hoofdpersoon.

Vrouwelijke helden zijn in videogames al langer bezig aan een opmars. De drie thrillergames met vrouwelijke hoofdpersonages die eind deze zomer verschenen, waren dan ook niet écht een verrassing. Het persoonlijke drama Erica, de detectivegame Telling Lies en scifi-mysterie Control tonen vooral dat een breed spectrum aan heldinnen mogelijk is.

De Black Mir…

Len Maessen voor Bright
vr. 30 aug. ’19

'Opvouwbare Galaxy Fold verschijnt op 6 september in Zuid-Korea'

Samsung zou de opvouwbare smartphone Galaxy Fold op 6 september willen uitbrengen in Zuid-Korea.

Dat schrijft het doorgaans betrouwbare Koreaanse persbureau Yonhap op basis van eigen bronnen. De Galaxy Fold moest eigenlijk eind april op de markt komen, maar de vouwbare schermen van de eerste recensie-exemplaren van het toestel gingen te snel kapot.

Samsung trok de lanceringsdatum toen in. Begin juli berichtte het bedrijf dat het de problemen met het scherm had opgelost. De smartphone zou daarna 'e…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

75 stukken (van 540 totaal)

 • Len Maessen voor nrc.nl
  di. 26 mei ’20

  Minecraft voor klassieke ‘kerkerkruipers’

  Een eenzame avonturier spookt door atmosferisch verlichte kerkers, mes in de hand, boog over de schouder. Het is stil… hij gaat de hoek om… en opeens storten vier skeletten zich op hem. Met een paar handige slagen brengt hij ze om en gaat er vandoor met hun schat: een prachtige nieuwe bijl.

  De dungeon crawler, de ‘kerkerkruiper’, is één van de basisgenres in videogames. Het genre werd de afgelopen jaren wat minder populair en wist zijn niche niet meer te verlaten, maar liefhebbers die opgroeiden …

 • Len Maessen voor nrc.nl
  ma. 25 mei ’20

  Games alsnog in crisis

  Gamesector Terwijl de rest van de culturele industrie in het slop zit, draaien gamebedrijven op volle toeren. Toch zal corona ook een spoor door deze sector trekken. Een rondgang langs de grootsten.

  Er zijn geen Nintendo’s meer te krijgen. Acht jaar oude games over epidemieën harken opeens gouden bergen binnen, spellen die sinds maart uitkwamen zien verkopen ver boven verwachting stijgen. Terwijl de rest van de culturele industrie in het slop zit, draaien gamebedrijven op volle toeren. Marktonder…

 • Len Maessen voor nrc.nl
  ma. 18 mei ’20

  Een lief spel waarin iedereen zijn eigen eiland vormgeeft

  Game Animal Crossing: New Horizons is de op twee na snelst-verkopende Nintendo-game ooit. Het virtuele buitenleven slaat aan tijdens de coronacrisis.

  „Is Covid-19 ontwikkeld en losgelaten door Nintendo als deel van een plan om de verkoop van Animal Crossing te stimuleren?”, vroeg komiek John Oliver zich onlangs gekscherend af. Oliver was niet de eerste die deze grap maakte. Animal Crossing: New Horizons, een lief spel waarin je je ideale eiland kan vormgeven, bleek afgelopen week de op twee na sn…

 • Len Maessen voor nrc.nl
  do. 14 mei ’20

  Clone Wars kleurt de Star Wars-prequels

  Het is een gevreesd moment voor fans van de animatieserie Star Wars: The Clone Wars. De reeks die begon na Star Wars: Attack of the Clones (2002) heeft eindelijk het vervolg Revenge of the Sith (2005) ingehaald, het moment waarop held Anakin Skywalker verandert in schurk Darth Vader, de Republiek ten val komt, en haar leger kloonsoldaten met dat ene commando zich tegen de helden keert. Het einde van de Jedi-ridderorde.

  Hoe anders voelt het zo verguisde Revenge of the Sith na 133 afleveringen – tw…

 • Len Maessen voor nrc.nl
  di. 12 mei ’20

  Kunstgame van het Centre Pompidou is te belerend

  Game De game ‘Prisme 7’ van het Parijse museum Centre Pompidou moet spelers vertrouwd maken met hedendaagse kunst. Maar er wordt wel erg veel uitgelegd.

  Het Franse museum Centre Pompidou presenteert de game Prisme 7 als middel om veelgebruikte technieken in de hedendaagse kunst te ontdekken. In een van de levels geeft Prisme 7 bijvoorbeeld les over hoe kleur de emotie kan beïnvloeden. Als een groep stipjes vlieg je door een wit gebied, omringd door onzichtbare obstakels. Met een druk op de knop k…

 • wo. 29 apr. ’20

  Bordspel met ruimte voor geëtter

  Speeltips Met Tiny Towns probeer je een rustiek dorpje te bouwen – en je medespelers lekker dwars te zitten.

  Een bordspel waarin je rustieke dorpjes bouwt voor schattige bosdieren. Hoe intens kan dat zijn? Behoorlijk! Tiny Towns is een hersenkraker met de kick van een kop espresso.

  Iedere speler beheert een speelvlak van vier bij vier. Doel is om dat vol te bouwen met taveernes, bakkerijen en andere pittoreske gebouwen. Die bouw je door blokjes grondstoffen in specifieke patronen te leggen. Een fe…

 • Len Maessen voor nrc.nl
  wo. 29 apr. ’20

  De stille astronaut zet nooit zijn helm af

  De stille astronaut in wiens laarzen wij stappen aan het begin van Deliver Us The Moon laat nooit veel van zichzelf zien - totdat hij opeens vermoeid inzakt, en zijn lieve robotje ASE een aai over de bol geeft. Het is een klein moment in een game die zich vaak op grote spektakelstukken gooit. Mooi, maar ook jammer: je snakt de rest van de game naar méér van dit soort delicate menselijkheden. Wie is die verbeten wanhopige achter die helm?

  De belofte van iets dat écht goed is, een cinematische game…

 • Len Maessen voor nrc.nl
  di. 28 apr. ’20

  Meer dan genoeg strategische frustratie

  De makers zullen gebaald hebben, dat Nioh slechts een luttel jaar voor Sekiro: Shadows Die Twice op de markt kwam: beide spellen zetten moeilijke gevechten centraal en plaatsen zich in ondoorgrondelijke gebieden in het Japan van de Sengoku-periode (1467-1615).

  From Software (maker van Sekiro) was de oude formule echter beu en zette in op precisie in plaats van keuzevrijheid. Ruim baan voor het verrassend sterke Nioh van Team Ninja, dat vol inzet op verbreding en diepgang. Naast de vele wapenoptie…

 • Len Maessen voor nrc.nl
  zo. 26 apr. ’20

  Haperende server nekt muziekfestival in Minecraft

  Festival in game Kunnen games het gat vullen dat geannuleerde muziekfestivals en sportwedstrijden achterlaten? In de game Fortnite ging dat goed, maar het muziekfestival BXBW in Minecraft mislukte.

  Honderden, misschien wel duizenden mensen staan zaterdagavond in de regen, in het donker, op het gras te wachten. Welke kant je ook uitkijkt, ze staan overal. In badpak, als zombies, of ‘gewoon’ in hipsterkleding. Elke paar seconden tikt iemand wanhopig een commando: laat me het festivalterrein op!

  Ande…

 • Len Maessen voor nrc.nl
  di. 14 apr. ’20

  Samen gamen in plaats van Skype

  Dankzij het massale thuisblijven wegens corona, gaat de verkoop van games door het dak. Voor wie snel stilvalt in de videochat, is samen gamen een uitkomst.

  Samen met haar partner gamen? Dat deed Inouchka Kreuning niet. Totdat de coronacrisis aanbrak, en ze niet zomaar meer de deur uit wil gaan. „Sinds de quarantaine spelen we bijna dagelijks Overwatch met goede vrienden”, schrijft ze in een privébericht op Twitter. „Normaal zien we ze elke week.”

  Dankzij Overwatch, een teamspel waarin twee groepe…

versie master.d028ba2 · production modus · 2 dagen geleden uitgebracht