Journalist
Jim Jansen
- Followers
- 5
- Articles
- 449
- Media
- 13
- Collaborated with
- Dorine Schenk (2)
- Yannick Fritschy (1)
- Ans Hekkenberg (1)
Highlighted
Hersenonderzoek Praten met breinactiviteit — Zoeken naar een uitweg uit het brein
Door een ongeluk of beroerte kun je het vermogen verliezen te bewegen, en daarmee ook om te communiceren. Bettina Sorger ontwikkelt een manier om deze locked-inpatiënten dat vermogen terug te geven.
Kunt u zich voorstellen hoe het is om een locked-inpatiënt te zijn?
"Het locked-insyndroom is een verschrikkelijke situatie, want het raakt aan ons menszijn. 'Het verlies van je vermogen te communiceren, betekent het verlies van leven', citeerde ik de Zwitserse filosoof Ludwig Hohl in…
We found this article at:
Eureka! — Wiskunde helpt bij kiezen
Wetenschappers vertellen over hun eurekamoment. Dit keer Tim Baarslag (35), onderzoeker bij het Centrum Wiskunde & Informatica.
,,Een algoritme kun je het beste vergelijken met een kookrecept. Bijvoorbeeld voor tomatensoep: de tomaten, ui en vermicelli vormen het uitgangspunt en na een aantal voorgeschreven stappen heb je de soep. Ik heb een algoritme ontwikkeld om te helpen bij moeilijke beslissingen, zoals een salarisonderhandeling of een bod op een huis. Bij welk bod moet je wachten en…
We found this article at:
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
75 articles (from 449 total)
- Jim Jansen for NewScientistAug 13 ’22
‘We hebben het zoeklicht van de wetenschap nodig’
Een keer eerder trad hij op tijdens Lowlands Science om te vertellen over de oerknal. Als minister keert Robbert Dijkgraaf nu terug naar het festival in de Flevopolder, bijgestaan door viroloog Marion Koopmans. Het duo spreekt daar over effectieve wetenschapscommunicatie en bedreigde wetenschappers.
Het gesprek met Robbert Dijkgraaf is amper een paar minuten op gang en een ding is meteen duidelijk: zijn humor en optimisme is hij na een half jaar op het Binnenhof duidelijk niet kwijtgeraakt. Net z…
We found this article at:
- Jim Jansen for NewScientistJul 23 ’22
‘Theoretische natuurkunde is een teamsport’
Aan de hand van steekwoorden vertelt snaartheoreticus en kosmoloog Jan Pieter van der Schaar over zijn wortels, werk en wensdromen.
‘Op de lagere school las ik voor het eerst iets over sterrenkunde. Ik weet niet meer precies waar dat over ging, maar ik raakte er in elk geval door geïnteresseerd in astronomie. Een paar jaar later bouwde ik mijn eigen telescoop. Daarna wilde ik natuurlijk ook sterrenkunde gaan studeren en in Groningen is die opleiding gecombineerd met natuurkunde. Uiteindelijk vo…
We found this article at:
- Jim Jansen for NewScientistJul 02 ’22
‘Games kunnen je leven veranderen’
Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Deze keer AI-onderzoeker Laura van der Lubbe (28) die onlangs bij de Vrije Universiteit Amsterdam promoveerde.
‘Als je aan het gamen bent, treed je in een nieuwe en andere wereld die je je helemaal eigen kunt maken. Toen ik klein was begon ik met educatieve spelletjes over rekenen en topogr…
We found this article at:
- Jim Jansen for NewScientistJun 18 ’22
‘Er zijn veel verschillende soorten slapeloosheid’
Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Eus van Someren (60), hoogleraar bij het Nederlands Herseninstituut en de Vrije Universiteit in Amsterdam.
‘Bij slapeloosheid heeft iemand tenminste drie nachten van de week last van slecht slapen. Dat moet drie maanden duren, en het mag niet komen door de omgeving. Dus als je boven een law…
We found this article at:
- Jim Jansen for NewScientistJun 04 ’22
‘Kinderen uit eenoudergezinnen plegen vaker criminaliteit’
Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Janique Kroese (29) die vorige week promoveerde bij de Vrije Universiteit Amsterdam en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving.
‘Tijdens mijn promotieonderzoek onderzocht ik de relatie tussen eenoudergezinnen en criminaliteit. Je kunt eenoudergezinnen in drie categori…
We found this article at:
- Jim Jansen for NewScientistMay 28 ’22
‘Ik dacht eerst dat mijn collega niet goed bij zijn hoofd was’
Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Martine van Zandvoort (49), hoogleraar translationele neuropsychologie aan het UMC-Utrecht.
‘Ik heb in mijn carrière vele momenten van inzicht beleefd, maar mijn grootste eurekamoment was ergens in 2010. De Belgische hersenchirurg Pierre Robe was net aangesteld bij het UMC-Utrecht en vroeg …
We found this article at:
- Jim Jansen for NewScientistMay 21 ’22
‘Ik realiseerde me dat mijn gedrag heel erg on-Japans was, maar het was mijn enige kans’
Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Mariska Kret, hoogleraar cognitieve psychologie bij de Universiteit Leiden.
‘Emoties zijn heel belangrijk voor allerlei beslissingen die we de hele dag moeten nemen. Of het er nu om gaat of we iemand vertrouwen, of om de vraag of we wel of niet met iemand willen samenwerken.
We denken dat we…
- Jim Jansen for NewScientistMay 07 ’22
‘Mijn promovendi liepen dwars door het stadion met een rugzak vol namaakspeeksel’
Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica aan de TU Eindhoven en de KU Leuven.
‘Ik doe onderzoek naar aerosolen, kleine stof- of vloeistofdeeltjes die in de lucht zweven. Meer specifiek kijk ik naar respiratoire aerosolen, hetgeen betekent dat ze uit ons ademhalingsstelsel komen. De grootte van z…
- Jim Jansen for NewScientistMay 03 ’22
Oud, maar nog volledig bij de les
Neurowetenschapper Gert Holstege onderzocht de hersenen van de 115-jarige Henny van Andel-Schipper direct na haar overlijden en deed een bijzondere ontdekking: ‘Haar brein leek te functioneren als dat van iemand van een jaar of zestig.’
‘Het is een moment dat ik nooit van mijn leven zal vergeten’ zegt Gert Holstege vanuit zijn thuiswerkkamer in Haren met een grote glimlach. In 2002 was Holstege hoofd van de afdeling anatomie van het UMC Groningen toen hij gebeld werd door een vrouw. Of het lichaa…
We found this article at:
- Jim Jansen for NewScientistApr 30 ’22
‘In onze wereld waren meer dan 30 triljoen virussen rond’
Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Marion Koopmans, viroloog bij het Erasmus UMC en lid van het Outbreak Management Team.
‘In onze wereld waren meer dan 30 triljoen virussen rond, die allemaal tegelijkertijd in staat zijn om alles over te nemen. Dat weet nu iedereen wel. Een virus kun je zien als een belangrijke schakel in d…
We found this article at: