Journalist
Hadjira Hussain Khan
- Followers
- 1
- Articles
- 26
- Media
- 5
- Collaborated with
Highlighted
Woestijnsprinkhanen bedreigen voedselzekerheid in Oost-afrika
Terwijl vandaag — terecht — veel aandacht gaat naar de corona-epidemie, dreigen andere crisissen vergeten te worden. In Oost-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië vreten gigantische zwermen van honderdduizenden woestijnsprinkhanen de velden van boeren leeg. ‘De combinatie woestijnsprinkhanen, klimaatverandering, aanhoudende droogte, conflicten en de uitbraak van het COVID-19-virus dreigen een gevaarlijke cocktail te worden voor heel Oost-Afrika’, zegt Cyril Ferrand, teamleider Oost-Afrika bij d…
Schrijfster Nisma Alaklouk: ‘De Palestijnse vrouw is geen verwende vrouw’
© Oriane Lecluyse
De Palestijns-Belgische schrijfster Nisma Alaklouk schreef de roman Brusselse Vrouwen, het verhaal van vijf vrouwen die op een keerpunt in hun leven staan. Toen het nog kon, spraken we met Alaklouk af in hartje Brussel voor een gesprek over vrouwelijkheid, seksisme en de Arabische wereld.
De Tunesische Suad woont ongetrouwd samen met haar vriend. De Syrische Maha is verliefd op een man van een andere religieuze stroming. De Palestijnse Sarah scheidt van haar echtgenoot, om haar z…
We found this article at:
Pakistaans parlement stemt voor publieke ophanging voor kindermisbruik
© Pikrepo
In Pakistan stemde ruim de helft van het parlement voor een resolutie om daders van kindermisbruik te bestraffen met publieke ophanging. De doodstraf bestond al langer in Pakistan. Tegenstanders noemen het een praktijk uit de middeleeuwen. Ook Amnesty International noemt publieke ophangingen een daad van ondoordachte gruwel.
In augustus 2015 kwam in Pakistan een groot politiek schandaal aan het licht. Van 2006 tot 2014, werden honderden jonge kinderen misbruikt door een netwerk van pedos…
We found this article at:
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
26 articles
- Hadjira Hussain Khan for MOFeb 22 ’22
‘Zonder MO* zou ik vandaag een heel beperkte blik hebben op de wereld’
Nadia Nsayi
© Iratxe Alvarez
Nadia Nsayi (1984) is politiek wetenschapper en heeft zich gespecialiseerd in Congo. Vandaag werkt ze voor het Africamuseum in Tervuren, en in 2020 bracht ze het boek Dochter van de dekolonisatie uit. Daarin vertelt ze haar familiegeschiedenis, die verweven is met de relaties tussen België en Congo sinds de koloniale periode. We vroegen Nadia waarom ze proMO* is. ‘Als jongere en student met een migratieachtergrond was ik hongerig naar kennis over andere landen.’
Dit ges…
We found this article at:
- Hadjira Hussain Khan for MOFeb 15 ’22
‘MO* is in staat om onrecht te detecteren waarvan we ons in Vlaanderen niet altijd bewust zijn’
Stijn Meuris
© Iratxe Alvarez
Stijn Meuris (57) is muzikant, regisseur, journalist en zoveel meer. Hij werd als zanger van Noordkaap bekend met de evergreen Ik hou van u en maakte daarna grote sier met de band Monza. Maar ook in de journalistieke wereld kon hij zijn ei kwijt: eerst als journalist bij Het Belang van Limburg, daarna als regisseur van programma’s als Man bijt hond. Sinds 2018 is hij ook een van de boegbeelden van de Klimaatzaak.
Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*camp…
We found this article at:
- Hadjira Hussain Khan for MOFeb 08 ’22
‘Het is goed dat er een blad bestaat dat expliciet op zoek gaat naar wat rechtvaardigheid betekent’
Bert Gabriëls
© Iratxe Alvarez
Bert Gabriëls (48) is zowel stand-upcomedian als jurist. Hij is vooral bekend door zijn werk op televisie en op het podium, maar als jurist werkte hij onder andere al voor de Dienst Vreemdelingenzaken in Antwerpen, de ngo Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het Vlaams Minderhedencentrum. ‘Mijn collega’s of andere journalisten zouden MO* ook af en toe moeten vastpakken.’
Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalist…
- Hadjira Hussain Khan for MOJan 25 ’22
‘Het is nodig om stil te staan bij de verschillende kanten van een verhaal’
Ronny Mosuse
© Iratxe Alvarez
Ronny Mosuse (1971) is zanger en muzikant. Zijn vader is Congolees, zijn moeder Belgische, en hij heeft vier broers en één zus. Zijn ouders raakten verwikkeld in een vechtscheiding toen hij drie jaar oud was, waarna hij opgroeide in voornamelijk pleeggezinnen. Dat alles bepaalt mee waarom hij MO* leest en waarom hij proMO* is geworden: ‘Het is nodig om stil te staan bij de verschillende kanten van een verhaal.’
Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campag…
We found this article at:
- Hadjira Hussain Khan for MODec 14 ’21
‘Mensen die tussen de plooien vallen, krijgen dankzij MO* een podium’
Brigitte Herremans
© Iratxe Alvarez
Brigitte Herremans (1979) is Midden-Oosten-experte en was vroeger beleidsmedewerker bij Pax Christi en Broederlijk Delen. Vandaag werkt ze aan een doctoraat aan het Mensenrechtencentrum aan de UGent: ze onderzoekt er welke invloed kunst kan hebben op rechtvaardigheid in een conflict zoals dat in Syrië. Ze legt uit waarom ze besloot proMO* te worden: ‘We hebben al snel de neiging om op een exotische manier te kijken naar de ander. Dat is een val waar MO* niet in …
We found this article at:
- Hadjira Hussain Khan for MOAug 19 ’20
Wat kunnen we leren van Europa’s laatste natuurlijke imker?
Hatidze oogst van wilde honingbijen
MOOOV
Op zoek naar geschikte locaties voor een natuurdocumentaire botsten Tamara Kotevska en Ljubo Stefanov per toeval op een bijennest op een rotswand. Dat nest leidde hen tot bij Hatidze, die hen deed kennismaken met de traditionele methodes om wilde honing te oogsten. MO* bekeek de film, en ging daarna langs bij Dieter Telemans, imker in Brussel.
Wanneer de dorpsvrouw Hatidze verse honing uit de nesten op de rotsen haalt, zegt ze tegen de wilde honingbijen: ‘D…
We found this article at:
- Hadjira Hussain Khan for MOAug 17 ’20
Olievervuiling via “Rivier des Doods” maakt leven in Noordoost-Syrië verder onmogelijk: ‘De olie maakt ons ziek’
‘De wol van de schapen is zwart en de kippen leggen zwarte eieren.’
© Abdullah Mohammed / PAX
Onderzoek van de Nederlandse vredesorganisatie PAX wijst op een milieuramp in het noordoosten van Syrië. Uit grote opslagtanks in Gir Zero lekken grote hoeveelheden olie die landbouwgrond en watervoorraden ernstig vervuilen. ‘Ze vragen om onze handen te wassen en huizen te ontsmetten, maar onze straten zijn gevaarlijker dan het virus. De olie maakt ons ziek.’
Op een zonnige dag in maart gutste ruwe olie ee…
We found this article at:
- Hadjira Hussain Khan for MOAug 16 ’20
‘Door de coronacrisis beseffen we weer hoe belangrijk groene zones in de stad zijn’
Ben Brumagne plukt met plezier wilde eetbare planten
© Forest To Plate
Tegen 2050 zou tweederde van de wereldbevolking in steden wonen, schatten de VN. En in de stad loop je al sneller het risico om de band met de natuur kwijt te raken. Gelukkig zijn er vandaag al stedelingen die de natuur weer in de stad trachten te brengen. ‘Als je wilde planten om je heen ziet, kan je ontspannen en voel je je gelukkiger.’
In het Nederlandse Tilburg, vlakbij de Belgische grens, kunnen wandelaars sinds 2015 langs …
We found this article at:
- Hadjira Hussain Khan for MOAug 15 ’20
De moed van moeders: ‘Je leven van nul opnieuw beginnen, ik zou dat niet kunnen’
CC0
Vandaag is het moederdag voor vele Antwerpenaren en worden mama’s extra in de bloemetjes gezet. Sommigen verdienen zelfs een figuurlijk standbeeld. Dat geldt ook voor de moeders van Noreen, Elena en Sunandita. Aan MO* leggen ze uit waarom.
Noreen, Elena en Sunandita hebben een verschillende achtergrond, maar wat ze gemeen hebben is een moeder die geen vanzelfsprekend pad volgde. Hun mama’s hadden niet altijd een landkaart om de weg te vinden. Toch staken ze de wereld over op zoek naar een bete…
We found this article at:
- Hadjira Hussain Khan for MOAug 12 ’20
Zomerkamp voor jonge vluchtelingen: '‘Ik kom eindelijk terug in contact met mensen’
‘Ik kon mijn beste vriendin niet meer knuffelen en niemand meer bezoeken. Het was moeilijk voor mij.’ De COVID-19-pandemie bemoeilijkt(e) het leven voor jongeren op de vlucht. Vluchtelingenwerk Vlaanderen vzw organiseerde voor hen samen met partners Tumult vzw en Cera een zomerkamp. ‘We willen jonge vluchtelingen een stem geven en bouwen mee aan hun netwerk.’
We found this article at: