Journalist

George van Hal

Wetenschapsredacteur de Volkskrant | voormalig New Scientist | Sciencefiction & wetenschap | Spreker | Boeken: 'Robots, aliens & popcorn', 'Elastisch Universum' & 'De quantumcomputer' | www.georgevanhal.nl
Volgers
4
Artikelen
347
Media
10
Samengewerkt met

Uitgelicht

George van Hal voor de Volkskrant
vr. 7 sep. ’18

Whodunit op grote hoogte: wie heeft er een gat in ISS geboord?

Aan boord van internationaal ruimtestation ISS voltrekt zich deze week een kosmisch Cluedo waarin geen gebrek is aan verdenkingen. Het begon vorige week woensdag, toen missieleiders op aarde op drukmeters ontdekten dat er kostbare lucht de kille ruimte insijpelde. De bemanning ging op zoek en vond de oorzaak verscholen achter een toilet in het leefgedeelte van de Sojoez-capsule waarmee astronauten op en neer reizen naar het ISS. Een klein gaatje, maar 1,5 millimeter groot.

Astronauten…

George van Hal voor de Volkskrant
za. 16 jun. ’18

Natuurkunde — Machine impossible

Een groep fysici werkt aan machientjes die niemand voor mogelijk hield - van superbatterijen tot motoren die sneller draaien dan onze natuurwetten toestaan.

Tot voor kort waren er nog zekerheden in het leven. Neem de verse kop koffie op het bureau. Die wordt niet uit zichzelf warmer, maar koelt langzaam af tot de omgevingstemperatuur. Want dat is wat warme vloeistoffen doen, overal, altijd.

Of toch niet? Aan het Freiburg Institute for Advanced Studies in Duitsland…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

75 stukken (van 347 totaal)

versie master.d028ba2 · production modus · 5 dagen geleden uitgebracht