Journalist

Gemma Venhuizen

Gemma Venhuizen (1985) is biologieredacteur op de wetenschapsredactie van NRC. Daarna werkt ze af en toe als freelance natuur-, reis- en wetenschapsjournalist.
Volgers
5
Artikelen
650
Media
5
Samengewerkt met

Uitgelicht

Gemma Venhuizen voor nrc.nl
wo. 29 apr. ’20

Vroeg zoogdier uit Gondwana was geen zwemmer

Evolutie Uit het ‘supercontinent’ Gondwana zijn weinig vroege zoogdieren bekend. Een nieuwe vondst brengt helderheid in de stamboom.

Een 70 miljoen jaar oud fossiel, afkomstig van Madagascar, werpt nieuw licht op de evolutie van de Gondwanatheria. Dat zijn vroege zoogdieren die tijdens het Mesozoïcum leefden op het zuidelijke supercontinent Gondwana. Tot nu toe was er van die Gondwanatheria niet veel meer fossiel materiaal gevonden dan een schedel en wat losse klauwen en tanden. De nieuwe soort, …

wo. 29 apr. ’20

Hoe ziek worden we van dieren?

Het klinkt als een detectiveverhaal: als er een nieuwe infectieziekte wordt ontdekt bij mensen gaan wetenschappers op zoek naar een mogelijke dierlijke bron. Veel van die ziekten zijn te herleiden naar een tussen soorten overgesprongen bacterie of virus. Ook het nieuwe coronavirus is een voorbeeld van zo’n zoönose.

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

75 stukken (van 650 totaal)

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  vr. 15 jan. ’21

  Een nogal korte giraffe

  Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

  De eerste keer dat biologen een dwerggiraffe zagen was in 2015, in Oeganda. Het dier had een lange nek, maar uitzonderlijk korte poten, en was 3 meter groot – 2 meter kleiner dan andere giraffen.

  De Nubische giraffe (een ondersoort van de noordelijke giraffe Giraffa camelopardalis) kreeg de koosnaam Gimli, naar de dwerg uit The Lord of the Rings.

  Dat de ontdekking niet op zichzelf stond bleek in 201…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  di. 12 jan. ’21

  Dé insectensterfte bestaat niet

  Biologie Op veel plekken gaat de insectenstand achteruit. Dat heeft vele oorzaken. En soms is er groei, doordat de aarde opwarmt.

  Minder eendagsvliegen in je oog tijdens het fietsen. Minder insectenlijkjes op het nummerbord tijdens een zomerse autorit. Maar ook: minder vlinders in de tuin, minder gonzende bijen... Het zijn voorbeelden die keer op keer terugkomen als het over insectensterfte gaat. Sinds Nederlandse en Duitse onderzoekers in 2017 aantoonden dat de biomassa van vliegende insecten in…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  vr. 8 jan. ’21

  Een simpel model voor pauwenpracht

  Pascal Freyer | natuurkundige Vogelveren kunnen prachtig kleuren door gestapelde laagjes. „Ik gun het iedereen om eens een veer in close-up te bestuderen.”

  In zijn jeugd in Namibië kwam Pascal Freyer (30) hem vaak tegen: de roodschouderglansspreeuw. Of, op z’n Engels, de Cape starling of glossy starling. „Die laatste naam past goed bij hem, want zijn hele verenkleed glanst. Een blauwzwarte glans, veel intenser dan bij de Europese spreeuw.”

  Tegenwoordig woont Freyer in Groningen, en trekt hij er re…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  vr. 8 jan. ’21

  Feestelijk struinen tussen de mesthopen

  Millingerwaard Paardenvijgen en koeienvlaaien wemelen van het leven. Maar ontwormingsmiddelen voor vee zijn een gevaar.

  Enthousiast knielt Jeroen Helmer neer bij een koeienvlaai. „Kijk naar die snavelgaatjes! Duidelijk gemaakt door een lijster. Een kraaiensnavel is veel grover, die haalt de poep echt overhoop.”

  We lopen door een regenachtige Millingerwaard, een uiterwaardengebied ten oosten van Nijmegen. In de verte passeert een groepje zwarte Galloway-runderen: de producenten van deze mest. „Maar…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  vr. 8 jan. ’21

  Veilig achter elektrisch hek

  Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

  Hij is de enige soort binnen zijn familie (de Myrmecobiidae). En dan wordt de numbat ook nog eens met uitsterven bedreigd.

  Biologen schatten dat er van dit Australische roofbuideldier nog maar zo’n 800 exemplaren in het wild leven. Ze worden in hun voortbestaan bedreigd door vossen en wilde katten. Daarom is er nu in de deelstaat New South Wales een roofdiervrij reservaat aangelegd, omringd door ee…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  vr. 8 jan. ’21

  Neem een duik in de Noordzee

  Ook voor wie niet van nieuwjaarsduiken houdt is het strand in januari een prima plek. Uitwaaien in een winterstorm, wandelen langs de sneeuwwitte branding en natuurlijk: schelpen zoeken. Want waar anders kom je als vorsende natuurliefhebber zo goed aan je trekken in dit jaargetijde? De paddenstoelen zijn verdwenen, de bloemen zijn nog nauwelijks boven de grond en veel vogels vertoeven elders in hun overwinteringsgebied. Maar de schelpen blijven.

  Eropuit dus, met de Veldgids Schelpen van weekdierd…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  do. 31 dec. ’20

  Leer de edele kunst van het kijken

  Kaartspel Vragen voor medische studenten zijn verwerkt tot opdrachten.

  Eigenlijk is het jammer dat Kijkdokter speciaal voor in musea is ontworpen. Want goed om je heen kijken loont overal: in de natuur, in huis, op het station, in de wachtkamer... Met die achterliggende gedachte is het kaartspel ook in het leven geroepen.

  Sinds enkele jaren biedt de geneeskundeopleiding van het Radboudumc een keuzevak aan dat ‘Ogen wijd open’ heet. Studenten oefenen daarin om met meer aandacht en empathie naar hun…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  wo. 30 dec. ’20

  Groen licht voor Oxfordvaccin, optimale dosis nog onduidelijk

  Coronavaccin De Britten keurden het coronavaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford woensdag goed. „Je weet dat het werkt, waarom zou je wachten?”

  Het Verenigd Koninkrijk heeft woensdagochtend groen licht gegeven aan het ‘Oxfordvaccin’ tegen Covid-19. Inentingen zouden aankomende week kunnen beginnen: er liggen vooralsnog honderdduizenden doses klaar.

  Daarmee is het vaccin, ontwikkeld door farmaciebedrijf AstraZeneca en de universiteit van Oxford, het tweede dat door Britse toezichthoud…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  zo. 27 dec. ’20

  ‘Een olifant liken is geen olifant redden’

  Bram Büscher | hoogleraar ontwikkelingssociologie Hoe werkt natuurbescherming in tijden van sociale media? „Het wordt tijd om serieuzer stelling te nemen.”

  Emoji’s in de vorm van bedreigde dieren. Hashtags als #FactsOfWildlife, #NatureRocks en #ConservationMatters. ‘Selfies’ van soorten die op het punt van uitsterven staan.

  Natuurbehoud is tegenwoordig niet meer weg te denken van sociale media. Welke gevolgen heeft dat voor natuurbescherming en mens-natuurrelaties? Hoe weet je, in een tijd vol die…

versie master.56ba274 · production modus · 3 dagen geleden uitgebracht