Journalist

Gemma Venhuizen

Gemma Venhuizen (1985) is biologieredacteur op de wetenschapsredactie van NRC. Daarna werkt ze af en toe als freelance natuur-, reis- en wetenschapsjournalist.
Volgers
5
Artikelen
691
Media
6
Samengewerkt met

Uitgelicht

Gemma Venhuizen voor nrc.nl
wo. 29 apr. ’20

Vroeg zoogdier uit Gondwana was geen zwemmer

Evolutie Uit het ‘supercontinent’ Gondwana zijn weinig vroege zoogdieren bekend. Een nieuwe vondst brengt helderheid in de stamboom.

Een 70 miljoen jaar oud fossiel, afkomstig van Madagascar, werpt nieuw licht op de evolutie van de Gondwanatheria. Dat zijn vroege zoogdieren die tijdens het Mesozoïcum leefden op het zuidelijke supercontinent Gondwana. Tot nu toe was er van die Gondwanatheria niet veel meer fossiel materiaal gevonden dan een schedel en wat losse klauwen en tanden. De nieuwe soort, …

wo. 29 apr. ’20

Hoe ziek worden we van dieren?

Het klinkt als een detectiveverhaal: als er een nieuwe infectieziekte wordt ontdekt bij mensen gaan wetenschappers op zoek naar een mogelijke dierlijke bron. Veel van die ziekten zijn te herleiden naar een tussen soorten overgesprongen bacterie of virus. Ook het nieuwe coronavirus is een voorbeeld van zo’n zoönose.

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

75 stukken (van 691 totaal)

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  di. 13 apr. ’21

  Problemen na AstraZeneca- en Janssen-prik: toeval?

  Drie vragen over vaccins De uitrol van het Janssen-vaccin wordt gepauzeerd. In hoeverre lijkt het op het AstraZeneca-vaccin?

  In de Verenigde Staten is een zeldzame variant van trombose vastgesteld bij zes jonge vrouwen die het Janssen-vaccin kregen toegediend. Om die reden adviseerde de Amerikaanse toezichthouder FDA dinsdag om inenting met dit vaccin nu tijdelijk stop te zetten. De uitrol in Europa, die net in gang was gezet, wordt ook gepauzeerd. Ook bij het AstraZeneca-vaccin kwamen er melding…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  di. 13 apr. ’21

  De koningscobra doet soms aan maagdelijk moederschap

  Biologie Als er geen mannetje in de buurt is, kan een vrouwelijke koningscobra zichzelf toch voortplanten. Met als nadeel: inteelt.

  Net als veel andere slangensoorten blijken ook koningscobra’s zich te kunnen voortplanten zonder partner. In Scientific Reports beschrijft een internationaal team van biologen hoe dat gaat.

  Maagdelijke voortplanting komt vaker voor in het dierenrijk. Meestal is er sprake van ‘facultatieve parthenogenese’, wat betekent dat het voortplanten partnerloos kán, maar ook vaa…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  vr. 9 apr. ’21

  Arita Baaijens: ‘Het gebaande pad is geen recept voor geluk’

  Wat maakt het leven de moeite waard? Schrijfster en bioloog Arita Baaijens (65) trok twintig jaar lang door de woestijn. „Leven met de natuur is niet altijd zo romantisch als het klinkt, maar van ogenschijnlijk eenvoudige, zintuiglijke ervaringen, kun je zielsgelukkig worden.”

  Als student milieubiologie kwam Arita Baaijens (65) eens een jaar lang in het Amstelpark, in Amsterdam, op bezoek bij steeds weer dezelfde kastanjeboom. „Week in week uit. En doordat ik die boom van zo dichtbij meemaakte, v…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  vr. 9 apr. ’21

  Mythische tsunami op de Noordzee

  Geologie Ruim 8.000 jaar geleden was er een tsunami op de Noordzee. Maakte dit natuurgeweld ook een einde aan Doggerland? „Er was in de eeuwen daarvoor al veel meer aan de hand.”

  Storegga. Het is een naam die vaak genoemd wordt in één adem met Doggerland. Een naam met een mythische bijklank, de ‘Grote Rand’, vrij uit het Noors vertaald. Storegga was een onderzeese landverschuiving. Sterker: een drieluik van landverschuivingen, vlak achter elkaar, zo’n 8.200 jaar geleden, voor de kust van Noorwege…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  do. 8 apr. ’21

  Het oudste Nederlandse gesteente komt uit Zeeland: 420 miljoen jaar oud

  Geologie Diep in de Zeeuwse ondergrond ligt gesteente uit de tijd vóórdat gewervelden aan land kropen.

  In de Zeeuwse ondergrond is gesteente aangetroffen dat zo’n 420 miljoen jaar geleden is ontstaan. Nog nooit eerder werd er in Nederland zulk oud gesteente ontdekt. Dat schrijven geologen Sander Houben en Geert-Jan Vis van de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, in het Netherlands Journal of Geosciences.

  Wie aan de Nederlandse ondergrond denkt, ziet veen voor zich, of zand, of klei. Aa…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  di. 6 apr. ’21

  Wesp met parasiet leeft langer, maar wordt wel lui

  Biologie Waaiertjes zijn parasitaire insecten. Een veldwesp die is geïnfecteerd met een vrouwelijk waaiertje, blijft langer in leven.

  Een parasitaire infectie klinkt niet direct als iets wat je leven kan verlengen – eerder integendeel. Toch is dat precies wat er gebeurt bij veldwespen die worden geïnfecteerd door zogeheten ‘veldwespwaaiertjes’. Dat schrijven Italiaanse biologen in Scientific Reports. Werksters van de Franse veldwesp (Polistes dominula), die normaal gesproken enkele weken leven, k…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  vr. 2 apr. ’21

  In een gematigd klimaat zijn paddestoelen meestal groter

  Biologie Er bestaan paddestoelen met een hoed van een meter. Andere halen hooguit een paar millimeter. Dat ligt aan het klimaat.

  Hoe gematigder het klimaat, des te groter de paddestoel. Dat concluderen Duitse biologen in Ecology Letters op basis van onderzoek onder 5.340 paddestoelensoorten in 59 regio’s wereldwijd. Dicht bij de evenaar en dicht bij de poolgebieden zijn de soorten het kleinst. Voor de veranderlijke grootte zijn twee oorzaken aan te wijzen: de invloed van klimaatextremen en de voe…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  vr. 26 mrt. ’21

  Vleugelzoemtoon ontrafeld

  Kolibrie Hoe kolibries hun lage zoemtoon produceren, was altijd onbekend.

  Vergeleken met andere vogels hebben kolibries een luidruchtige vleugelslag. Dat hangt samen met de snelheid waarmee ze hun vleugels bewegen, tot wel veertig keer per seconde. Maar hoe ze die lage zoemtoon precíes produceren, was onbekend.

  Onderzoekers van de TU Eindhoven en Stanford University hebben de totstandkoming van het ‘hummen’ – niet voor niets heet de kolibrie in het Engels hummingbird – nu ontrafeld. Met 2.176 micr…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  vr. 26 mrt. ’21

  De mooiste vis van de oceaan

  Boek Lars Kvamme brengt de zalm nergens echt tot leven.

  Een vis heeft z’n imago niet mee. Het maakt niet uit of er prachtige prentenboeken over hem worden gemaakt (De mooiste vis van de zee) of blockbusterfilms (Finding Nemo): echt hoog zal hij op lijstjes van lievelingsdieren nooit scoren. Zalm, tonijn, ansjovis: veel mensen weten beter hoe ze er op een bord uitzien dan in het water.

  Toch is er, nog afgezien van vissers, een beroepsgroep die vissen hoog in het vaandel heeft staan. En die beroepsg…

 • Gemma Venhuizen voor nrc.nl
  do. 25 mrt. ’21

  Tussen de kevers en netvleugeligen

  Natuuressays De Britse wetenschapshistorica en valkenier Helen MacDonald weet in haar nieuwe essaybundel de natuur in taal te vatten. Niet zoet of zwijmelend, maar prachtig en openhartig.

  De vogels fluiten, de sneeuw is weg, de lente lokt, maar ik zit binnen. Half twee ’s middags, het ideale moment voor een lunchwandeling – en toch kom ik niet omhoog uit mijn stoel.

  Ik kan niet stoppen met lezen.

  De schuldige ligt op mijn schoot: Schemervluchten, de nieuwe essaybundel van de Britse schrijfster, wet…

versie master.5f59d91 · production modus · één dag geleden uitgebracht