Journalist

Ellen de Bruin

Publiceerde in nrc.nl en nrc.next
Volgers
6
Artikelen
388
Media
3
Samengewerkt met

Uitgelicht

Ellen de Bruin voor nrc.nl
vr. 30 mrt. ’18

Van anticonceptie tot lifestyledrug

Anticonceptie Je let even dertig jaar niet op en ineens mogen vrouwen de pil gewoon doorslikken. Niks stopweek, nooit meer ongesteld. Hoe is dat zo gekomen?

Dit verhaal heeft een persoonlijke aanleiding. Dertig jaar geleden had ik een huisarts, een oude man, die het belangrijk vond dat ik elke maand ongesteld werd. Ik ging aan de pil; hij drukte me op het hart om na drie weken dagelijks een pil een stopweek aan te houden, om te bloeden. Ik vond het allang best. Mijn eerste menstruatieritme was tw…

Ellen de Bruin voor nrc.nl
do. 29 mrt. ’18

Blijf baas over eigen baarmoeder!

Een jaar geleden las ik een roman waar ik enorm naar had uitgekeken en die al even enorm tegenviel. Er zat geen enkel personage in met wie ik meeleefde. Ik geloofde regelmatig niet wat er in het boek gebeurde: mijn disbelief bleef niet suspended. En het idee waar het hele verhaal op leunde, kon het boek niet dragen, vond ik. Een geweldig idee, dat wel: wat zou er gebeuren als vrouwen wereldwijd plotseling fysiek sterker werden dan mannen?

Het gaat hier trouwens om The Power van Naomi Alderman (19…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

75 stukken (van 388 totaal)

 • vr. 22 nov. ’19

  Acht tips voor de reisliefhebber

  Cadeauspecial Geef iets om te doen. Theaterkaartjes, een dagje uit, een weekendje weg. Hier wat inspiratie, en cadeaus voor reisliefhebbers.

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • Ellen de Bruin voor nrc.nl
  do. 21 nov. ’19

  Het is niet de gedachte die telt

  Cadeaus Wat moeten we nu weer geven, en: wie wordt het blijst, de gever of de ontvanger? Zeven tips om de cadeaumaand goed door te komen.

  Weinig is zo moeilijk als het vinden van het perfecte cadeau. Een cadeau dat de ontvanger verrast maar tóch echt bij diegene past. Een cadeau dat iets zegt over het moment van geven en over de relatie tussen gever en ontvanger, al is het maar dat het de gever geld, tijd en moeite heeft gekost om het te vinden. En, natuurlijk, een cadeau waar de ontvanger blij m…

 • Ellen de Bruin voor nrc.nl
  wo. 13 nov. ’19

  Mannen zitten soms vast in hun verdriet

  Mannenleed Veel mannen hebben moeite met rouwen, zeggen therapeuten Wim van Lent en Tim Overdiek. Ze schreven een boek over hoe om te gaan met verlies.

  Natuurlijk, ieder mens rouwt op zijn eigen manier, haast therapeut Wim van Lent zich meteen te zeggen. „Dé man bestaat niet. Er zijn meer verschillen tussen mannen onderling dan tussen mannen en vrouwen. Er zijn ook mannen die prima kunnen rouwen.”

  Die mannen hebben het boek dat hij samen met oud-NOS-journalist en tegenwoordig therapeut Tim Overdie…

 • Ellen de Bruin voor nrc.nl
  vr. 1 nov. ’19

  Hoe meet je de kwaliteit van wetenschappers?

  Wetenschapsbeleid Hoe meet je de kwaliteit van wetenschap als je niet alleen maar hijgerig publicaties in toptijdschriften telt?

  Zo snel mogelijk zoveel mogelijk artikelen publiceren in wetenschappelijke tijdschriften die zo goed mogelijk aangeschreven staan. Wie dat voor elkaar krijgt, is een goede wetenschapper: die moet je een baan aanbieden, die moet je een zak onderzoeksgeld geven. Zo werd dat althans decennialang gezien. En nog steeds.

  Maar de laatste jaren vindt er een omslag plaats. Steeds…

 • Ellen de Bruin voor nrc.nl
  vr. 25 okt. ’19

  Wat gebeurt er écht met je als je alcohol drinkt?

  Menselijk gedrag Megaseller-auteur Malcolm Gladwell vertelt waargebeurde verhalen, zet er wetenschappelijk onderzoek naast, en vindt het geweldig als de lezer zelf andere conclusies trekt.

  Iets over de helft van zijn nieuwe boek Praten met vreemden analyseert Malcolm Gladwell een bekende verkrachtingszaak. In januari 2015 werd Brock Turner, student aan de universiteit van Stanford en lid van het zwemteam, betrapt toen hij buiten op het terrein van de campus seks had met een bewusteloze vrouw, ‘Em…

 • Ellen de Bruin voor nrc.nl
  vr. 18 okt. ’19

  Wat bedoelt een wijnexpert toch?

  Wijntaal De computer zegt: wijnjargon is geen flauwekul. Kunnen experts wijnen inderdaad aan elkaars beschrijvingen herkennen? Test!

  Wijn die het glas uit stuift. Wijn die aardbeien in de neus heeft, of tabak. Wijn die agressief is, of juist héél elegant. Wijn die knispert! Wijnjargon lijkt op het eerste gezicht geschikter om satire mee te bedrijven dan om wijn mee te beschrijven. Monty Python heeft een fantastische sketch over Australische tafelwijnen, waaronder een wijn die „aan twee kanten de …

 • Ellen de Bruin voor nrc.nl
  ma. 14 okt. ’19

  Elke dag wéér

  Eetstoornis Mensen met ARFID zijn zó kieskeurig met eten dat ze lichamelijke of sociale problemen krijgen. „We waren wanhopig, we hebben eens 20 euro naast zijn bord gelegd voor één hapje.”

  In 2016 zag Benjamin (hij is nu 14 en zit op het vwo) een aflevering van Bizarre Eters, het realityprogramma van RTL dat mensen met een verstoord eetpatroon volgde. Een man die nooit iets anders dan instantnoedels at, een ander die leefde op louter chocoladevla. „Op dat moment ging er een wereld voor mij open.…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • Ellen de Bruin voor nrc.nl
  di. 8 okt. ’19

  Maar hoe lang duurt het…nu?

  Tijdbesef Een minuut, een uur, een dag, een jaar? Hoe lang je denkt dat het heden duurt beïnvloedt je beslissingen over de toekomst.

  Wanneer houdt het ‘nu’ eigenlijk op? Is dat al binnen een paar seconden; is het aan het eind van de dag, de week, de maand? En stel je je het ‘nu’ voor als iets wat naadloos overgaat in de toekomst, of is er een abrupte overgang – bám, het ‘nu’ is afgelopen en de toekomst begint? Wat is de aard van het ‘nu’?

  Dat klinkt als een abstracte en misschien wel idiote vraag.…

 • Ellen de Bruin voor nrc.nl
  zo. 6 okt. ’19

  Onderwijsmerrie Faldo (18) mag met pensioen in het paardenrusthuis

  Paarden Nederlandse studenten diergeneeskunde kunnen op achttien onderwijspaarden oefenen. Dat is strikt geprotocolleerd. „Bij het woord proefdier denk ik aan een aap in een kooi.”

  Nee, niet alle dierenartsen in Nederland hebben ooit hun arm in het achterste van Faldo gestoken, lacht paardenarts Yteke Elte. Maar wel een flink aantal. Sinds haar derde werkte Faldo als onderwijsmerrie bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht (UU), waar Elte docent Paard is en de Ambulante Klinie…

 • Ellen de Bruin voor nrc.nl
  do. 3 okt. ’19

  Het is nog weinig onderzocht, wat weten we van hoogsensitiviteit?

  Gevoel Hoogsensitiviteit is een term die veel mensen gretig omarmen. Maar bestaat het eigenlijk wel?

  Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen, en dan zijn er ook nog mensen die nóg gevoeliger zijn, bij wie de buitenwereld extra hard binnenkomt. Mensen die snel schrikken van hard geluid en fel licht, of die sociale situaties eng vinden en grote mensenmassa’s al helemaal, maar die ook extra genieten van de schoonheid in alles wat ze zien, horen, proeven: hoogsensitieve personen.

  Hoogsensitiviteit …

versie master.a8a123f · production modus · 21 uur geleden uitgebracht