Volg je eerste journalist

Maak een gratis Journa account aan

Zoek en volg 52.983 automatisch herkende auteurs en krijg het laatste nieuws van de journalisten die je volgt in een overzichtelijke nieuwsfeed én in je inbox. Meer weten?

Inschrijven met LinkedIn
Heb je al een account? Log in met Linkedin
Ben je journalist? Maak een profiel aan
Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

Journalist

Dorine Schenk

Freelance wetenschapsjournalist met natuurkunde als achtergrond.
Volgers
10
Artikelen
564
Media
6
Samengewerkt met

Uitgelicht

Dorine Schenk voor nrc.nl
wo. 5 mei ’21

Zijn er onwaarschijnlijke antisterren in de Melkweg, of..?

Astronomie Veertien punten aan de hemel zijn aangewezen als mogelijke antisterren – sterren die bestaan uit antimaterie.

Het klinkt als sciencefiction – sterren die volledig bestaan uit antimaterie. Antimaterie is het perfecte tegenbeeld van materie. Als een materiedeeltje op zijn antimateriële tegenhanger botst, dan heffen ze elkaar op. Wat overblijft is een plof energie. Antimaterie lijkt zeldzaam. Er wordt hooguit een handvol positronen (de antiversie van elektronen) en antiprotonen geobservee…

Dorine Schenk voor nrc.nl
vr. 6 mrt. ’20

Honderden bollen gaan onder water botsende spoken zoeken

Natuurkunde Spookdeeltjes worden ze wel genoemd. Neutrino’s zijn superlicht en zoeven overal doorheen. In de Middellandse Zee gaan honderden detectiebollen botsende neutrino’s opsporen.

In de haven van het Zuid-Franse La Seyne-sur-Mer ligt de Castor 02, een klein werkschip. Op het dek staan twee bolvormige frames van twee meter hoog. Om elk frame zit een 200 meter lange lijn gewikkeld met achttien doorzichtige bollen. Elke bol bevat 31 lichtdetectoren.

Het is een grijze, maar windstille zaterdagoc…

Dorine Schenk voor NewScientist
vr. 15 mrt. ’19

3D-geprinte schaar bootst schokgolf en plasma na van pistoolgarnaal

De pistoolgarnaal kan zijn scharen met zoveel kracht dichtklappen dat er onder water een schokgolf en plasma ontstaat. Deze techniek is ruim tien keer efficiënter dan de methoden waarmee wetenschappers nu plasma maken in een vloeistof. Het is twee Amerikaanse onderzoekers gelukt om de garnaalschaar na te bootsen met een 3D-geprint, mechanisch model.

Het 3D-model ziet eruit als een plastic versie van een garnaalschaar. Dit zit ingeklemd in een constructie met draaiassen en een torsieveer. Met de v…

Dorine Schenk voor nrc.nl
vr. 30 nov. ’18

Natuurkundige Sean Carroll denkt dat hij in voortdurend splitsende universa leeft

Natuurkunde De theorie achter de quantummechanica is bizar en contra-intuïtief. De Amerikaanse natuurkundige Sean Carroll probeert haar te doorgronden. Hij denkt dat er heel veel werelden zijn, en heel veel versies van hemzelf.

Er is niks raarders dan quantummechanica. Oké, het is een van de meest succesvolle natuurkundige theorieën. En ja, voorspellingen komen tot op hoge nauwkeurigheid overeen met de resultaten van experimenten. Maar de theorie echt snappen? „De meeste natuurkundigen gaan ervan…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

75 stukken (van 564 totaal)

versie master.c228635 · production modus · 7 dagen geleden uitgebracht