Journalist
Djuna Spreksel
- Followers
- 1
- Articles
- 60
- Media
- 5
- Collaborated with
- Tim van Der Pal (2)
- Tim van der Pal (2)
- Maaike van Houten (2)
Highlighted
21 vragen aan... Anneke Brassinga
Volgens dichteres, prozaïst en P.C. Hooftprijswinnaar Anneke Brassinga (Schaarsbergen, 1948) zou iedereen voor z’n achttiende Die Verwandlung van Franz Kafka gelezen moeten hebben, ‘om te weten hoe precair de menselijke verhoudingen zijn’. In januari verschijnt van haar de dichtbundel Verborgen tuinen.
Welk boek ligt naast uw bed? Naast mijn bed ligt Rabelais, Pantagruel, Het Derde en Vierde Boek, in de schitterende, briljante, olijke vertaling van H. Vermeer-Pardoen, en eronder ligt Gorter met z…
We found this article at:
‘Zonder een stempel word je niet serieus genomen’
Strenge selectie, prestatiedwang, sociale media, bijbanen en andere verplichtingen leiden tot medische of psychische klachten bij studenten. Alleen met een officiële diagnose kunnen ze aanspraak maken op meer studietijd of andere hulp.
‘Ik wil net beginnen, als de eerste me aan mijn mouw trekt’, zegt Paul Kramer. Het is maandagochtend, negen uur. Kramer, gastdocent aan de Universiteit van Amsterdam, staat op het punt zijn eerste college in een nieuwe reeks aan te vangen. Hij schraapt zijn keel om…
We found this article at:
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
60 articles
- Djuna Spreksel for TrouwFeb 26 ’22
De Hartjesboom groeit, totdat zijn stammen stevige schouders zijn
reportage • Samen herdenken helpt, weten nabestaanden in Uden. In mei 2020 werd er een boom geplant ter nagedachtenis aan alle coronaslachtoffers die hier vielen.
De kleine Hartjesboom aan de voet van de Sint-Petruskerk in het Brabantse Uden heeft deze winter al zijn bladeren verloren, maar wie goed kijkt, ziet aan de takken alweer kleine, rode knoppen. De Japanse katsuraboom, zoals het boompje officieel heet, bloeit al vroeg in de lente. Dan komen er hartvormige…
- Djuna Spreksel for TrouwFeb 21 ’22
Woordduiding — Die ene letter verschil tussen islamitisch en islamistisch staat voor twee werelden
Islamisme is een veelgebruikte term in het publieke debat. Waar komt het woord vandaan? En waarom zouden we het eigenlijk gebruiken?
Ook dit jaar weer stond alweer een paar keer de term islamisme in de kolommen van deze krant. Zo noemde buitenlandredacteur Arjen van der Ziel onlangs de Tunesische politieke partij Ennahda 'gematigd islamistisch', een karakterisering die hij ook gebruikt voor de Turkse president Erdogan. En columnist Sylvain Ephimenco riep vorige week in het kader…
- Djuna Spreksel for TrouwFeb 18 ’22
Gebedshuizen versoepelen, maar anderhalve meter verdwijnt nog niet
Afstand • Ook in kerken en moskeeën worden de coronaregels versoepeld. Maar, blijf aandacht houden voor de kwetsbaren, adviseren koepelorganisaties.
Iedereen die dat wil, kan binnenkort weer zonder beperkende maatregelen naar de kerk. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (Cio) roept in een advies aan zijn kerken wel op de basisregels te blijven volgen en te zorgen voor voldoende ventilatie.
Volgens het Cio, waar 31 kerkgenootschappen bij zijn aangesloten, is het belangrijk dat er ook na…
- Djuna Spreksel for TrouwFeb 15 ’22
De genomineerden voor het beste filosofieboek van 2021 zijn bekend
Prijs • De boeken die kans maken op de Socratesbeker gaan stuk voor stuk over de mogelijkheden van de mens om grip te krijgen op de werkelijkheid.
Vijf titels maken kans op de Socratesbeker, de prijs voor het beste filosofieboek van 2021. De prijs gaat ieder jaar naar het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende filosofieboek van het Nederlandse taalgebied.
Twee van de genomineerde boeken gaan over de vrije wil. In Mijn intenties en ik verkent…
- Djuna Spreksel for TrouwFeb 15 ’22
Brabantse filosofen willen standbeeld van Bossche denker
"Zonder fosfor geen gedachten", was de bekendste uitspraak van de Bossche denker Jacob Moleschott (1822-1893). Daarmee bedoelde hij dat ideeën en sociale verandering begonnen met goede voeding en onderwijs voor iedereen, of je nu arm of rijk was, man of vrouw, katholiek of protestant. En vrouwen, bepleitte Moleschott, moesten stemrecht krijgen.
Nu vinden we het normaal, zegt Ronald van Raak, filosoof en voormalig Tweede Kamerlid, tegen BN De Stem, 'maar in zijn tijd was hij…
- Djuna Spreksel for TrouwFeb 12 ’22
Gezag interview — 'Mijn hoofddoek geeft juist een krachtig gevoel'
Mag de boa een hoofddoek of keppel dragen? Enkele gemeenten willen het mogelijk maken, maar de Tweede Kamer probeert het tegen te houden. Deze moslimvrouwen begrijpen daar niets van.
Ze heeft het nieuws over de boa's - buitengewone opsporingsambtenaren - en de vraag of die een hoofddoek of keppel mogen dragen, wel zijdelings gevolgd de afgelopen tijd. En daar hield ze een licht bevreemdend gevoel aan over, vertelt Fatima Alahyane (36). Ze is als vrijwilliger…
We found this article at:
- Djuna Spreksel for TrouwFeb 07 ’22
Het vergt moed om dankbaar te zijn
Meer en minder bekende Nederlanders vertellen over hun persoonlijke leefregel of inspirerende zin. Vandaag: politicoloog en schrijver Kiza Magendane (1992).
Je paspoort, opleidingsniveau, karakter, familie en talenten: het zijn allemaal factoren waar je geen invloed op hebt. Toch bepalen ze mede welke mogelijkheden je krijgt en de successen die je boekt. Ik zie om me heen veel mensen die zichzelf op de borst kloppen en zeggen: 'Dat ik nu hier sta, heb ik helemaal aan…
We found this article at:
- Djuna Spreksel for TrouwFeb 07 ’22
Bladen — Het is tijd om imams te 'bouwen' in plaats van moskeeën
Verkeert het imamschap in Nederland in een crisis? Ja, stelt religiewetenschapper Hamza Akkar in zijn nieuwe column voor de IslamOmroep. Op dit moment kan de belangrijkste behoefte niet worden vervuld, zegt hij: spiritueel leiderschap.
Het probleem dat Akkar schetst, is helder: er is een schrijnend tekort aan imams in Nederland. Er is altijd veel aandacht geweest voor de moskeegebouwen en die aandacht is ten koste gegaan van 'de bemensing' ervan. Hij memoreert een anekdote over…
We found this article at:
- Djuna Spreksel for TrouwFeb 07 ’22
Boa's met een keppel of hoofddoek: ook Arnhem wil dat toestaan
Religieuze uitingen • Veel gemeenten trappen op de rem nu de Tweede Kamer alleen een strikt modeluniform toelaat voor boa's. Arnhem gaat daar juist tegenin.
De Arnhemse gemeenteraad wil buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) toestaan een keppel, hoofddoek of tulband te dragen. Eerder werden in Utrecht en Rotterdam moties aangenomen van dezelfde strekking.
De motie was een initiatief van de fracties van Denk/Verenigd Arnhem en D66. Boa's, ook wel toezichthouders genoemd, zouden volgens het voors…
- Djuna Spreksel for TrouwFeb 03 ’22
Yad Vashem-onderscheiding — Postume eer kardinaal De Jong
Kardinaal Johannes de Jong (1885-1955) krijgt postuum de Yad Vashem-onderscheiding voor zijn verzet tegen de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Jong, die tussen 1936 en 1955 aartsbisschop was van Utrecht, nam stelling tegen de Duitse bezetter.
In 2017 werd De Jong door het aartsbisdom Utrecht voorgedragen voor de eretitel 'Rechtvaardige onder de Volkeren', die wordt uitgereikt door het Israëlische Yad Vashem aan niet-Joden die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen Jodenvervolgi…
We found this article at: