Journalist

Bert van Slooten

Published in NOS
Followers
3
Articles
291
Media
1
Collaborated with

Highlighted

Oct 17 ’18

May had 'niks nieuws'; EU-leiders beraden zich

Er moet "intensief" gewerkt worden om tot overeenstemming te komen over de grenscontrole tussen Ierland en Noord-Ierland en een brexit-deal te kunnen sluiten, heeft de Britse premier May gezegd tegen de overige 27 EU-leiders.

De afgelopen weken is behoorlijke vooruitgang geboekt, vindt de premier. Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, zei in een reactie dat May een boodschap van bereidwilligheid had overgebracht, maar dat ze inhoudelijk met "niets nieuws" is gekomen.

De 27 leid…

Oct 15 ’18

Brexit-onderhandelingen in finale fase: waar moeten we op letten?

De brexit-onderhandelingen komen in een finale fase. De mogelijke scenario's voor komende week zijn helder: er komt witte rook, er komt een beetje rook van onbestemde kleur of het wordt chaos.

In Brussel wordt gerekend op de onbestemde kleur. Te vroeg om het een succes te noemen, maar het woord mislukking mag de komende week nog niet vallen.

Nachtenlang vergaderen

De onderhandelaars hebben afgelopen weekend nachtenlang met elkaar gesproken om op zo veel mogelijk terreinen tot een oplossing te komen…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

75 articles (from 291 total)

 • Feb 23 ’21

  Nederlandse Europarlementariër leidt onderzoek naar misstanden Frontex

  De Nederlandse Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) gaat het Europese onderzoek leiden naar de misstanden bij het grensagentschap Frontex dat belast is met de bewaking van de Europese buitengrenzen. Het in Warschau gevestigde agentschap wordt beschuldigd van het illegaal tegenhouden van migranten. Ook zou er sprake zijn van wangedrag, intimidatie en mogelijk fraude.

  Eurocommissaris Johansson die over Frontex gaat, noemde het deze week in het Europees Parlement voor een deel onwil van de l…

  We found this article at:

 • Feb 22 ’21

  Eurocommissaris Timmermans (PvdA) vindt verkiezingsdebat te veel gefocust op corona

  De verkiezingen gaan te veel over corona en te weinig over de toekomst. Dat zegt Eurocommissaris Frans Timmermans in gesprek met de NOS. Hij vindt dat het moet gaan over de wederopbouw. "Hoe gaan we het land weer opbouwen, waar gaan we in investeren, wat zijn de plannen voor de toekomst en niet alleen maar: hoe komen we de komende maanden door."

  De PvdA'er maakt zich zorgen dat er miljarden euro's naar grote bedrijven gaan en dat mensen die het risico lopen hun huur niet meer te kunnen betalen, w…

  We found this article at:

 • Feb 09 ’21

  Top Europese Commissie onder vuur door vaccinruzie en Ruslandreis

  De top van de Europese Commissie ligt onder vuur. Er is in het Europees Parlement veel kritiek op het optreden van zowel Von der Leyen als Borrell. Von der Leyen krijgt commentaar vanwege haar stuntelige optreden tijdens de vaccinruzie met AstraZeneca, terwijl om het aftreden van Borrell wordt gevraagd omdat hij zich vorige week tijdens een bezoek aan Moskou heeft laten wegzetten en overtroeven door minister Lavrov.

  Von der Leyen moet zich morgen in het Europees Parlement verantwoorden. Haar word…

  We found this article at:

 • Dec 10 ’20

  Rutte twijfelt over afspraken met Polen en Hongarije

  Premier Rutte stemt op dit moment nog niet in met het compromis over de EU-begroting dat gisteren is bereikt met de dwarsliggende landen Polen en Hongarije. De Nederlandse premier heeft nog een aantal vragen, waar hij eerst antwoord op wil hebben, voordat hij ja zegt tegen de nieuwe afspraken. Rutte zei dat bij aankomst in Brussel, waar vandaag en morgen een EU-top met alle 27 Europese leiders wordt gehouden.

  Het conflict draait over de begroting voor de komende jaren en het speciale coronafonds.…

  We found this article at:

 • Dec 09 ’20

  Compromis op tafel met Polen en Hongarije over Europese begroting

  Polen en Hongarije hebben overeenstemming bereikt met EU-voorzitter Duitsland over de kwestie van de rechtsstaat. Ze trekken hun veto over de Europese begroting in als het compromisvoorstel wordt aangenomen door de andere EU-landen. Die bekijken het compromis. Morgen tijdens de EU-top moeten de leiders van de andere lidstaten zeggen of ze akkoord gaan.

  Polen en Hongarije hebben tot op heden de begroting (ongeveer 1100 miljard euro) en het coronaherstelfonds (750 miljard euro) tegengehouden, omdat…

  We found this article at:

 • Dec 09 ’20

  Europese Commissie wil miljoenen laadpalen in Europa

  In de Europese Unie moeten de komende jaren drie miljoen laadpalen komen. Eurocommissaris Frans Timmermans heeft daarvoor plannen gepresenteerd. In Nederland staan nu bijna 60.000 palen waar elektrische auto's kunnen opladen. Vorig jaar waren dat er 37.000.

  Ons land is daarmee koploper in Europa. In Duitsland zijn er in totaal 43.000 palen, vooral rond de grote steden. Dat is net zoveel als in Frankrijk, terwijl Slovenië er 530 heeft. Volgens Timmermans is een forse toename van het aantal laadpal…

  We found this article at:

 • Dec 07 ’20

  'Polen en Hongarije zoeken zondebok en dat is Nederland'

  Het gaat hard tegen hard in het gevecht om het Europese geld. "Polen en Hongarije hebben een vijand nodig en dat is Nederland", zegt Eurocommissaris Frans Timmermans.

  Bij de Europese top donderdag moeten de regeringsleiders de begrotingsdiscussie zien op te lossen. Het klimaatdoel voor 2030 ligt ook op tafel, maar dat is volgens Timmermans de minst controversiële van alle discussies. "Op klimaat zit het niet echt knel, daar heb je de landen naar elkaar zien toegroeien."

  Bij de begroting is dat nie…

  We found this article at:

 • Dec 07 ’20

  Brexit-spanning loopt op: 'Wat de Britten vragen kan niet'

  De spanning tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de brexit loopt verder op. Vanochtend heeft onderhandelaar Michel Barnier de ambassadeurs van de 27 EU-landen bijgepraat en de toon was volgens betrokkenen niet optimistisch. "Kort samengevat: wat de Britten vragen kan niet."

  De meningsverschillen lijken onoverbrugbaar en gaan nog steeds over de spelregels voor de interne markt. De Europese Unie wil niet dat Britse bedrijven oneerlijke staatssteun krijgen en daarmee Europese bedr…

  We found this article at:

 • Dec 01 ’20

  Het aftellen naar de brexit is begonnen

  De klok tikt, de tijd dringt, het is vijf voor twaalf. De taal om de brexitonderhandelingen te beschrijven heeft vele woorden om te zeggen dat de druk hoog is. Op 31 december eindigt de transitieperiode van de Britten, met of zonder deal met de Europese Unie. En dus zijn het opnieuw cruciale dagen, weken en uren, want het verdrag moet nog door de regeringsleiders worden goedgekeurd en ook het Europees Parlement moet er voor die tijd mee instemmen. In de laatste maand voor de brexit moet er nog a…

  We found this article at:

 • Nov 10 ’20

  Polen en Hongarije kunnen Europese begroting nog torpederen

  Meer geld voor wetenschappelijk onderzoek in Europa en voor een betere bewaking van de buitengrenzen. Dat is grofweg de uitkomst van de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de Europese Raad over de begroting voor 2021-2027. Vandaag is het overleg afgerond.

  Vorige week bereikten de onderhandelaars al overeenstemming over het korten van subsidies voor landen die zich niet aan de regels van de rechtsstaat houden (lees: Polen en Hongarije).

  In de zomer bereikten de Europese regeringsleide…

  We found this article at: