Journalist

Bert van Slooten

Publiceerde in NOS
Volgers
3
Artikelen
271
Media
1
Samengewerkt met

Uitgelicht

wo. 17 okt. ’18

May had 'niks nieuws'; EU-leiders beraden zich

Er moet "intensief" gewerkt worden om tot overeenstemming te komen over de grenscontrole tussen Ierland en Noord-Ierland en een brexit-deal te kunnen sluiten, heeft de Britse premier May gezegd tegen de overige 27 EU-leiders.

De afgelopen weken is behoorlijke vooruitgang geboekt, vindt de premier. Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, zei in een reactie dat May een boodschap van bereidwilligheid had overgebracht, maar dat ze inhoudelijk met "niets nieuws" is gekomen.

De 27 leid…

ma. 15 okt. ’18

Brexit-onderhandelingen in finale fase: waar moeten we op letten?

De brexit-onderhandelingen komen in een finale fase. De mogelijke scenario's voor komende week zijn helder: er komt witte rook, er komt een beetje rook van onbestemde kleur of het wordt chaos.

In Brussel wordt gerekend op de onbestemde kleur. Te vroeg om het een succes te noemen, maar het woord mislukking mag de komende week nog niet vallen.

Nachtenlang vergaderen

De onderhandelaars hebben afgelopen weekend nachtenlang met elkaar gesproken om op zo veel mogelijk terreinen tot een oplossing te komen…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

75 stukken (van 271 totaal)

 • ma. 21 sep. ’20

  Wit-Russische oppositieleider roept EU in Brussel op tot moed

  Terwijl Brussel langzaam ontwaakt, zit de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja al aan het ontbijt met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Niet dat ze veel kan eten, want ze heeft zaken te bespreken. Ze wil dat de ministers nu eindelijk stappen ondernemen. Er moeten sancties komen. "Europa wees dapper", is haar boodschap.

  De meeste ministers willen wel sancties tegen het regime van president Loekasjenko, nadat er bij de verkiezingen massaal is gefraudeerd. Maar er is een …

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • wo. 16 sep. ’20

  'Troonrede' Von der Leyen: Europese Commissie wil optimistisch vooruit

  De Europese Commissie wil komend jaar weg uit de onzekerheid, weg van de kwetsbaarheid die het coronavirus heeft blootgelegd, door fors te investeren in de toekomst. Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen in de jaarlijkse State of the Union, een soort Europese Troonrede.

  "Er moet fors geïnvesteerd worden in de Europese economieën", maar, zo waarschuwde ze, "de begroting mag niet ontsporen". Ze wil het vertrouwen in de euro, dat nog nooit zo hoog is geweest, niet op het spel zetten.

  De Europese Co…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 14 sep. ’20

  Timmermans wil handel in CO2-rechten aan banden leggen

  De handel in CO2-rechten moet effectiever, vindt de Europese Commissie. Alle vervuilende industrieën hebben deze uitstootrechten gekregen, maar een groot deel daarvan wordt nu waarschijnlijk ingetrokken. Eurocommissaris Timmermans wil dat er voortaan net zoveel uitstootrechten zijn als er daadwerkelijk vervuild wordt.

  Nu zijn er te veel rechten. Vanaf volgend jaar wil Timmermans de rechten verder beperken voor vervuilende industrieën, zo staat te lezen in het Europese klimaatactieplan. De Nederla…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 14 sep. ’20

  Europees klimaatplan: strengere eisen aan uitstoot auto's, huizen energiezuiniger

  De eisen aan de uitstoot voor nieuwe auto's worden volgend jaar verder aangescherpt. Dat staat in het klimaatactieplan dat deze week door de Europese Commissie wordt gepresenteerd. Ook moeten huizen de komende tien jaar massaal gerenoveerd worden, zodat ze energiezuiniger worden. En kolencentrales moeten dicht, omdat ze te veel CO2 uitstoten.

  De precieze eisen voor autofabrikanten worden de komende maanden uitgewerkt. Vaststaat dat auto's die op fossiele brandstoffen rijden, nog zuiniger moeten w…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • di. 8 sep. ’20

  Europese Commissie scherpt klimaatdoelstellingen voor 2030 aan

  De Europese Commissie scherpt de maatregelen aan om de doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050 te halen. Over tien jaar, in 2030, moet de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 procent gedaald zijn. Volgende week zal commissievoorzitter Ursula von der Leyen dit plan officieel bekend maken, bevestigen verschillende bronnen aan de NOS.

  Uit een studie, uitgevoerd door het team van eurocommissaris Frans Timmermans, blijkt dat de Europese Unie als geheel een tandje bij moet zetten. Volgens d…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 7 sep. ’20

  Commissie reageert kalm op 'brexit-dreigementen' uit Londen, Parlement bezorgd

  De Europese Commissie is niet onder de indruk van de dreigementen uit het Verenigd Koninkrijk over de brexit-onderhandelingen. Vanochtend schreef de Financial Times dat de Britse regering van plan is om met een wetsvoorstel te komen dat belangrijke delen van het eerder afgesloten uittredingsakkoord intrekt.

  Voorzitter Von der Leyen zegt dat ze alle vertrouwen heeft dat de Britten zich aan de eerdere afspraken houden. Het gaat dan met name over de grens tussen de Europese Unie en Noord-Ierland. "D…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • di. 21 jul. ’20

  Europa heeft een akkoord, maar wat hebben de lidstaten precies afgesproken?

  De onderhandelingen hebben dagen geduurd, maar vanochtend kwamen de Europese leiders met een akkoord over de meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds. De Europese Commissie gaat zelf op grote schaal geld lenen en dat over de lidstaten verdelen. Het is voor het eerst dat zoiets gebeurt.

  Maar wat hebben de Europese leiders nou precies afgesproken? En wat gaat het kosten?

  Het geld

  Eerst de grote bedragen. Er wordt 750 miljard euro geleend op de financiële markten door de Europese Commissie. De lid…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • di. 21 jul. ’20

  Veel cadeautjes nodig tijdens eurotop om compromis te sluiten

  De voorzitter van de Europese Raad, de Belg Charles Michel, strooit tijdens de cruciale eurotop over het coronaherstelfonds en de meerjarenbegroting met cadeautjes. Om verschillende landen tevreden te stellen, krijgen ze in het voorstel dat nu op tafel ligt een presentje.

  Zo krijgt Frankrijk 1,3 miljard euro extra omdat er minder geld voor de boeren beschikbaar is. Tsjechië kan een miljard euro extra bijschrijven op de rekening, Duitsland krijgt 500 miljoen, de dwarse Slovenen kunnen rekenen op 3…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 20 jul. ’20

  Voorzitter Europese Raad: akkoord over coronaherstelfonds binnen handbereik

  De voorzitter van de Europese Raad, de Belg Charles Michel is ervan overtuigd dat een akkoord op de Europese top mogelijk is. Hij heeft zojuist een compromisvoorstel op tafel gelegd waar de leiders later vanavond over gaan praten.

  "De laatste stappen zijn de moeilijkste, maar ik heb het gevoel dat het mogelijk is", aldus Michel. "Het is een enorme klus geweest", voegde hij er nog aan toe.

  De hele dag gaat het al over hoeveel geld er aan leningen en hoeveel geld er aan subsidies beschikbaar komt vo…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • zo. 19 jul. ’20

  Irritaties onder leiders op EU-top nemen toe

  De vermoeidheid en irritaties onder de leiders bij de Eurotop nemen toe. De Hongaarse premier Orbán vraagt zich hardop af waarom de Nederlandse premier Rutte hem haat. De Finnen gaan nu voorop in de strijd tegen subsidies die uit het nog op te richten herstelfonds moeten worden uitgekeerd. Finland en Zweden willen dat landen vooral geld kunnen lenen, dat moet worden terugbetaald.

  Nederland is bereid om subsidies te geven als er maar in ruil daarvoor hervormingen in landen als Italië en Spanje wor…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

versie scrape-articles-with-no-author.7b00c8d · production modus · 14 dagen geleden uitgebracht