Journalist

Bert van Slooten

Publiceerde in NOS
Volgers
3
Artikelen
254
Media
1
Samengewerkt met

Uitgelicht

wo. 17 okt. ’18

May had 'niks nieuws'; EU-leiders beraden zich

Er moet "intensief" gewerkt worden om tot overeenstemming te komen over de grenscontrole tussen Ierland en Noord-Ierland en een brexit-deal te kunnen sluiten, heeft de Britse premier May gezegd tegen de overige 27 EU-leiders.

De afgelopen weken is behoorlijke vooruitgang geboekt, vindt de premier. Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, zei in een reactie dat May een boodschap van bereidwilligheid had overgebracht, maar dat ze inhoudelijk met "niets nieuws" is gekomen.

De 27 leid…

ma. 15 okt. ’18

Brexit-onderhandelingen in finale fase: waar moeten we op letten?

De brexit-onderhandelingen komen in een finale fase. De mogelijke scenario's voor komende week zijn helder: er komt witte rook, er komt een beetje rook van onbestemde kleur of het wordt chaos.

In Brussel wordt gerekend op de onbestemde kleur. Te vroeg om het een succes te noemen, maar het woord mislukking mag de komende week nog niet vallen.

Nachtenlang vergaderen

De onderhandelaars hebben afgelopen weekend nachtenlang met elkaar gesproken om op zo veel mogelijk terreinen tot een oplossing te komen…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

75 stukken (van 254 totaal)

 • wo. 1 jul. ’20

  'Hongarije treft geen blaam voor banenverlies Twentse bandenmaker'

  Dat er in Enschede banen verdwijnen bij de fabriek van bandenproducent Apollo Vredestein komt niet door de staatssteun die Hongarije in het verleden heeft gegeven aan een Hongaarse fabriek van het bedrijf. Dat zegt vicevoorzitter Vestager van de Europese Commissie.

  De directie van Apollo Vredestein wil de productie overhevelen naar Hongarije. Daardoor verliezen 750 werknemers in Enschede hun baan. De Europarlementariërs Berendsen (CDA) en Jongerius (PvdA) vroegen zich af of de Hongaarse staatsste…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • wo. 1 jul. ’20

  Duitsland: Make Europe strong again

  Het is alle hens aan dek voor de Duitsers. Vanaf vandaag is het land van Angela Merkel voorzitter van de Europese Unie. Het gaat om het oplossen van de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. 'De toekomst van Europa staat op het spel', zo klinkt het in Duitse kringen.

  Alle plagen komen samen. Niet alleen de gevolgen van de coronacrisis, ook de toenemende ongelijkheid tussen de lidstaten en de geopolitieke ruzies met China en de Verenigde Staten. Diplomaten noemen het een historisch moment; …

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • di. 30 jun. ’20

  Europese Unie publiceert lijst met veilige landen: Marokko wel, Turkije niet

  De Europese Unie is het eens geworden over een lijst van niet-lidstaten waarvan de inwoners vanaf morgen weer de Unie in mogen reizen. Ook EU-burgers kunnen dan weer naar die landen buiten de unie toe.

  Het gaat om veertien landen: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië, Uruguay en Zuid-Korea. Ook China staat op de lijst, maar van dat land is het nog niet duidelijk of het reizigers uit de EU wil toelaten.

  Amerikanen worden,…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • vr. 19 jun. ’20

  Nog geen akkoord over EU-herstelfonds van 750 miljard

  De leiders van de Europese Unie hebben nog geen besluit genomen over het herstelfonds van 750 miljard euro. Uit dat fonds moeten landen die het nodig hebben geld kunnen krijgen, maar over de voorwaarden verschillen de 27 EU-landen van mening. Wel zijn de leiders volgens verschillende bronnen dichter bij een oplossing gekomen.

  Nederland maakt zich grote zorgen over de meerjarenbegroting, die als onderpand dient voor het herstelfonds en waarover tegelijkertijd wordt onderhandeld. Het kabinet wil ni…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • vr. 19 jun. ’20

  Weer EU-top over herstelfonds, maar op een doorbraak wordt niet gerekend

  De verwachtingen over de EU-top van vandaag zijn laag. De een noemt het een oriënterend debat, de ander een opstapje naar een volgende top, waar echte zaken worden gedaan. Over een ding zijn de lidstaten het eens: er moet een herstelfonds komen om de Europese economie uit het slop te trekken. Hoe dat moet gebeuren, daar verschillen de meningen over.

  Als de voorzitter van de Europese Raad, de Belg Charles Michel, straks om 10.00 uur zijn videoscherm aanzet, ziet hij 27 regeringsleiders die allemaa…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • vr. 12 jun. ’20

  België worstelt met Congo-verleden van koning Leopold II

  België worstelt met de vraag of het sorry moet zeggen voor de wandaden die tijdens het koloniale bewind in Congo zijn gepleegd. De vraag is actueel vanwege de discussie die is ontstaan na de moord op de zwarte Amerikaan George Floyd en de daaropvolgende wereldwijde protesten. Bovendien is de voormalige kolonie Congo eind deze maand 60 jaar onafhankelijk, waardoor de discussie extra actueel is.

  De gedachte aan excuses is niet nieuw, maar werd deze week opnieuw geopperd door de christendemocratisch…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • di. 9 jun. ’20

  Minister Hoekstra niet in de running om voorzitter eurogroep te worden

  De eurogroep heeft een nieuwe voorzitter nodig. Mario Centeno die op het moment de voorzittershamer hanteert van de 19 landen die de euro hebben, stopt ermee. De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra is niet beschikbaar, zo laat hij weten.

  Centeno neemt ontslag als minister van Financiën van Portugal en omdat de voorzitter van de eurogroep ook altijd minister in eigen land moet zijn, betekent dat automatisch dat hij stopt als voorzitter van de eurogroep.

  In Brussel werd al langer reken…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • vr. 5 jun. ’20

  EU-onderhandelaar Barnier over brexit-gesprekken: 'Het kan niet eeuwig doorgaan'

  "Er is geen enkele vorm van vooruitgang geboekt bij de brexit-onderhandelingen." EU-onderhandelaar Michel Barnier zei na afloop van de vierde onderhandelingsronde met de Britten dat er nog steeds veel blokkades zijn.

  Ook de Britse onderhandelaar David Frost erkende dat ze niet veel opschieten, maar hij gebruikte er andere woorden voor: "Er is weinig vooruitgang, maar de toon is positief."

  Maar Barnier sloeg dus een andere toon aan. "Zo kan het niet eeuwig doorgaan", verzuchtte de Fransman, die nam…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • vr. 5 jun. ’20

  Harde brexit zonder deal nadert opnieuw

  Na een periode van relatieve rust is het vandaag opnieuw een belangrijke dag voor de brexit-onderhandelingen. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen via maar liefst elf videoschermen over een nieuw handelsverdrag. Als er onvoldoende vooruitgang wordt geboekt dan stevenen de EU en het VK alsnog af op een brexit zonder deal.

  De Britten, die sinds eind januari al geen lid meer zijn van de EU, moeten voor 1 juli verlenging van de onderhandelingen aanvragen, anders vertrekken ze op …

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • wo. 27 mei ’20

  Timmermans: Schiet niet in een kramp, maar zie de kansen van het herstelfonds

  "Nederland moet niet in een ideologische kramp schieten en nee zeggen tegen een voorstel, omdat het uit Brussel komt." Die waarschuwing komt van eurocommissaris Frans Timmermans. Hij wil dat de Nederlandse politiek vooral naar het Nederlandse belang kijkt en het voorstel om 750 miljard euro in een Europees herstelfonds te storten niet meteen afwijst.

  Dat Nederlandse belang is volgens de vicevoorzitter van de Europese Commissie vooral het geld dat ons land kan verdienen. "De landen die zwaar door …

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

versie master.616dec1 · production modus · 6 dagen geleden uitgebracht