Journalist

Bert van Slooten

Publiceerde in NOS
Volgers
2
Artikelen
225
Media
1
Samengewerkt met

Uitgelicht

wo. 17 okt. ’18

May had 'niks nieuws'; EU-leiders beraden zich

Er moet "intensief" gewerkt worden om tot overeenstemming te komen over de grenscontrole tussen Ierland en Noord-Ierland en een brexit-deal te kunnen sluiten, heeft de Britse premier May gezegd tegen de overige 27 EU-leiders.

De afgelopen weken is behoorlijke vooruitgang geboekt, vindt de premier. Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, zei in een reactie dat May een boodschap van bereidwilligheid had overgebracht, maar dat ze inhoudelijk met "niets nieuws" is gekomen.

De 27 leid…

ma. 15 okt. ’18

Brexit-onderhandelingen in finale fase: waar moeten we op letten?

De brexit-onderhandelingen komen in een finale fase. De mogelijke scenario's voor komende week zijn helder: er komt witte rook, er komt een beetje rook van onbestemde kleur of het wordt chaos.

In Brussel wordt gerekend op de onbestemde kleur. Te vroeg om het een succes te noemen, maar het woord mislukking mag de komende week nog niet vallen.

Nachtenlang vergaderen

De onderhandelaars hebben afgelopen weekend nachtenlang met elkaar gesproken om op zo veel mogelijk terreinen tot een oplossing te komen…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

75 stukken (van 225 totaal)

 • do. 26 mrt. ’20

  Kritiek in EU op 'strenge' Nederlandse opstelling in coronacrisis

  Er komt steeds meer kritiek vanuit de Europese Unie op de Nederlandse opstelling tijdens de coronacrisis. Met name de zuidelijke lidstaten vinden dat Nederland te streng is en daardoor financiële noodmaatregelen blokkeert.

  Nederland staat volgens die landen wel vooraan als het gaat om compensatiemaatregelen voor vissers en bloementelers. Diplomaten uit de andere lidstaten noemen dat onbegrijpelijk. Sommigen nemen zelfs het woord hypocriet in de mond.

  Ook Europese Commissievoorzitter Von der Leyen …

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • di. 24 mrt. ’20

  Nederland wil nu niet nog meer noodhulp voor eurolanden

  Nederland wil voorlopig niet nog meer financiële noodmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden. In de zuidelijke EU-lidstaten wordt gevraagd om de grote pot met geld, het Europese Stabilisatiemechanisme (ESM), in werking te stellen.

  Dat fonds heeft een financiële vuurkracht van ruim 400 miljard euro. Het werd in het leven geroepen na de Griekse schuldencrisis, om te voorkomen dat eurolanden geen geld meer konden lenen op de kapitaalmarkt.

  De plannen en maatregelen om de economie te redden van d…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • za. 21 mrt. ’20

  Alle EU-landen voeren ander coronabeleid, wie neemt het voortouw?

  Het doel is hetzelfde: het aanpakken van de verspreiding van het coronavirus. Maar de manier waarop dat in verschillende EU-landen gebeurt, verschilt hemelsbreed.

  De Europese leiders overleggen elke week via een videoverbinding over de maatregelen die ze genomen hebben om de coronacrisis te bestrijden. Elke dag laat de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen weten dat Brussel alles coördineert. Maar ondertussen gaan de lidstaten hun eigen gang en nemen ze zelfstandig maatregelen…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • do. 12 mrt. ’20

  Elk EU-land neemt eigen coronamaatregelen, waar is de Europese aanpak?

  Waar is Europa als je het nodig hebt? Waarom sluit Brussel niet de grenzen? En hoezo sluit het ene land wel scholen en het andere niet? Waarom worden coronapatiënten niet in elk EU-land op dezelfde manier behandeld?

  De roep om ferme maatregelen uit de hoofdstad van de Europese Unie klinkt luid, maar de werkelijkheid is dat de macht in de lidstaten ligt en dus zie je een versnipperd beeld.

  Volg het laatste nieuws over het coronavirus in het liveblog

  De Europese Commissie kan vooral coördineren en af…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • wo. 11 mrt. ’20

  Europese Commissie: veel meer recyclen om in 2050 klimaatneutraal te zijn

  Plastic is al in de ban, maar we moeten nog minder weggooien en minder afval verbranden. Dat is de strekking van de plannen die de Europese Commissie vandaag heeft gepresenteerd.

  "Laptops, mobiele telefoons en tablets moeten gemaakt kunnen worden als ze kapot zijn", zegt Eurocommissaris Frans Timmermans. Hij streeft naar een kringloopeconomie, ook wel een circulaire economie genoemd.

  Binnenkort komen er standaardeisen voor de kabeltjes van de telefoons en andere elektrische apparaten. "We hebben o…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 9 mrt. ’20

  Nieuwe Europese Commissie had zich wittebroodsweken anders voorgesteld

  Het ging allemaal anders. De werkelijkheid laat zich niet plannen. De crisis met Libië, de vluchtelingen en migrantenstroom uit Turkije en niet te vergeten het coronavirus met alle problemen voor de volksgezondheid en de economie. Het werden heel andere wittebroodsweken voor de nieuwe Europese Commissie dan ze had gehoopt.

  Honderd dagen is de nieuwe commissie van Ursula von der Leyen nu bezig. Natuurlijk werden er plannen gelanceerd die waren aangekondigd. Zoals de Green Deal, kunstmatige intelli…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • wo. 4 mrt. ’20

  Timmermans wil meer klimaatmacht, fel verzet in Europees Parlement

  De Europese Commissie krijgt de macht om het klimaatbeleid van landen aan te scherpen. De commissie mag landen die niet voldoende hun best doen om de afgesproken doelen te halen een tik op de vingers geven. Dat staat in de klimaatwet, die later vandaag door Eurocommissaris Frans Timmermans wordt gepresenteerd.

  Timmermans wil de mogelijkheid hebben om tussentijds in te grijpen. Hij is bang dat anders het doel om in 2050 een klimaatneutraal Europa te hebben niet gehaald wordt, zo blijkt uit de teks…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • ma. 2 mrt. ’20

  Nieuwe brexitonderhandelingen: wat kunnen we verwachten?

  De onderhandelingen over brexit tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn vandaag opnieuw begonnen. Voor het eind van het jaar moet er een akkoord liggen, maar de kans op mislukking is groot.

  Groot-Brittannië trad op 31 januari officieel uit de Europese Unie. Tot het eind van dit jaar is er een transitieperiode, met tijd voor onderhandelingen.

  Wat is de inzet van beide partijen bij de onderhandelingen? En wat zijn de belangrijkste struikelblokken? In deze video leggen onze correspond…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • di. 25 feb. ’20

  Minister Blok houdt rekening met mislukken gesprekken met Britten

  De kans bestaat dat de onderhandelingen met de Britten over de nieuwe handelsvoorwaarden met de Europese Unie mislukken, denkt minister Blok van Buitenlandse Zaken. De gesprekken kunnen nu beginnen: de ministers van de 27 achterblijvende EU-landen hebben het mandaat voor hun onderhandelaar Barnier goedgekeurd.

  Maar Blok wil realistisch blijven. "De tijd dringt," zegt hij na afloop van de bespreking. "We moeten niet alleen onderhandelen, maar ons ook voorbereiden op de kans dat het alsnog een no-d…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • di. 25 feb. ’20

  Kritiek uit Brussel op verschillende adviezen over corona

  "De Europese Unie moet met één mond spreken en geen tegengestelde adviezen over het coronavirus geven", zegt Esther de Lange (CDA). Volgens de vicefractievoorzitter van de grote christendemocratische fractie in het Europees Parlement is het belangrijk om één lijn te trekken. "Mensen zijn onzeker en dan is heldere communicatie van groot belang."

  Ook EU-parlementariër Mohammed Chahim (PvdA) wil dat de EU-landen meer samenwerken. "Dat lijkt me de meest efficiënte manier." VVD'er Jan Huitema is wel v…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

versie master.8729b30 · production modus · 5 dagen geleden uitgebracht