Journalist

Ben Meindertsma

Journalist @nos. Winaar De Tegel (2019) en Loep (2019) voor onderzoek naar luchtaanval Hawija. Dossiers: matchfixing, Syriegangers, stikstof, Schiphol/Lelystad, coronabeleid, vaccins, Hawija.
Followers
1
Articles
208
Media
1
Collaborated with

Highlighted

May 09 ’21

Eredivisievoetballer verdacht van matchfixing met gele kaart, politie doet onderzoek

Een speler uit de eredivisie wordt ervan verdacht dit seizoen een gele kaart te hebben uitgelokt, zodat hij of anderen hier geld mee konden verdienen op de gokmarkt. Dat bevestigt de politie na vragen van de NOS. De voetballer zelf zegt van niets te weten.

Eén gokker heeft, door 3000 euro in te zetten op deze gele kaart, zo'n 13.000 euro gewonnen. Twee andere gokkers verdienden er zo'n 1000 euro mee, blijkt uit onderzoek van de NOS.

De politie wil over het onderzoek weinig kwijt. Op basis van het …

We found this article at:

Apr 01 ’21

Matchfixing in het basketbal: spelers verdacht van opzettelijk verliezen vier wedstrijden

Meerdere oud-basketballers van eredivisieclub Aris uit Leeuwarden worden verdacht van het opzettelijk verliezen van vier wedstrijden in het voorjaar van 2019. Het vermoeden is dat ze samenwerkten met Koreaanse gokkers. Die hadden tienduizenden euro's op de wedstrijden ingezet, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Het gaat om een unieke zaak voor de Nederlandse sportwereld. Niet eerder werd een team verdacht van het manipuleren van zo veel wedstrijden in een seizoen.

De afgelopen anderhalf jaar heeft h…

We found this article at:

Dec 26 ’20

Jaap van Dissel blikt terug op 2020: 'Dit konden we ons niet voorstellen'

In een uitgebreid interview blikt Jaap van Dissel van het RIVM terug op het coronajaar. Wanneer drong het door dat het een grote crisis zou worden? En twijfelt hij weleens?

We found this article at:

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

75 articles (from 208 total)

 • Apr 22 ’22

  Sparta-voetballer Beugelsdijk wekenlang afgeluisterd, maar geen bewijs matchfixing

  De politie Rotterdam heeft de telefoon van Sparta Rotterdam-verdediger Tom Beugelsdijk vorig jaar langere tijd getapt en hem geobserveerd in verband met een verdenking van matchfixing. Het Openbaar Ministerie heeft de speler vandaag echter laten weten de zaak te seponeren wegens gebrek aan bewijs. Dat meldt het OM aan de NOS.

  De politie stuitte wel op andere feiten waarvoor Beugelsdijk geschorst kan worden door de KNVB. Het gaat om gokken op eredivisiewedstrijden. Het OM wil dat niet bevestigen e…

  We found this article at:

 • Mar 19 ’22

  Hoe het leven was en hoe het is: de oorlog in Oekraïne in acht foto’s

  Het straatbeeld in Oekraïne verandert plotsklaps als Russische militairen op 24 februari het land binnenvallen. Metrostations worden schuilkelders. Uitgaansgebieden veranderen in spookstraten. Historische binnensteden, winkelcentra, theaters, groezelige woonflats en stadions waar kortgeleden nog gevoetbald werd; van de een op andere dag vormen ze het decor van een oorlog.

  Bekijk acht beelden die laten zien hoe het leven voor de oorlog was. Schuif op de foto's om het verschil tussen toen en nu te …

  We found this article at:

 • Feb 20 ’22

  Nabestaanden Hawija klagen Nederlandse staat aan

  Een groep van elf Irakezen heeft de Nederlandse staat gedagvaard in verband met de schade die ze hebben geleden door de Nederlandse luchtaanval op een autobommenfabriek in Hawija, in 2015. Liesbeth Zegveld, de advocaat van de families, claimt dat de aanval onrechtmatig was.

  De Irakezen verloren als gevolg van de aanval elf familieleden, onder wie negen kinderen. Verschillende huizen van hen werden verwoest en sommige slachtoffers liepen chronische lichamelijke schade op. Omdat de aanval door Nede…

  We found this article at:

 • Feb 05 ’22

  RIVM: Het kan nog weken duren voordat de piek is bereikt

  Nog nooit ging het coronavirus zo hard rond als nu. De afgelopen week zat er in elke straat in Nederland wel iemand in isolatie. Maar hoewel ook het aantal ziekenhuisopnames weer stijgt, blijft het op de IC's rustig. En dus wordt de roep om nog meer maatregelen los te laten steeds luider.

  Volgende week vrijdag zal het Outbreak Management Team het kabinet daarover adviseren. Maar Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding, en RIVM-modelleur Jacco Wallinga sluiten nie…

  We found this article at:

 • Commerciële teststraten dicht uit ergernis over te weinig doorverwijzingen GGD

  Verschillende commerciële teststraten die de GGD helpen met testen van mensen met klachten, houden de deuren vandaag gesloten. Ze zijn boos over het lage aantal mensen dat sinds woensdag naar ze wordt doorgestuurd.

  Sacha Goossens, eigenaar van de Alegria Health-teststraten, zegt dat er te weinig personen worden doorverwezen door de GGD om de testlocaties draaiende te houden. Volgens haar was de afspraak dat als personen niet binnen 12 uur terecht kunnen bij een GGD-locatie, ze worden doorverwezen…

  We found this article at:

 • Jan 26 ’22

  Kuipers wilde overtuigen met cijfers, maar was selectief

  Anders dan zijn voorganger gebruikt de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers in de persconferenties veel cijfers en visualisaties. Maar wie daar goed naar kijkt, ziet dat hij sommige cijfers gisteravond wel erg selectief gebruikte. "Mensen kunnen hierdoor op het verkeerde been zijn gezet", aldus een van de onderzoekers van wie Kuipers data heeft gebruikt.

  Zo toonde de minister een visualisatie die moest aantonen "dat het belangrijk is om je te laten vaccineren en die boost te halen". …

  We found this article at:

 • Jan 20 ’22

  We laten het virus (gecontroleerd) uitrazen, is daarmee het eindspel begonnen?

  Terwijl het aantal besmettingen met omikron explosief stijgt, heeft het kabinet besloten te versoepelen. Het virus zal hierdoor harder rondgaan. Maar wat zijn de gevolgen? Wanneer gaat deze golf weer dalen? En wat betekent het voor een volgende golf?

  "Wat we nu doen, is het virus laten uitrazen", stelt Frits Rosendaal, epidemioloog van het LUMC, onomwonden. "Het idee was altijd om door maatregelen het aantal besmettingen te onderdrukken. Die gedachte lijkt niet meer prominent aanwezig."

  Marino van…

  We found this article at:

 • Jan 15 ’22

  Nederland zat een maand in lockdown. Was dat wel nodig?

  Een maand lang zat Nederland, anders dan omliggende landen, in een lockdown. Maar de donkere scenario's, die de reden waren van de lockdown, zijn niet uitgekomen. Waarom waren de scenario's zo somber? En is er te hard ingegrepen?

  Het was een gitzwart scenario dat RIVM-modelleur Jacco Wallinga half december aan de overige OMT-leden toonde. Als er niet zou worden ingegrepen dan zou het kunnen dat er begin februari 4000 coronapatiënten op de IC zouden liggen. Dat is een veelvoud van wat de ziekenhui…

  We found this article at:

 • Jan 07 ’22

  Opvallend veel oversterfte in Nederland: corona, griep of toch uitgestelde zorg?

  Waardoor overleden er de afgelopen maanden zo'n 10.000 mensen meer dan normaal? Ouderenorganisatie ANBO, Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt en twee academici roepen op tot onderzoek. Want is die oversterfte wel te wijten aan corona, of is er iets anders aan de hand?

  Volgens UvA-hoogleraar Ruben van Gaalen, onderzoeker bij het CBS, zijn er enkele mogelijke oorzaken. Coronadoden - als gevolg van het late boosteren - uitgestelde zorg en andere virussen zijn volgens hem de meest voor de hand liggende ver…

  We found this article at:

 • Dec 25 ’21

  RIVM: mogelijk nog meer goed nieuws over omikron

  Nog voordat de eerste deltagolf was bezworen, gooide omikron roet in het eten. Een lockdown en een gigantische boostercampagne zijn het gevolg. Het is een race tegen de klok. Zijn de ouderen en kwetsbaren voldoende beschermd voordat het aantal besmettingen door omikron gaat stijgen?

  Dat vragen Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding en RIVM-modelleur Jacco Wallinga, zich af in een interview met de NOS. Het goede nieuws: er zijn voorzichtige signalen dat het mee k…

  We found this article at: