Journalist

Ben Meindertsma

Publiceerde in NOS
Volgers
1
Artikelen
183
Media
1
Samengewerkt met

Uitgelicht

vr. 18 okt. ’19

Nederlandse luchtaanval in Irak veroorzaakte zeker zeventig burgerdoden

Bij een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in Irak zijn in 2015 zeker zeventig burgers gedood. Dat zeggen bronnen tegen de NOS en NRC. Door het bombardement werd een complete wijk in Hawija verwoest. Het was een van de bloedigste aanvallen van de internationale coalitie in de strijd tegen IS.

Het is de eerste keer dat duidelijk wordt waar Nederland heeft gebombardeerd in Syrië en Irak en hoeveel burgerslachtoffers daarbij zijn gevallen. Het kabinet zegt al jaren geen …

vr. 6 sep. ’19

Brussel geeft groen licht voor vluchten vanaf Lelystad Airport

De Europese Commissie heeft ingestemd met de regeling die het mogelijk maakt om vluchten te verdelen tussen Schiphol en Lelystad Airport. Dat blijkt uit het conceptbesluit (.pdf) dat in handen is van de NOS.

Daarmee komt een eind aan twee jaar gesteggel tussen Den Haag en Brussel over Lelystad. Het voorstel is voorgelegd aan alle lidstaten. Die zijn unaniem akkoord gegaan. Daarmee is een van de belangrijkste hobbels voor het opengaan van de luchthaven genomen.

Luchtvaartmaatschappijen die bereid z…

za. 31 aug. ’19

Kinderen kunnen moeiteloos online gokken, toezichthouder greep nog nooit in

Bij alle populaire gokwebsites is het voor minderjarigen eenvoudig om vanuit Nederland te gokken. Hoewel deelname van jongeren verboden is, ontbreekt overal leeftijdscontrole, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Het gaat om zowel een aanbieder met een vergunning voor online gokken in Nederland (Toto) als bedrijven die zo'n vergunning niet hebben, zoals Unibet en Bwin.

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

74 stukken (van 182 totaal)

 • za. 24 okt. ’20

  De race om het coronavaccin: november wordt maand van de waarheid

  Zes vaccins zijn er inmiddels gereserveerd door de Europese Unie. Een zevende deal is in de maak. Of de vaccins voldoende werken is nu nog een raadsel, maar dat gaat binnenkort duidelijk worden.

  "Het wordt de lakmoesproef voor het coronavaccin", zegt de Utrechtse hoogleraar Cécile van Els, werkzaam bij het RIVM en lid van het panel dat het kabinet adviseert.

  Vijf van de zeven vaccins worden getest in de derde en laatste fase: dat wil zeggen dat tienduizenden mensen het vaccin krijgen in een gebied…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • za. 17 okt. ’20

  RIVM: gedeeltelijke lockdown mogelijk tot in december nodig

  De 'gedeeltelijke lockdown' zoals die sinds woensdagavond van kracht is, kan mogelijk tot in december duren. Jaap van Dissel van het RIVM zegt tegen de NOS dat hij een langere periode verwacht "waarin de aantallen verhoogd zijn". De besmettingscijfers zullen eerst nog verder toenemen voordat een eventuele afname volgt, verwacht hij. Van Dissel houdt er daarom rekening mee dat de nieuwe coronamaatregelen niet al na vier weken versoepeld kunnen worden.

  In het interview met de NOS gaan Van Dissel, h…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • vr. 18 sep. ’20

  Experts over nieuwe coronamaatregelen: 'Logisch moment om nu in te grijpen'

  Het kabinet kondigde vanavond aan dat er in het grootste deel van de Randstad aanvullende coronamaatregelen worden genomen. Maar waarom is dat nodig als de ziekenhuizen nog lang niet vol liggen? Kun je het virus niet beter laten rondgaan onder jongere mensen? En gaan de maatregelen wel effect hebben? Hieronder de antwoorden op die veelgestelde vragen.

  Waarom ingrijpen als er zo weinig mensen in het ziekenhuis liggen?

  288 coronapatiënten liggen er nu in het ziekenhuis, van wie 58 op de intensive ca…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • di. 8 sep. ’20

  Weekcijfers corona: aantal positieve tests stijgt weer, opnames en doden dalen

  Na weken waarin het aantal besmettingen daalde of gelijk bleef, was er deze week weer een stijging van het aantal positieve testen te zien. 5427 mensen werden positief getest, meldt het RIVM, tegen 3597 een week eerder. Het is het hoogste aantal positieve testen in een week, sinds testen voor iedereen beschikbaar werd begin juni.

  Tegelijkertijd daalde het aantal ziekenhuisopnames en doden. De GGD's rapporteerden afgelopen week 43 nieuwe ziekenhuisopnames en 17 doden. Een week eerder ging het om 5…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • zo. 6 sep. ’20

  RIVM-experts: 'Of er een tweede golf komt hebben we zelf in de hand'

  Na een flinke stijging van het aantal besmettingen deze zomer, lijkt de situatie nu al een aantal weken stabiel. Bij het RIVM benadrukken ze vooral dat het virus veel beter in beeld is dan in het voorjaar. Toch wagen ze zich niet aan een voorspelling voor het najaar.

  "Er is niet een soort natuurwet die voorspelt dat er een enorme golf op ons af gaat komen. Dat hebben we zelf in de hand", zeggen hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor d…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • za. 5 sep. ’20

  De race om het coronavaccin: 1,5 miljard gekocht, nu wachten op resultaten

  Het kabinet maakte deze week nogmaals duidelijk dat er geen plan B is: alleen een vaccin kan de coronacrisis beëindigen. Daarom zijn er deze zomer vijf coronavaccins door een Europees onderhandelingsteam gereserveerd, een zesde deal is in de maak. Met de deals zijn miljarden gemoeid. Over de contracten is niet veel bekend en hoe goed de vaccins werken zal moeten blijken. Dit is wat we wel weten.

  De Europese Commissie had haast deze zomer. De Amerikanen en Britten hadden al afspraken gemaakt met g…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • za. 18 jul. ’20

  De race om het coronavaccin: dit zijn de Europese koplopers

  Hoelang duurt het voordat er in Nederland een vaccin is? En hoe goed gaat het middel werken? Een half jaar na de uitbraak van het coronavirus begint langzaam duidelijk te worden hoe het vaccin-landschap eruit ziet en wie op dit moment de grootste kanshebbers zijn.

  163 vaccins zijn er wereldwijd op dit moment in ontwikkeling. Wekelijks komen er nieuwe bij. Voor het gros is de eindstreep nog ver weg en zijn dierproeven nog niet afgerond. Slechts 10 procent zal naar verwachting op de markt komen.

  Een…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • za. 11 jul. ’20

  Rondvraag: brede steun onder boeren voor demonstraties

  Onder boeren lijkt brede steun te zijn voor de boerendemonstraties van de afgelopen dagen. Een meerderheid van de boeren (6 op de 10) die de vragenlijst van de NOS en boerenvakblad Nieuwe Oogst hebben ingevuld, zegt de acties te steunen.

  Opvallend is dat de steun onder niet-melkveehouders nagenoeg net zo groot als onder melkveehouders. De afgelopen dagen blokkeerden met name melkveehouders onder meer distributiecentra en snelwegen. Ze verzetten zich tegen invoering van een tijdelijke veevoermaatr…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • di. 7 jul. ’20

  Lokale lockdown lijkt in Nederland niet erg waarschijnlijk

  In Nederland is het aantal besmettingen laag, maar in de landen om ons heen leeft het coronavirus hier en daar weer wat op. Om die uitbraken in te dammen kiezen verschillende landen ervoor om in sommige regio's weer een lockdown in te voeren.

  Er zijn in Nederland nagenoeg geen plannen voor zulke lokale of regionale lockdowns, blijkt uit een rondgang van de NOS langs verschillende veiligheidsregio's en GGD'en.

  Een uitzondering is de veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Die zegt in een korte reacti…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

 • za. 27 jun. ’20

  RIVM-experts: 'Nu moeten we geduld hebben en wachten hoe het uitpakt'

  De crisis lijkt voor nu bezworen. De laatste versoepelingen van coronamaatregelen op de routekaart van het kabinet zijn afgekondigd. Pas in september praat het Outbreak Management Team verder over het opheffen van maatregelen.

  Het RIVM verwacht niet dat de daling van het aantal besmettingen nog veel verder doorzet. "De onzekerheid neemt nu heel snel toe", zeggen hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen.

  De NOS sprak hen over het effe…

  Wij hebben dit artikel gevonden op:

versie master.5570205 · production modus · 2 dagen geleden uitgebracht