Journalist

Anne Corré

Schrijft over carrière en werk.

Uitgelicht

Anne Corré voor nrc.nl
do. 14 sep. ’17

Wat zeg je tegen een collega die een burn-out heeft?

Burn-out Mensen die weer aan het werk gaan na een burn-out voelen zich vaak onbegrepen. Wat moet je als werkgever of collega doen? En wat vooral niet?

Als de 27-jarige Kelly een middag voor een nieuwe groep gehandicapte kinderen staat, barst ze opeens in huilen uit. Niet dat die kinderen nou zo lastig zijn – ze doet het werk dan al ruim een half jaar. Maar ineens lijken alle impulsen te veel. Oververmoeid wordt ze door een leidinggevende naar huis gestuurd. Daar besluit ze met haar ouders naar ee…

Anne Corré voor nrc.nl
do. 20 jul. ’17

De wandelaar heeft geen haast

Lopen naar het werk Lopen is geen voor de hand liggende keuze. Pak de auto of de fiets, en je bent stukken sneller op je werk. Toch levert dat wandelen een hoop op: „Het is een efficiënte manier van een moment voor jezelf nemen, door inefficiënt te reizen.”

Anderhalve kilometer park, koffie bij de bakkerswinkel, en dan bij dat drukke kruispunt, húp, de stadsherrie weer in. Het is maar vijf kilometer, maar toch: „Dat voel je dus wel in je benen: ’s avonds sporten hoeft niet meer.”

Sinds een paar we…

2014

2015

2016

2017

2018

2019

51 stukken (van 70 totaal)

 • Anne Corré voor nrc.nl
  do. 18 apr. ’19

  Last van rugklachten op het werk? Je bent lang niet de enige

  Gezondheid Rugpijn is een belangrijke én onderbelichte reden voor verzuim. Hoewel de precieze oorzaak meestal niet te achterhalen is, kun je wel wat doen om klachten te voorkomen.

  Een opgejaagd gevoel, stress, vermoeidheid, een slechte slaap – soms lijken het dé problemen van een ogenschijnlijk oververmoeide 21ste eeuw. Regelmatig blijkt uit cijfers dat het aantal burn-outklachten onder werknemers toeneemt, en altijd worden we er dan weer even aan herinnerd: neem voldoende rust.

  Des te opvallender…

 • Anne Corré voor nrc.nl
  wo. 3 apr. ’19

  Als software je sollicitatiebrief leest

  Werving en selectie Recruiters vinden het efficiënt, al die cv’s eerst door algoritmes laten beoordelen. De slimme sollicitant stopt er de juiste trefwoorden in.

  Wie solliciteert bij een groot bedrijf, kan ervan uitgaan dat zijn motivatie op een grote stapel brieven terechtkomt. Ontmoedigend voor sollicitanten, tijdrovend voor recruiters, die soms honderden cv’s moeten doorspitten. De arbeidsmarkt werd zo nu en dan eens wat krapper, zoals nu, dan slonk de stapel. Om vervolgens, tijdens een econom…

 • Anne Corré voor nrc.nl
  ma. 18 mrt. ’19

  Tienduizenden extra banen door klimaatakkoord

  Onderzoek Maatregelen uit het klimaatakkoord leveren 39.000 tot 72.000 voltijdbanen op, meldt TNO op basis van onderzoek.

  Als Nederland maatregelen uit het klimaatakkoord doorvoert, dan zou dat 39.000 tot 72.000 voltijdbanen in 2030 opleveren. Dat meldt het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) op basis van onderzoek dat het in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie uitvoerde. ECN is onderdeel van onderzoeksinstituut TNO.

  In het onderzoek werd gekeken naar de hoofdlijnen uit he…

 • Anne Corré voor nrc.nl
  vr. 15 mrt. ’19

  Stresskippen in een volle trein of file

  Forenzen Wat is het verband tussen forenzen en fysieke en mentale gezondheid? Het RIVM deed een verkennend onderzoek. Forens en redacteur Anne Corré weet: het is soms doodvermoeiend.

  Het moet ergens tussen Hoofddorp en een willekeurige bloemenkas geweest zijn dat ik er voor het eerst geen zin meer in had. Het was warm, de handtas van de vrouw in het gangpad bonkte zachtjes tegen mijn schouder. Vlak voor mij converseerden twee mensen in het Chinees – niets zo vervelend als een gesprek dat je niet …

 • Anne Corré voor nrc.nl
  wo. 13 feb. ’19

  Meer vast, maar óók meer flex

  Arbeidsmarkt Het aantal flexwerkers neemt toe, ook in sectoren met grote personeelstekorten. Hoe kan dat?

  De arbeidsmarkt is krap, historisch krap. Nog nooit was het aantal vacatures in Nederland hoger dan nu. Personeel vinden wordt steeds moeilijker, met name in de zorg, techniek en ICT. Voor een op de vijf bedrijven betekenen die tekorten inmiddels een serieuze belemmering in de bedrijfsvoering.

  Dat zorgt er voor dat weer meer vaste contracten worden uitgedeeld, en dat het aandeel werknemers met…

 • Anne Corré voor nrc.nl
  vr. 18 jan. ’19

  Gezocht: géén 9-tot-5-mentaliteit

  Essay De achturige werkdag werd hard bevochten, maar wee de werknemer die zich er strikt aan houdt: die is saai, egoïstisch en niet van deze tijd.

  Toen de banken in 2008 op omvallen stonden en de Nederlandse tak van ABN Amro werd genationaliseerd, grapte een bevriende bankmedewerker dat hij nu officieel „ambtenaar was geworden”. Hilariteit ten top natuurlijk, want wie wilde dat nou, dachten wij. Ambtenaren, dat waren van die mensen die aan regelzucht leden en elke dag om stipt vijf uur het pand v…

 • Anne Corré voor nrc.nl
  ma. 17 dec. ’18

  ‘We werken niet te veel, we laden te weinig op’

  Interview Structureel ‘op’ zijn hoort helemaal niet bij het leven, zegt bedrijfsarts Willem van Rhenen. „We negeren de vraag: wat gééft energie?”

  Moe opstaan, geen energie meer hebben aan het einde van een werkdag – dat hoort nu eenmaal bij het leven. Weekenden en vakanties gebruiken om weer op adem te komen: óók logisch, daar zijn vrije dagen voor. En zo gek is het toch niet, om tegen zessen ‘op’ te zijn? Dan plof je gewoon op de bank.

  „Dat is gemeengoed geworden. Zo van: nou ja, morgen weer een …

 • Anne Corré voor nrc.nl
  ma. 26 nov. ’18

  ‘We hebben behoefte aan opwinding, nostalgie’

  Muzikale afleiding Muziek luisteren kan je helpen beter te focussen en stress tegen te gaan, betoogt neuropsycholoog Erik Scherder.

  ‘Wat vindt u ervan dat mijn kind studeert met een koptelefoon op?” Die vraag wordt Erik Scherder, als hoogleraar al jaren geïnteresseerd in het effect van muziek op het brein, regelmatig, zo niet maandelijks gesteld. Een vast stramien volgt: „Hoe zijn de schoolresultaten?” Goed? „Nou, lekker mee doorgaan dan.”

  In alle eerlijkheid: hij heeft géén idee. Er is namelijk e…

 • Anne Corré voor nrc.nl
  do. 8 nov. ’18

  ‘We moeten over naar een werkweek van 21 uur’

  Interview Anna Coote Minder stress, meer autonomie, minder vervuiling, meer tijd. Volgens auteur Anna Coote moeten we allemaal over naar een kortere werkweek. Want: „Waarom leven we om te werken, in plaats van dat we werken om te leven?”

  Ja, ze heeft het zelf ook allemaal gedaan: fulltime werken, ondertussen een dochter opvoeden. Tupperware-bakje mee voor de lunch, opeten achter het bureau. En nee, daar stond ze zelf ook nooit bij stil. Eraan onderdoor ging ze evenmin.

  Maar toen ze negen jaar gele…

 • Anne Corré voor nrc.nl
  wo. 24 okt. ’18

  Goed slapen is óók een zorg van de baas

  Productiviteit Eet goed, beweeg meer, probeer stress te verminderen – alles om maar beter te presteren. De volgende stap: beter slapen.

  Bij Floris Wouterson, ‘slaapcoach’, kloppen managers én sporters aan. Die eersten moet hij vertellen dat slaap wel degelijk belangrijk is en dat „altijd maar doorgaan” helemaal niet zo goed voor ze is. Voor die laatsten is dat gesneden koek. „Een sporter wéét: als ik dit goed aanpak, ben ik sneller dan mijn tegenstander.” Voor hen is slaap een middel om beter te …

versie master.c62cf63 · production modus · 2 dagen geleden uitgebracht