Journalist
Anna de Haas
Highlighted
Groen doen kost supermarkt moeite
Er gaapt een gat tussen belofte en praktijk van supermarkten om meer producten in de schappen te leggen die gezonder zijn voor klant en klimaat. Zo werd zelfs in de nationale Week zonder Vlees door de meeste ketens gestunt met vleesprijzen.
Supermarktketens doen te weinig om duurzame voeding te stimuleren. Ondanks eerdere afspraken blijft vlees de norm in de schappen, zijn de winkels niet transparant over herkomst van producten en ontbreekt een concrete aanpak tegen ontbossing.
We found this article at:
Loonsverhoging van bijna 19 procent voor DHL-pakketbezorgers, nog steeds ver onder gemiddelde
De pakketbezorgers van DHL krijgen de komende vier jaar stapsgewijs meer loon. Met vakbonden FNV en CNV is overeengekomen dat het uurloon van 12 euro naar 14,25 euro zal gaan. Een stijging van 18,75 procent.
Nog dit jaar zal het uurloon van de 9.000 DHL-bezorgers stijgen naar 12,75 euro. Dat betekent een bruto salarisverhoging van 130 euro per maand voor pakketbezorgers die fulltime werken. Vervolgens zal het uurloon ieder jaar op 1 januari met 75 cent omhoog gaan, zodat alle bezorgers in 2025 14…
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
61 articles
- Anna de Haas for Nederlands DagbladAug 11 ’22
Huishoudens hebben betalingsproblemen, bedrijven behalen een recordomzet: hoe kan dit?
Om hoge energie- en grondstofkosten te dekken, nemen de prijzen van zo ongeveer alles wat de consument doet of koopt toe. Maar de hogere kosten die bedrijven doorberekenen, lijken henzelf nauwelijks te raken.
Amsterdam
‘Het is immoreel dat bedrijven recordwinsten maken over de rug van de armsten’, zei VN-secretaris-generaal António Guterres onlangs tijdens de presentatie van een rapport over de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne. Guterres wil dat overheden de fossiele industrie extra ga…
We found this article at:
- Anna de Haas for NU.nlJul 22 ’22
Vleesvervangers voor het eerst goedkoper dan vlees
Nu de vleesprijzen flink stijgen, krimpt de prijskloof met vleesvervangers. Gemiddeld zijn de goedkoopste vleesvervangers zelfs al voordeliger dan de goedkoopste dierlijke producten. Daarmee spaart de liefhebber van de groenteburger naast het milieu nu ook zijn portemonnee.
We found this article at:
- Anna de Haas for NU.nlMay 22 ’22
De mosterd is op in Frankrijk
Na duurdere stokbroden én de belabberde wijnoogst zit Frankrijk nu ook zonder een van haar favoriete smaakmakers: de Dijon-mosterd. Door droogte en de oorlog in Oekraïne is het belangrijkste ingrediënt, zwart mosterdzaad, nauwelijks nog te krijgen.
We found this article at:
- Anna de Haas for Nederlands DagbladMay 13 ’22
Lukoil koopt Russisch deel Shell
Het is Shell na een maandenlange zoektocht gelukt een koper te vinden voor de ruim vierhonderd Russische tankstations en een smeermiddelenfabriek. Branchegenoot Lukoil neemt de onderdelen van het olie-en-gasconcern over.
Amsterdam
Het olie-en-gasconcern was sinds begin maart op zoek naar een koper voor Russische dochteronderneming Shell Neft, waaronder Shells retail- en smeermiddelenactiviteiten in Rusland vallen. Hoeveel geld er gemoeid is met de deal, maakten Shell en Lukoil niet bekend. Wel laa…
We found this article at:
- Mar 21 ’22
Vreemdelingen in Rotterdam te vaak in isolatiecel
Op de afdeling vreemdelingendetentie in Detentiecentrum Rotterdam worden mannen te vaak in isolatie gezet, terwijl ze psychische hulp nodig hebben. Dat blijkt uit een intern rapport en uit gesprekken met medewerkers en ex-gedetineerden. Er zijn alternatieven voor isolatie, maar die worden niet ingezet vanwege een tekort aan kennis en coördinatie.
In het Detentiecentrum in Rotterdam (DCR) zitten mannen zonder verblijfsvergunning. Ze zijn opgepakt, vaak nadat ze tegen de lamp liepen, bijvoorbeeld b…
We found this article at:
- Mar 21 ’22
Uitzetcentrum — Gezond erin, ziek eruit - in de vreemdelingendetentie is veel mis
De mannen die opgesloten zitten in vreemdelingendetentiecentrum Rotterdam krijgen al jaren slechte medische zorg. Ook worden ze volgens betrokkenen te vaak en te snel in isolatie gezet.
'Meneer krijgt een paniek- aanval tijdens het gesprek, ademen gaat moeilijk', schrijft de psycholoog van een huisartsenpraktijk in juli 2021 in het dossier van Ilias Mohacht (30). 'Hij heeft vijf maanden en drie weken in vreemdelingendetentie gezeten. Veel angsten en paniekklachten ontwikkeld, veel huilen nu. Ik g…
- Anna de Haas for de VolkskrantMar 02 ’22
Reisbranche heeft wind eindelijk mee
De reisbranche doet weer goede zaken na twee jaar restricties. De klassieke vakantiebestemmingen kunnen aankomende zomer weer rekenen op volle stranden, maar na de Russische inval worden Oost-Europese bestemmingen gemeden.
De vlag kan uit bij de reisorganisaties. Na twee jaren vol reisrestricties boeken vakantiegangers er weer flink op los. Nog fanatieker dan voor de pandemie. Bij grote reisaanbieders als Tui, Sunweb, Corendon en de ANWB ligt het aantal boekingen begin dit jaar ruim boven het gem…
We found this article at:
- Anna de Haas for de VolkskrantFeb 24 ’22
Bloemenkwekers vrezen Europese boycot tegen Rusland, zeker rond Vrouwendag
Voor de Nederlandse bloemenkwekers had de oorlogsdreiging in Oost-Europa niet op een slechter moment kunnen komen. Over ruim een week, op 8 maart, vieren de Russen internationale vrouwendag, een feestdag waarop vrouwen in het zonnetje worden gezet. Met Nederlandse bloemen.
'Het is in het Oostblok de belangrijkste bloemendag van het jaar', vertelt Bert van Ruijven van bloemkwekerij Arcadia. Vooral tulpen en chrysanten doen het goed onder de Russen. En laat de chrysant nu net de specialiteit zijn v…
- Feb 03 ’22
Inflatie - Analyse: wat gaat de ECB doen? — Gierende inflatie laat ECB alleen maar lastige keuzes
Met 7,6 procent bereikte de inflatie in Nederland het hoogste peil in 45 jaar. Dat betekent voor consumenten een flinke hap uit het huishoudbudget. Maar ook de ECB staat voor lastige dilemma's. Wat gaat er gebeuren met de rente?
Hoe tijdelijk is de uitholling van de koopkracht van Europeanen eigenlijk? Die hamvraag krijgt Christine Lagarde ongetwijfeld voorgeschoteld als ze donderdag het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) toelicht. De inflatie in de eurozone ligt…
- Feb 02 ’22
Olieprijs - Analyse: hoge benzine- en dieselprijzen — Benzine al duur? De prijs kan door het dak
Automobilisten betalen recordprijzen aan de pomp: een liter euro 95 kostte dinsdag 2,15 euro. Voor hen is er slecht nieuws, want de olieprijs (en dus die van diesel en benzine) kan de komende jaren weleens exploderen. De oorzaak: dreigende tekorten.
Ook Nederlanders die de gasmarkt niet op de voet volgen, weten sinds kort dat de prijs van aardgas torenhoog is. Een blik op de energierekening van afgelopen maand zegt genoeg. Door het wereldwijde economisch herstel,…
We found this article at: