Journalist

Amarens Eggeraat

Published in Vrij Nederland, Vice, NU.nl and Vers Beton
Followers
1
Articles
222
Media
4
Collaborated with

Highlighted

Feb 25 ’21

“Bij openbare kunst is er geen drempel tussen het werk en het publiek, het is er gewoon” — Interview

Met tijdelijke exposities in lege winkelruimtes brengen Danijel Stoiljkovic en Inger van Beek van Foundation MESH kunst naar mensen toe. “We experimenteren met tentoonstellingsvormen die de drempel tussen het publiek en de kunst weghalen.”

Een SHOWBOX speelt zich af in een leegstaande ruimte, die om de paar maanden door een andere kunstenaar wordt ingericht. Het is een openbare tijdelijke tentoonstelling, die op verschillende locaties in de stad op kan duiken.

Zo kan het dat je op de Mathenesserwe…

Jun 23 ’20

Een korte geschiedenis van het Nederlandse naaktlopen

Vroeger was de paus er fel op tegen, nu vormen telefoons een bedreiging: "Topless zonnen is uit beeld verdwenen, terwijl veel jonge vrouwen aangeven dat ze dat best graag zouden willen doen."

Beeld: Reclinging Nude by Luis Ricardo Falero, Motherboard.

Sinds de coronacrisis zijn er meer Britten die aan naaktrecreatie doen, meldt de Daily Mail. Naakt zijn blijkt een effectieve manier om de claustrofobische gevoelens en verveling van zelfisolatie te verdrijven, en de huiskamer is de perfecte plek om …

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

75 articles (from 222 total)

 • May 23 ’22

  Deze documentaire toont hoe racisme kan blijven woekeren binnen de politie

  In 'De Blauwe Familie' praten politiemensen met gevaar voor eigen carrière over racisme, uitsluiting en pestgedrag. "De organisatie is nog niet klaar voor diversiteit."

  In de eerste minuten van De Blauwe Familie hoor je anonieme stemmen vertellen waarom ze niet aan de documentaire wilden meewerken. “Ik kies toch eieren voor m’n geld,” zegt iemand. “Klokkenluiders worden heel hard aangepakt,” zegt een ander. Openlijk kritiek leveren op de politie is niet makkelijk – de afgelopen jaren zijn er enke…

 • May 20 ’22

  Foto's van de wrange gentrificatie in Downtown Los Angeles

  Barsten in het asfalt, glimmende nieuwbouwprojecten, opgooitentjes op de stoep – de foto's van Désirée van Hoek laten alle kanten van een stad in verandering zien.

  In de Verenigde Staten zijn veel dingen groter en opvallender dan hier. Dat geldt niet alleen voor frisdrankbekers, auto’s en kunststof replica’s van alledaagse objecten – ook zaken als sociale ongelijkheid lijken er nog groter en wanstaltiger dan in Nederland. In het rap gentrificerende Downtown in Los Angeles, waar rijke tech-entrepr…

 • May 18 ’22

  Hoe Sahil Amar Aïssa zijn middelbare school de vernieling in hielp

  "We hebben heel de aula onder gegraffitiet, en alles omver gegooid. Op de zijkant van de school hebben we een een tantoegroot doek met onze namen erop gehangen, over de naam van de school heen."

  In onze serie Het VICE Interview stellen we elke keer ietwat ongemakkelijke en zeer uiteenlopende vragen aan beroemde en/of interessante mensen. In deze aflevering spreken we presentator en acteur Sahil Amar Aïssa over het slopen van zijn middelbare school, over zijn gênant grote liefde voor de Efteling e…

 • May 10 ’22

  Deze foto's laten zien wat er gebeurt met aangereden wolven in Nederland

  Een dode wolf wordt helemaal uit elkaar gehaald, onderzocht en soms ook weer in elkaar gezet. "Ook als een wolf dood is, dient-ie nog zoveel doelen."

  Een wolf die met gespreide poten op z’n rug ligt en van zijn pels wordt ontdaan, alsof het een jas is die wordt opengeritst. Een grote wolvenpoot die zorgvuldig in het gips wordt gedrukt. En een ontvelde wolvenkop, die met een priemend oog lijkt toe te kijken hoe een wetenschapper in witte labjas de rest van z’n lichaam uit elkaar haalt.

  Het zijn bee…

 • Apr 29 ’22

  Ik probeerde weer te leven alsof het lockdown was

  Ik denk met een vreemde nostalgie terug aan bananenbrood, online borrels en Tiger King. Maar hoe leuk is dat nog als de wereld weer geopend is?

  Wij mensen schijnen geprogrammeerd te zijn om ons het verleden rooskleuriger te herinneren dan het in werkelijkheid was. Rosy retrospection bias heet dat: we vergeten de stress, de angst en het fysieke ongemak van het moment zelf, en alleen daarom krijg je nu een vertederde glimlach op je gezicht als je terugdenkt aan de basisschool. Je denkt aan zomerse …

 • Apr 19 ’22

  Bed & Breakfast is het sensueelste programma ooit

  Waarom kijk ik zo graag naar een programma waarin mensen elkaars bed-and-breakfast afzeiken?

  De eerste aflevering van het nieuwe seizoen Bed & Breakfast opent met twee nieuwsgierige alpaca’s, Macho en Manco. De dieren maken deel uit van de bed-and-breakfast-ervaring die eigenaar Reini aanbiedt. “Het is heel bijzonder. Dan verwelkom ik de gasten en dan staan ze er al soortement bij.” Vervolgens blijft de camera even rusten op de donkerbruine alpaca-ogen, en je begrijpt meteen wat Reini bedoelt.

  Moc…

 • Apr 01 ’22

  Het VICE-interview met Ray Fuego

  In het VICE-interview spreken we met muzikant en SMIB-frontman Ray Fuego over mondwater, neppe mensen en mannelijkheid. "Ik zoek naar wat ik zelf belangrijk vind, in plaats van: oh, een man moet een Karl Kani-broek dragen."

  In onze serie Het VICE Interview stellen we elke keer ietwat ongemakkelijke en zeer uiteenlopende vragen aan beroemde en/of interessante mensen. Dit keer spreken we Ray Fuego over het slopen van bestelbusjes, over waarom hij geen vrienden kan zijn met mensen die tegen iedereen…

 • Mar 30 ’22

  Nieuwe krakers willen een plek in de stad opeisen

  In de documentaire 'Kraken gaat door' volgen we de opleving van de kraakbeweging. "Het voelde even alsof de stad weer van mij was."

  De kraak van een leegstaand budgethotel aan de Marnixstraat, vlakbij het drukbezochte Leidseplein in het centrum van Amsterdam, was om meerdere redenen opmerkelijk. Kraken gebeurt namelijk niet meer zo vaak, zeker niet sinds de invoering van het kraakverbod in 2010. En als het wel wordt gedaan, dan gebeurt dat meestal stilletjes en op onopvallende plekken, aan de ran…

 • Mar 25 ’22

  Wat is een huurstaking, en werkt het ook?

  Huurstakingen zijn een risicovolle maar effectieve manier om tot je verhuurder door te dringen. “Hoe meer mensen het doen hoe beter. Ze kunnen ons niet allemaal ontruimen.”

  Het is verre van ideaal om in deze tijden van wooncrisis huurder te zijn: huren is duurder dan ooit, betaalbare woningen zijn praktisch onvindbaar en de rechten die je als huurder hebt zijn de afgelopen tien jaar stukje bij beetje afgebroken. Daarbij functioneert de Huurcommissie, de instantie die bemiddelt tussen huurders en …

 • Mar 08 ’22

  Deze vrouwen helpen elkaar de lokale politiek in

  Via het mentorprogramma van Stem op een Vrouw helpen doorgewinterde vrouwen hun nieuwe collega's: "Vrouwen krijgen meer gedaan."

  Grote kans dat je niet helemaal precies weet wat een gemeenteraad is, maar dat het woord wel bepaalde beelden bij je oproept: een grote stapel beige multomappen, koffie uit een thermoskan, sfeerloze zaaltjes gevuld met mannen genaamd Peter of Hans die eindeloos kunnen debatteren over de aanbesteding van een nieuw klimrek. Dat laatste klopt in veel gevallen nog ook: in b…