2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
14 articles
- Allard Gunnink for Nederlands DagbladMay 14 ’21
Ontheemde zoon op zoek naar zijn vader in ‘De atlas van overal’
‘Hier kom ik weg’, zingt Daniel Lohues in het gelijknamige liedje. En waar hij vandaan komt, daar is de Drentse liedjesschrijver ook thuis: ‘Veur mien hiele leben ben ’k met dizze horizon verweben.’ Lang niet iedereen kan hem die woorden nazingen. Ge…
We found this article at:
- Allard Gunnink for Nederlands DagbladNov 15 ’19
Zadie Smith boeit én frustreert
In haar eerste verhalenbundel Grand Union (Nederlandse vertaling: Het verbond) imponeert Zadie Smith met kunstige vertelacrobatiek. Maar de verhalen hebben nogal wat losse eindjes – reden om stiekem alweer te verlangen naar Smiths volgende roman.
‘Plo…
We found this article at:
- Allard Gunnink for Nederlands DagbladJun 21 ’19
Désanne van Brederode doet geen enkele poging om te verhullen dat haar nieuwe roman een sterk autobiografisch karakter heeft
Haar nieuwe roman Wonderlamp mag dan sterk autobiografisch zijn, als romanschrijfster is Désanne van Brederode op haar best als ze zichzelf en de ‘echte wereld’ even vergeet.
Wonderlamp Désanne van Brederode. Uitg. Querido, Amsterdam 2019. 360 blz. …
We found this article at:
- Allard Gunnink for Nederlands DagbladApr 19 ’19
'Melkboer' is meer dan een #MeToo-roman
In haar succesroman Melkboer laat Anna Burns een unieke stem aan het woord over complexe onderwerpen. Wie de schil eraf weet te pellen heeft een boek in handen dat meer is dan ‘een roman van deze tijd’.
Lovende kritieken oogstte Anna Burns vorig jaar,…
We found this article at:
- Allard Gunnink for Nederlands DagbladNov 02 ’18
Sartres ‘kwade trouw’ is net de erfzonde
Voor een atheïst leunde schrijver-filosoof Jean-Paul Sartre in zijn literaire oeuvre zwaar op christelijke thema’s, zo stelt Hans van Stralen in zijn nieuwe essaybundel.
Kunnen we de religieuze gedichten van Gerard Reve lezen als gebeden? Hoe is het l…
We found this article at:
- Allard Gunnink for Nederlands DagbladOct 13 ’17
Verzonnen waarheid achter de feiten
Vorige maand verscheen Kolja, de nieuwe historische roman van Arthur Japin: een boeiende literaire reconstructie van de laatste dagen van de beroemde Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.
Hij heeft haast, de vijfentwintigjarige Nikolaj Herman…
We found this article at:
- Allard Gunnink for Nederlands DagbladJan 13 ’17
Literatuur: Het sterven van Rebecca Lopez Ikario - Denis Henriquez
Het sterven van Rebecca Lopez Ikario Denis Henriquez. Uitg. Marmer, Baarn 2016. 416 blz. € 19,95 Wat doe je als het einde van je leven in zicht is? In Het sterven van Rebecca Lopez Ikario laat auteur Denis Henriquez zijn hoofdpersonage Rebecca voorn…
We found this article at:
- Allard Gunnink for Nederlands DagbladNov 04 ’16
Literatuur: De afwezigen - Lieke Kézér
De afwezigen Lieke Kézér. Uitg. De Arbeiderspers, Amsterdam 2016. 254 blz. € 19,99 Schrijver en filosoof Jean-Paul Sartre formuleerde ooit treffend wat het betekent als iemand er níet is. Stel je voor dat je met een kennis – laten we zeggen: ene Pier…
We found this article at:
- Allard Gunnink for Nederlands DagbladOct 28 ’16
Waarom Gerard Reve door Hans van Stralen tot apologetische schrijver wordt gerekend
In het boek De literaire apologie, een alternatieve verdediging van het christendom benadert Hans van Stralen het fenomeen ‘apologie’ vanuit een verrassende invalshoek: de literatuur. Van Stralen – literatuurwetenschapper en theoloog – maakt een onde…
We found this article at:
- Allard Gunnink for Nederlands DagbladJun 03 ’16
Het jubileumfeestje van Hans Werkman
Martje en de anderen is een verzameling oude en nieuwe verhalen en novellen. De meeste ervan werden niet eerder gepubliceerd, al zal de oplettende lezer van het christelijk literair tijdschrift Liter hier en daar een fragment herkennen.
De bundel open…
We found this article at: