Journalist
Addie Schulte
- Followers
- 3
- Articles
- 271
- Media
- 10
Highlighted
Verscholen in Huize Elastiek
burgemeester in oorlogstijd - Het burgemeestersechtpaar van Bovenkarspel bood in de Hongerwinter onderdak aan een uitdijende groep evacués. Journalist Addie Schulte dook in de bijzondere geschiedenis van Huize Elastiek, waar ook zijn moeder destijds verbleef.
Jan Elders zei nooit veel over zijn activiteiten in de Tweede Wereldoorlog. Ook niet toen zijn kleinkinderen daarnaar vroegen. Maar vandaag krijgen hij en zijn vrouw Jo postuum de Yad Vashem-onderscheiding voor het redden van een Joods gezin…
We found this article at:
Wereldpolitiek: De oude ordening van de wereld bestaat niet meer — De enige resterende zekerheid is onzekerheid
In het huidige tijdsgewricht zijn aloude zekerheden ons uit handen geslagen. Van een nieuwe wereldordening is nog geen sprake. Wen er maar aan, schrijft Addie Schulte.
In de winkels betaalde men met zuivere goudstukken. Alle burgers kenden hun rechten en hun plichten. Iedere ambtenaar of officier wist in welk jaar hij promotie zou maken en wanneer hij met pensioen zou gaan. De rente op spaartegoeden was jaren van tevoren uit te rekenen. Alles stond vast en zou blijven zoals het was. Of het zou be…
We found this article at:
Evelien Gans: Hoogleraar hedendaags Jodendom neemt afscheid — 'Met dit debat maak je altijd vijanden'
Hoogleraar Evelien Gans botste regelmatig met publicisten, schrijvers en politici als het om antisemitisme ging. Donderdag gaat ze met emeritaat.
Laatst, bij een boekpresentatie, kon ze zich niet inhouden. Toen oud-VVD-leider Frits Bolkestein zei dat het antisemitisme vooral onder moslims sterk toeneemt, riep Evelien Gans (1951): "Niet alleen onder moslims." Want het verhaal van Bolkestein dat het bestaan van Joden in Nederland bijna onmogelijk wordt gemaakt door moslims, wil er bij haar niet in.…
We found this article at:
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
75 articles (from 271 total)
- Addie Schulte for nrc.nlJun 09 ’22
Een vette os paste goed bij de ideale buitenplaats
Buitenplaatsen: Langs de rivieren ten zuiden van Amsterdam probeerde de stedelijke elite met haar buitenplaatsen de omgeving vorm te geven, schrijft landschapshistoricus Gerrit van Oosterom in een kloek boek.
In het rivierenlandschap ten zuiden van Amsterdam staan er her en der nog een paar: buitenplaatsen die in de zeventiende en achttiende eeuw werden gesticht. Enkele eeuwen geleden waren die er in groten getale, met namen als Twistrust, Tulpenburg, Zorgvliet, Zonnendaal en het Rode Paard. Er w…
We found this article at:
- Addie Schulte for nrc.nlJun 02 ’22
Amalia aan de UvA: een gewone student die toch wel bijzonder is
Talk of the Town | Amsterdam: De kroonprinses koos voor een internationaal georiënteerde, Engelstalige studie. „Amalia wordt gewoon één van onze studenten.”
Het GVB kijkt al uit naar de mogelijkheid dat prinses Amalia komend studiejaar een keer in een tram stapt, blijkt uit een tweet. Sommige studenten hopen een keer een biertje met haar te kunnen drinken. De decaan van de studie die ze gaat volgen is „heel blij” met haar komst, maar, zegt hij er meteen bij, hij is blij met iedere nieuwe student.…
We found this article at:
- Addie Schulte for nrc.nlMay 25 ’22
Vaclav Smil rekent voor: het is onmogelijk snel te stoppen met fossiele brandstoffen
Klimaat: De Canadese wetenschapper Vaclav Smil presenteert met grote stelligheid enkele lessen over de wereld en heeft zinnige dingen te zeggen over de toekomst.
Wat zijn de meeste mensen toch dom. Dat schrijft de Canadese wetenschapper Vaclav Smil niet letterlijk, maar zijn boodschap komt daar wel op neer. Daar wil hij wat aan doen en dus legt hij in zijn boek Zo zit de wereld in elkaar onder meer uit hoe staal en kunstmest gemaakt worden, vertelt hij over de geschiedenis van globalisering en ga…
- Addie Schulte for nrc.nlApr 14 ’22
Met oerkoeien kan je een verhaal over klimaatverandering vertellen dat wél leuk is om te lezen
Klimaatangst: Wat doen een oerkoe en een Bijbelse profeet in boeken over klimaatverandering? Religie blijkt een middel om er grip op te krijgen.
Hoe kun je over klimaatverandering schrijven? Deze beïnvloedt de atmosfeer, de oceanen, het leven op aarde, zo’n beetje alles dus. Een directe beschrijving slaat vaak dood. De IJslandse auteur Andri Snær Magnason schrijft in zijn boek Over tijd en water ‘erachter, ernaast en eronder’ te zullen kijken. En dus heeft hij het over zijn oom die een beroemd kr…
- Addie Schulte for nrc.nlFeb 21 ’22
Deze boom was al 39 jaar toen de eerste trein van Haarlem naar Amsterdam reed
Rode beuk (1800?-2022) In Haarlem ging een rode beuk met een officiële leeftijd van 222 jaar oud om. „Laat hem liggen, als eerbetoon aan de oude boom.”
Toen de gepensioneerde ecoloog Tom van Spanje zaterdag zag dat een grote boom aan het Staten Bolwerk in Haarlem omgewaaid was, zocht hij die op in de gemeentelijke database. Fagus sylvatica purpurea, (rode beuk), meldde die, 222 jaar oud. „Ik heb stoepkrijt bij de Hema gekocht en de leeftijd op de stam gezet. De meeste mensen schatten de ouderdom …
- Addie Schulte for nrc.nlJan 20 ’22
‘De IC’s van de aarde liggen al jaren overvol’
Geert Buelens Het jaar 1972 leek het moment waarop het milieu werd ontdekt. Maar daarna werd er veel te weinig gedaan, schrijft Geert Buelens in zijn nieuwste boek. „De inertie is stuitend.”
Schrijver en hoogleraar Geert Buelens heeft geen auto, zelfs geen rijbewijs. Vliegen doet hij niet meer. Het milieubewustzijn zat er al vroeg in, blijkt uit zijn boek Wat we toen al wisten. In deze milieugeschiedenis over het jaar 1972 beschrijft hij ook hoe hij in zijn jeugd omging met milieuproblemen: oud p…
We found this article at:
- Addie Schulte for nrc.nlMay 20 ’21
‘Ga niet wachten op de revolutie. Doe nu iets’
Srecko Horvat is geen filosoof die de wereld vanuit zijn studeerkamer beschrijft. Een paar jaar geleden was hij bij de protesten tegen de bijeenkomst van de G20 in Hamburg en reisde hij als ‘catastrofetoerist’ naar Tsjernobyl. Ook politiek is hij actief, in diverse internationale linkse bewegingen.
Schrijven deed hij al veel, over Joegoslavië, Europa in crisis (met de Sloveense filosoof Slavoj Zizek) en over liefde in tijden van revolutie. Hij combineert filosofische analyses met reportages, pers…
We found this article at:
- Addie Schulte for nrc.nlApr 22 ’21
Groei is de fatale logica van onze beschaving
In november 2019 presenteerde Elon Musk de Cybertruck, het nieuwste model in zijn stal van elektrische auto’s. Deze is gemaakt van ‘ultrahard, koudgewalst, roestvast staal’ en ‘Tesla-pantserglas’. Bij Maja Göpel viel de mond open, niet uit ontzag voor het acceleratievermogen van de 1.700 kilo zware truck, maar uit afschuw. Waartoe dient zo’n enorme wagen, waarvan er toen ze haar boek schreef al tweehonderdvijftigduizend besteld waren?
Volgens Göpel is de truck een voorbeeld van de ontwikkeling da…
We found this article at:
- Addie Schulte for nrc.nlApr 09 ’21
Kapitaal zoekt missie
Hervorming Overheid en kapitalisme moeten opnieuw uitgevonden worden, vindt stereconoom Mariana Mazzucato. Haar gids hiervoor is nu in het Nederlands verschenen.
In 1962 stelde de Amerikaanse president John F. Kennedy een ambitieus doel: binnen tien jaar zou er een mens op de maan moeten staan. Zeven jaar later was de eerste maanlanding een feit. Wat zo goed als onmogelijk werd geacht, was volbracht.
Die missie is ruim een halve eeuw later een grote inspiratiebron voor econoom Mariana Mazzucato. D…
We found this article at:
- Addie Schulte for TrouwFeb 27 ’21
politiek — Te globaal over globalisering
Nadav Eyal gooit in zijn boek over breed verzet tegen globalisering erg veel op een hoop.
De wereld werd de afgelopen decennia steeds kleiner. Goedkope vluchten, goederen en kapitaal flitsten de aardbol rond. Maar die trend lijkt gekeerd. Grenzen zijn gesloten om migranten te weren. Economische blokken voeren handelsoorlogen en internationale organisaties verliezen aanzien of leden. Mijn land eerst, is een kreet die het onder politici en kiezers op diverse continenten goed doet.
Volgens de…
We found this article at: