Journalist

Armand Leenaers

analyses, columns en commentaren met een historische invalshoek
Followers
1
Articles
151
Media
12
Collaborated with

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

74 articles (from 148 total)

 • Armand Leenaers for De Limburger
  Oct 27 ’21

  Opinie: Het stedenbouwkundige wonder van Heerlen

  Journalist Joos Philippens van De Limburger heeft met Het wonder van Heerlen een boeiend boek geschreven over de totstandkoming van het veelbesproken Maankwartier. Na lezing beklijft de conclusie dat het inderdaad een wonder is dat dit stedenbouwkundige project tot een goed einde is gebracht. Het is opvallend hoezeer de stad Heerlen hiermee buiten de lijntjes durfde te kleuren.

 • Brieven 2/10/2021

  Formatie

  Geen ivoordraaier

  Sigrid Kaag is nog geen politiek ivoordraaier. Dan zou ze het prolongeren van Rutte III onomwonden hebben afgewezen in de wetenschap dat Rutte en Hoekstra bij nieuwe verkiezingen alleen maar te verliezen hebben. Zo had haar ‘progressieve’ zes-partijenkabinet met lichte regeerformule er toch kunnen komen.

  Wat we nu meemaken heeft trouwens een precedent in de formatie van 1956. Na een eindeloze formatie kwam er toch het kabinet-Drees IV op dezelfde basis. In 1958 viel het.

  Formatie (2)…

 • Brieven

  Vertrouwen

  Mens is onverbeterlijk

  Rutger Bregman schreef een internationale bestseller met zijn boek De meeste mensen deugen. Het werd bejubeld als tegenwicht voor het cynisme dat politiek en bedrijfsleven zo vaak laten zien. De euforie was van korte duur toen bleek dat keurige overheidsdienaren burgers als potentiële fraudeurs behandelen. Gevolgd door ‘functie elders’ voor Omtzigt en de mondkapjesdeal met Sywert. Hadden we maar beter opgelet toen Steven Covey begin 2008 De snelheid van vertrouwen…

 • Armand Leenaers for De Groene Amsterdammer
  Sep 15 ’21

  Kiesdrempel

  De analyse van de formatieperikelen door Coen van de Ven (in De Groene, 9 september) lijkt mij adequaat. De meest voor de hand liggende oplossing ontbreekt echter. En dat is het invoeren van een kiesdrempel van bijvoorbeeld 5%. Daarmee zal de drang tot profileren, die zo verlammend werkt, afnemen en kunnen we weer terug naar een politiek speelveld van laten we zeggen tien partijen. Dat heeft niets met beknotting van keuzevrijheid te maken maar alles met het naar behoren functioneren van de democ…

 • Armand Leenaers for de Volkskrant
  Sep 08 ’21

  Columnisten

  Is het lezers van de Volkskrant bekend dat columnisten Harriët Duurvoort en Sander Schimmelpenninck elkaar op Twitter de tent uitvechten? De lezer die sociale media en weblog GeenStijl links laat liggen zal dit ontgaan. Toch is het goed om te weten als er weer een column van een van beiden verschijnt.

  Een week geleden vertoonde de NPO de Nederlandse film Kuthoer. Het gaat over een columnist van de Volkskrant die de bagger over haar persoon op sociale media niet langer voor lief neemt. Weinig subt…

 • Brieven 3/9/2021

  Vaccinatie

  Onveiligheid neemt toe

  Een tendentieus uitgangspunt van Stan Baggen in zijn artikel Ongevaccineerd is niet per se onveiliger dan gevaccineerd (31/8). Ongevaccineerd is wel degelijk onveiliger. Ten eerste wat betreft de kans op ernstige ziekte die bij de Deltavariant ook nog hoger is dan bij de oorspronkelijke (Wuhan) of de Alfavariant (Britse), en ook jonge mensen kunnen ernstig ziek worden. Verder stelt briefschrijver F. Meeder in zijn ingezonden bijdrage (NRC, 31/8) terecht dat voor d…

 • Armand Leenaers for ander medium
  Aug 24 ’21

  Bicentenario Peru: weinig reden tot feest

  Op 28 juli ‘vierde’ Peru tweehonderd jaar onafhankelijkheid van Spanje, de zogenoemde bicentenario. Dat gebeurde in een crisissfeer dus erg feestelijk was het niet. Ga maar na: de meeste coronadoden ter wereld en een politieke chaos veroorzaakt door corrupte politici. De nieuwe president, onderwijzer en vakbondsleider Pedro Castillo, vertegenwoordigt de vaak gediscrimineerde Quechua en Aymara bevolking. Hij heeft plannen genoeg maar is nauwelijks toegerust voor zijn zware taak.

 • Armand Leenaers for de Volkskrant
  Aug 17 ’21

  Waarheid

  Hartverscheurende beelden uit Kabul en een gruwelijke werkelijkheid die niet langer valt te ontkennen. Waar hebben we dit eerder gezien? Vietnam, Irak en nu dus Afghanistan. En laten we ons eigen Indonesië niet vergeten, waar nog vele tegels over gelicht moeten worden.

  Jarenlang is ons verteld dat het Westen een hulpbehoevend land aan het opbouwen was en dat er grote vooruitgang werd geboekt. Het bleek vooral zendergerichte communicatie die een parallelle waarheid fabriceert. Dat Defensie dat doe…

 • Armand Leenaers for De Limburger
  Aug 09 ’21

  Opinie: Zou het niet beter zijn om het wat rustiger aan te doen? Op het werk, thuis én in je vrije tijd

  In tijden van crisis leer je de ziel van een natie kennen. Corona maakt duidelijk wat voor veel Nederlanders het belangrijkste is: feesten en ver over de grens op vakantie gaan, behoren kennelijk tot de eerste levensbehoeftes. Overhaast versoepelde het kabinet de coronaregels toen het met de besmettingscijfers de goede kant opging, want Nederland wilde genieten van festivals en de zomervakantie.

 • Armand Leenaers for ander medium
  Aug 01 ’21

  Herstel de Sint-Maartenskathedraal

  Kathedralen bouwen is een metafoor die telkens terugkomt en dat is terecht. Wat ze in de Middeleeuwen konden kunnen wij toch zeker ook? Maar waar de Fransen onder leiding van Emmanuel Macron alles op alles zetten om de verwoeste Notre-Dame in Parijs, symbool voor de Franse natie, in ere te herstellen, zo laat Nederland al eeuwenlang de kans liggen om het schip van de mooiste kathedraal van Nederland te herbouwen.

  Naast de kapittelzaal waar in 1979 de Unie van Utrecht werd bezegeld, geboortegrond …